Owoce wrzucam do słoika i kiszę. Teściowa złapała się za głowę, teraz robi to samo

Sezon na czereśnie trwa, więc wartko wykorzystać w pełni urodzaj drzewek owocowych i atrakcyjne ceny na rynku. Najpopularniejszym przetworem jest oczywiście kompot, osładzający niejeden domowy obiad. Ja stawiam jednak na zupełnie inny przepis.

Kiszone czereśnie - PysznościKiszone czereśnie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiszenie w polskich domach znane jest od wielu lat. Zresztą nie tylko w polskich, bo i Azjaci zajadają się np. kimchi. Najczęściej sięgamy po warzywa: ogórki, kapustę czy kalafior. Kiszenie jest jednak na tyle uniwersalne, że poddać tej obróbce można niemal wszystko, również owoce. I to właśnie kiszone czereśnie robią furorę w mojej spiżarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Czy kiszenie jest zdrowe?

Kiszone warzywa i owoce są bogate w probiotyki, które wspierają zdrowie jelit. Proces fermentacji, który zachodzi podczas kiszenia, prowadzi do powstania bakterii kwasu mlekowego. Te dobroczynne bakterie pomagają w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej w jelitach, co może przeciwdziałać problemom trawiennym takim jak wzdęcia czy zaparcia.

Kiszona marchew
Kiszona marchew © Adobe Stock

Zdrowe jelita to również lepsza odporność, a same kiszonki dodatkowo są źródłem witamin, takich jak, chociażby witaminy C. Spożywanie kiszonych warzyw i owoców to nie tylko sposób na wzbogacenie smaku potraw, ale przede wszystkim na wprowadzenie do diety cennych składników odżywczych.

Kiszone czereśnie

Zanim zużyję wszystkie czereśnie na kompot, przygotowuję kilka słoików kiszonek. Kiedy moja teściowa zobaczyła, co robię, była naprawdę zaskoczona. Szybko jednak przekonała się do słoikowej nowości i już zarezerwowała półkę w spiżarni na tegoroczne wekowanie.

kiszone czereśnie
kiszone czereśnie © Licencjodawca | Stanislaw Stawowy

Składniki:

  • 250 g czereśni,
  • 1 łyżeczka sol,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 goździki.

Przygotowanie:

  1. Czereśnie dokładnie umyj i usuń pestki.
  2. Do czereśni dodaj sól, ziele angielskie i goździki. Wymieszaj delikatnie, by nie uszkodzić owoców.
  3. Ciasno ułóż czereśnie w czystym słoiku o pojemności 250 ml. Słoik powinien być wypełniony po brzegi.
  4. Zakręć słoik szczelnie pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni.
  5. Już po 3 dniach możesz cieszyć się kiszonymi czereśniami.

Po otwarciu słoika przechowuj czereśnie w lodówce. Są słodko-kwaśne, idealne do letnich sałatek z burratą czy ricottą lub dań z grilla. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀