Biorę kilka sezonowych warzyw i owoców. Gdy zalewam je tym pysznym sosem, wszyscy przebierają nogami
Powoli zaczyna się sezon nie tylko na truskawki, ale także na czereśnie. Co prawda jeszcze musimy chwilę poczekać na obniżkę cen, ale już nieśmiało obok drogich owoców z importu pojawiają się polskie – w bardziej przystępnych cenach. Nie mogę się doczekać, kiedy zrobię z nimi sałatkę.
Słodkie czereśnie sprawdzają się nie tylko w charakterze przekąski, ale także jako składnik wielu potraw wytrawnych. Świetnie komponują się w zestawieniu z dojrzewającymi wędlinami, grillowanym kurczakiem, a przede wszystkim z serami, takimi jak feta czy ricotta. Dobrym dodatkiem są prażone orzechy lub nasiona, które przyjemnie chrupią i wzbogacają danie o wartościowy błonnik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Jak zatrzymać smak czereśni na dłużej?
Sezon na czereśnie jest krótki, dlatego oprócz bieżących dań warto już teraz pomyśleć o przetworach, które pozwolą przywołać ich smak jesienią i zimą. Nasze babcie często przygotowywały latem kompot z czereśni, który zamykały w słoikach, a potem rozcieńczały z wodą i podawały do obiadu. Do klasyki należy również dżem czereśniowy, którego smak można wzbogacić o domieszkę wanilii lub cynamonu.
Mniej standardowym pomysłem na przetwory są kiszone czereśnie – w takiej formie stanowią interesujący dodatek do wielu różnych sałatek, dań z grilla, pasztetów i serów. Zobaczysz, że kiszone owoce zrobią furorę na niejednym przyjęciu, a ich nieoczywisty słodko-kwaśny smak z pewnością przypadnie ci do gustu.
Przepis na sałatkę z czereśniami i serem feta
Orzeszki piniowe możesz zastąpić nasionami słonecznika. Jedne i drugie przed dodaniem do sałatki warto podprażyć na suchej patelni.
Składniki:
- 100 g rukoli,
- 100 g świeżych czereśni,
- 100 g sera feta lub koziego,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- W niewielkim naczyniu wymieszaj składniki na sos: musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- W misce na sałatkę lub na dużym płaskim talerzu ułóż rukolę, na wierzch połóż połówki czereśni (bez pestek), posyp pokruszoną fetą i orzeszkami piniowymi.
- Tak przygotowaną sałatkę polej sosem miodowo-musztardowym.