Biorę kilka sezonowych warzyw i owoców. Gdy zalewam je tym pysznym sosem, wszyscy przebierają nogami

Powoli zaczyna się sezon nie tylko na truskawki, ale także na czereśnie. Co prawda jeszcze musimy chwilę poczekać na obniżkę cen, ale już nieśmiało obok drogich owoców z importu pojawiają się polskie – w bardziej przystępnych cenach. Nie mogę się doczekać, kiedy zrobię z nimi sałatkę.

Taka sałatka jest idealna na wieczór tylko we dwojeTaka sałatka jest idealna na wieczór tylko we dwoje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Słodkie czereśnie sprawdzają się nie tylko w charakterze przekąski, ale także jako składnik wielu potraw wytrawnych. Świetnie komponują się w zestawieniu z dojrzewającymi wędlinami, grillowanym kurczakiem, a przede wszystkim z serami, takimi jak feta czy ricotta. Dobrym dodatkiem są prażone orzechy lub nasiona, które przyjemnie chrupią i wzbogacają danie o wartościowy błonnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Jak zatrzymać smak czereśni na dłużej?

Sezon na czereśnie jest krótki, dlatego oprócz bieżących dań warto już teraz pomyśleć o przetworach, które pozwolą przywołać ich smak jesienią i zimą. Nasze babcie często przygotowywały latem kompot z czereśni, który zamykały w słoikach, a potem rozcieńczały z wodą i podawały do obiadu. Do klasyki należy również dżem czereśniowy, którego smak można wzbogacić o domieszkę wanilii lub cynamonu.

Mniej standardowym pomysłem na przetwory są kiszone czereśnie – w takiej formie stanowią interesujący dodatek do wielu różnych sałatek, dań z grilla, pasztetów i serów. Zobaczysz, że kiszone owoce zrobią furorę na niejednym przyjęciu, a ich nieoczywisty słodko-kwaśny smak z pewnością przypadnie ci do gustu.

Przepis na sałatkę z czereśniami i serem feta

Orzeszki piniowe możesz zastąpić nasionami słonecznika. Jedne i drugie przed dodaniem do sałatki warto podprażyć na suchej patelni.

Składniki:

  • 100 g rukoli,
  • 100 g świeżych czereśni,
  • 100 g sera feta lub koziego,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. W niewielkim naczyniu wymieszaj składniki na sos: musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. W misce na sałatkę lub na dużym płaskim talerzu ułóż rukolę, na wierzch połóż połówki czereśni (bez pestek), posyp pokruszoną fetą i orzeszkami piniowymi.
  3. Tak przygotowaną sałatkę polej sosem miodowo-musztardowym.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu