InspiracjeOwoce wrzucam do słoika i kiszę. Teściowa złapała się za głowę, teraz robi to samo

Owoce wrzucam do słoika i kiszę. Teściowa złapała się za głowę, teraz robi to samo

Kiszone czereśnie - Pyszności
Kiszone czereśnie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.07.2024 13:43, aktual.: 15.07.2024 13:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na czereśnie trwa, więc wartko wykorzystać w pełni urodzaj drzewek owocowych i atrakcyjne ceny na rynku. Najpopularniejszym przetworem jest oczywiście kompot, osładzający niejeden domowy obiad. Ja stawiam jednak na zupełnie inny przepis.

Kiszenie w polskich domach znane jest od wielu lat. Zresztą nie tylko w polskich, bo i Azjaci zajadają się np. kimchi. Najczęściej sięgamy po warzywa: ogórki, kapustę czy kalafior. Kiszenie jest jednak na tyle uniwersalne, że poddać tej obróbce można niemal wszystko, również owoce. I to właśnie kiszone czereśnie robią furorę w mojej spiżarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy kiszenie jest zdrowe?

Kiszone warzywa i owoce są bogate w probiotyki, które wspierają zdrowie jelit. Proces fermentacji, który zachodzi podczas kiszenia, prowadzi do powstania bakterii kwasu mlekowego. Te dobroczynne bakterie pomagają w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej w jelitach, co może przeciwdziałać problemom trawiennym takim jak wzdęcia czy zaparcia.

Kiszona marchew
Kiszona marchew© Adobe Stock

Zdrowe jelita to również lepsza odporność, a same kiszonki dodatkowo są źródłem witamin, takich jak, chociażby witaminy C. Spożywanie kiszonych warzyw i owoców to nie tylko sposób na wzbogacenie smaku potraw, ale przede wszystkim na wprowadzenie do diety cennych składników odżywczych.

Kiszone czereśnie

Zanim zużyję wszystkie czereśnie na kompot, przygotowuję kilka słoików kiszonek. Kiedy moja teściowa zobaczyła, co robię, była naprawdę zaskoczona. Szybko jednak przekonała się do słoikowej nowości i już zarezerwowała półkę w spiżarni na tegoroczne wekowanie.

kiszone czereśnie
kiszone czereśnie© Licencjodawca | Stanislaw Stawowy

Składniki:

  • 250 g czereśni,
  • 1 łyżeczka sol,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 goździki.

Przygotowanie:

  1. Czereśnie dokładnie umyj i usuń pestki.
  2. Do czereśni dodaj sól, ziele angielskie i goździki. Wymieszaj delikatnie, by nie uszkodzić owoców.
  3. Ciasno ułóż czereśnie w czystym słoiku o pojemności 250 ml. Słoik powinien być wypełniony po brzegi.
  4. Zakręć słoik szczelnie pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni.
  5. Już po 3 dniach możesz cieszyć się kiszonymi czereśniami.

Po otwarciu słoika przechowuj czereśnie w lodówce. Są słodko-kwaśne, idealne do letnich sałatek z burratą czy ricottą lub dań z grilla. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także