Owoce wrzucam do słoika i kiszę. Teściowa złapała się za głowę, teraz robi to samo

Sezon na czereśnie trwa, więc wartko wykorzystać w pełni urodzaj drzewek owocowych i atrakcyjne ceny na rynku. Najpopularniejszym przetworem jest oczywiście kompot, osładzający niejeden domowy obiad. Ja stawiam jednak na zupełnie inny przepis.

Kiszone czereśnie - PysznościKiszone czereśnie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiszenie w polskich domach znane jest od wielu lat. Zresztą nie tylko w polskich, bo i Azjaci zajadają się np. kimchi. Najczęściej sięgamy po warzywa: ogórki, kapustę czy kalafior. Kiszenie jest jednak na tyle uniwersalne, że poddać tej obróbce można niemal wszystko, również owoce. I to właśnie kiszone czereśnie robią furorę w mojej spiżarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Czy kiszenie jest zdrowe?

Kiszone warzywa i owoce są bogate w probiotyki, które wspierają zdrowie jelit. Proces fermentacji, który zachodzi podczas kiszenia, prowadzi do powstania bakterii kwasu mlekowego. Te dobroczynne bakterie pomagają w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej w jelitach, co może przeciwdziałać problemom trawiennym takim jak wzdęcia czy zaparcia.

Kiszona marchew
Kiszona marchew © Adobe Stock

Zdrowe jelita to również lepsza odporność, a same kiszonki dodatkowo są źródłem witamin, takich jak, chociażby witaminy C. Spożywanie kiszonych warzyw i owoców to nie tylko sposób na wzbogacenie smaku potraw, ale przede wszystkim na wprowadzenie do diety cennych składników odżywczych.

Kiszone czereśnie

Zanim zużyję wszystkie czereśnie na kompot, przygotowuję kilka słoików kiszonek. Kiedy moja teściowa zobaczyła, co robię, była naprawdę zaskoczona. Szybko jednak przekonała się do słoikowej nowości i już zarezerwowała półkę w spiżarni na tegoroczne wekowanie.

kiszone czereśnie
kiszone czereśnie © Licencjodawca | Stanislaw Stawowy

Składniki:

  • 250 g czereśni,
  • 1 łyżeczka sol,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 goździki.

Przygotowanie:

  1. Czereśnie dokładnie umyj i usuń pestki.
  2. Do czereśni dodaj sól, ziele angielskie i goździki. Wymieszaj delikatnie, by nie uszkodzić owoców.
  3. Ciasno ułóż czereśnie w czystym słoiku o pojemności 250 ml. Słoik powinien być wypełniony po brzegi.
  4. Zakręć słoik szczelnie pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni.
  5. Już po 3 dniach możesz cieszyć się kiszonymi czereśniami.

Po otwarciu słoika przechowuj czereśnie w lodówce. Są słodko-kwaśne, idealne do letnich sałatek z burratą czy ricottą lub dań z grilla. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie