Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych

Przedwojenna kuchnia bazowała na prostych składnikach, które dobrane były w taki sposób, aby stworzyć smaczne i sycące danie. Dzisiaj, po modzie na barokowe przepisy, coraz chętniej wracamy do minimalizmu w kuchni. Czy przepis na przedwojenną ogórkową ma szansę wrócić na polskie stoły?

Przedwojenna ogórkowa jest o wiele prostsza do przygotowaniaPrzedwojenna ogórkowa jest o wiele prostsza do przygotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dzisiaj zupę ogórkową gotujemy na bogato – najlepiej na żeberkach wieprzowych, czasem z porem podsmażonym na maśle. W książce kucharskiej z końca XIX wieku próżno szukać takich rarytasów. Ogórkowa, którą proponuje czołowa autorka przepisów kulinarnych z tamtych czasów, zawiera zaledwie 5 składników i nie pływają w niej właściwie żadne warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Książka kucharska przedwojennej autorki pt. "365 obiadów za 5 złotych" podobno sprzedawała się lepiej niż powieści Henryka Sienkiewicza i Bolesława Prusa. Każda szanująca się pani domu musiała obowiązkowo wyposażyć się w ten kulinarny elementarz. Proste przepisy znacznie ułatwiały jej codzienne życie.

Przepisy Ćwierczakiewiczowej wyróżniały się prostotą i bazowały tylko na takich składnikach, które były dostępne w każdym gospodarstwie, co nie znaczy, że były banalne. Autorka często podkreślała wagę dokładności, a do tego podawała wiele praktycznych wskazówek, które ułatwiały przygotowywanie codziennych potraw.

Do dziś jej receptury, takie jak na naleśniki, pączki czy mazurki, inspirują miłośników tradycyjnej kuchni. Przepisy te są nie tylko świadectwem dawnych smaków, ale także źródłem wiedzy o codziennym życiu i zwyczajach kulinarnych minionych epok.

Przepis na zupę ogórkową z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Chyba nie ma nic prostszego na świecie od przedwojennej zupy ogórkowej. Kwaskowata polewka jest do zrobienia dosłownie w 5 minut.

Składniki:

  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyża masła,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w mące.
  2. W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim ogórki.
  3. Gdy będą rumiane, zalej je bulionem (lub wodą).
  4. Gotuj przez kilka minut, a następnie przecedź przez sito.
  5. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę.
Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie