Rok temu ukisiłam to warzywo na próbę. Teraz mam zamówienie od całej rodziny

Kiszony zyskuje na popularności nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również ze względu na liczne korzyści zdrowotne. W erze, kiedy coraz więcej uwagi przykłada się do zdrowego odżywiania, warto zastanowić się nad wprowadzeniem do diety właśnie takich fermentowanych przysmaków. Rok temu sama ukisiłam kilka słoików kalafiora, a teraz muszę robić zapas dla całej rodziny.

Kiszony kalafiorKiszony kalafior
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiszony kalafior to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do diety. Jego właściwości prozdrowotne sprawiają, że jest to produkt, który warto regularnie spożywać. Dzięki zawartości cennych witamin, minerałów oraz probiotyków kiszony kalafior może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, wzmocnienia odporności oraz poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Czy kiszony kalafior jest zdrowy?

Kiszony kalafior jest bogaty w witaminy A, C, K, E oraz kwas foliowy, a także zawiera szereg minerałów, takich jak żelazo, wapń, potas, sód, magnez i fosfor. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu stanowi doskonały dodatek do diety osób zmagających się z cukrzycą oraz tych, którzy pragną zredukować wagę. Ponadto kalafior kiszony poleca się osobom cierpiącym na reumatyzm oraz choroby wątroby, żołądka i jelit.

Jedną z najważniejszych cech kiszonego kalafiora jest jego działanie probiotyczne. Probiotyki wspierają zdrową florę jelitową, co przekłada się na lepsze trawienie i wzmocnienie układu odpornościowego. Co więcej, regularne spożywanie kalafiora może mieć pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Kiszony kalafior
Kiszony kalafior © Adobe Stock

Kiszony kalafior. Przepis

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1 l wody,
  • niewielki kawałek korzenia chrzanu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Kalafior oczyść i podziel na różyczki.
  2. Wodę zagotuj z solą. Mieszaj całość, aż sól się rozpuści. Gotową zalewę odstaw do przestudzenia.
  3. Słoikach/słoiku ułóż różyczki kalafiora, ząbki czosnku, korzeń chrzanu i przyprawy.
  4. Zalej całość przestudzoną solanką - tak, by składniki znalazły się pod zalewą.
  5. Przykryj słoik gazą i dociśnij talerzykiem.
  6. Odstaw całość na kilka dni (słoik możesz zostawić na kuchennym blacie). Po ok. 3-4 dniach kiszony kalafior powinie być gotowy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni