Rok temu ukisiłam to warzywo na próbę. Teraz mam zamówienie od całej rodziny

Kiszony zyskuje na popularności nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również ze względu na liczne korzyści zdrowotne. W erze, kiedy coraz więcej uwagi przykłada się do zdrowego odżywiania, warto zastanowić się nad wprowadzeniem do diety właśnie takich fermentowanych przysmaków. Rok temu sama ukisiłam kilka słoików kalafiora, a teraz muszę robić zapas dla całej rodziny.

Kiszony kalafiorKiszony kalafior
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiszony kalafior to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do diety. Jego właściwości prozdrowotne sprawiają, że jest to produkt, który warto regularnie spożywać. Dzięki zawartości cennych witamin, minerałów oraz probiotyków kiszony kalafior może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, wzmocnienia odporności oraz poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Czy kiszony kalafior jest zdrowy?

Kiszony kalafior jest bogaty w witaminy A, C, K, E oraz kwas foliowy, a także zawiera szereg minerałów, takich jak żelazo, wapń, potas, sód, magnez i fosfor. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu stanowi doskonały dodatek do diety osób zmagających się z cukrzycą oraz tych, którzy pragną zredukować wagę. Ponadto kalafior kiszony poleca się osobom cierpiącym na reumatyzm oraz choroby wątroby, żołądka i jelit.

Jedną z najważniejszych cech kiszonego kalafiora jest jego działanie probiotyczne. Probiotyki wspierają zdrową florę jelitową, co przekłada się na lepsze trawienie i wzmocnienie układu odpornościowego. Co więcej, regularne spożywanie kalafiora może mieć pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Kiszony kalafior
Kiszony kalafior © Adobe Stock

Kiszony kalafior. Przepis

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1 l wody,
  • niewielki kawałek korzenia chrzanu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Kalafior oczyść i podziel na różyczki.
  2. Wodę zagotuj z solą. Mieszaj całość, aż sól się rozpuści. Gotową zalewę odstaw do przestudzenia.
  3. Słoikach/słoiku ułóż różyczki kalafiora, ząbki czosnku, korzeń chrzanu i przyprawy.
  4. Zalej całość przestudzoną solanką - tak, by składniki znalazły się pod zalewą.
  5. Przykryj słoik gazą i dociśnij talerzykiem.
  6. Odstaw całość na kilka dni (słoik możesz zostawić na kuchennym blacie). Po ok. 3-4 dniach kiszony kalafior powinie być gotowy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości