PrzepisPrzekąskiRok temu ukisiłam to warzywo na próbę. Teraz mam zamówienie od całej rodziny

Rok temu ukisiłam to warzywo na próbę. Teraz mam zamówienie od całej rodziny

Kiszony kalafior
Kiszony kalafior
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.05.2024 19:52, aktual.: 21.05.2024 20:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiszony zyskuje na popularności nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również ze względu na liczne korzyści zdrowotne. W erze, kiedy coraz więcej uwagi przykłada się do zdrowego odżywiania, warto zastanowić się nad wprowadzeniem do diety właśnie takich fermentowanych przysmaków. Rok temu sama ukisiłam kilka słoików kalafiora, a teraz muszę robić zapas dla całej rodziny.

Kiszony kalafior to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do diety. Jego właściwości prozdrowotne sprawiają, że jest to produkt, który warto regularnie spożywać. Dzięki zawartości cennych witamin, minerałów oraz probiotyków kiszony kalafior może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, wzmocnienia odporności oraz poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy kiszony kalafior jest zdrowy?

Kiszony kalafior jest bogaty w witaminy A, C, K, E oraz kwas foliowy, a także zawiera szereg minerałów, takich jak żelazo, wapń, potas, sód, magnez i fosfor. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu stanowi doskonały dodatek do diety osób zmagających się z cukrzycą oraz tych, którzy pragną zredukować wagę. Ponadto kalafior kiszony poleca się osobom cierpiącym na reumatyzm oraz choroby wątroby, żołądka i jelit.

Jedną z najważniejszych cech kiszonego kalafiora jest jego działanie probiotyczne. Probiotyki wspierają zdrową florę jelitową, co przekłada się na lepsze trawienie i wzmocnienie układu odpornościowego. Co więcej, regularne spożywanie kalafiora może mieć pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Kiszony kalafior
Kiszony kalafior© Adobe Stock

Kiszony kalafior. Przepis

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1 l wody,
  • niewielki kawałek korzenia chrzanu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Kalafior oczyść i podziel na różyczki.
  2. Wodę zagotuj z solą. Mieszaj całość, aż sól się rozpuści. Gotową zalewę odstaw do przestudzenia.
  3. Słoikach/słoiku ułóż różyczki kalafiora, ząbki czosnku, korzeń chrzanu i przyprawy.
  4. Zalej całość przestudzoną solanką - tak, by składniki znalazły się pod zalewą.
  5. Przykryj słoik gazą i dociśnij talerzykiem.
  6. Odstaw całość na kilka dni (słoik możesz zostawić na kuchennym blacie). Po ok. 3-4 dniach kiszony kalafior powinie być gotowy.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także