Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci
W końcu możemy cieszyć się porą roku, która pozwala przygotować pyszne dania za grosze. Warzywniaki pękają w szwach od warzyw sezonowych, a jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem własnego ogródka, możesz korzystać ze zdrowej dostawy każdego kolejnego dnia. Latem uwielbiam gotować krem z cukinii, który najlepiej smakuje z chrupiącą mięsną posypką.
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw – głównie za sprawą tego, że niczym kameleon dostosowuje się do smaku innych dodatków i przypraw. Jest soczysta i doskonale chłonie aromat czosnku, ostrej papryki, oliwy i świeżych ziół. Sprawdza się również w słodkich przepisach, na przykład na szarlotkę. Ale tym razem nie będę daleko odbiegać od klasyki. Na letni obiad polecam zupę krem z cukinii posypany smażonym boczkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek
Inne dodatki do kremu z cukinii
Boczek jest super – przyjemnie chrupie i sprawia, że obiad jest bardziej pożywny. Jeśli jednak wolisz inne dodatki, możesz zrobić mini grzanki z chleba pszenno-żytniego albo posypkę z prażonych nasion słonecznika.
Jako dodatek możesz przygotować także cukinię. Pokrój ją w długie cienkie plastry i podsmaż z oliwą, czosnkiem i papryczką chili. Z letnią zupą świetnie skomponuje się także przygotowany na chrupko młody bób lub blanszowany groszek cukrowy.
Krem z cukinii z chrupiącym boczkiem
Przygotowując warzywa na zupę, nie ulegaj presji czasu. Pozwól, aby cebula nabrała słodkiego smaku, a plasterki cukinii zarumieniły się i niespiesznie przeszły ostrością czosnku i papryczki chili.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 średnie cukinie,
- 1 ząbek czosnku
- mała papryczka chili,
- 1 duża łyżka masła,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 ziemniaki,
- sól, pieprz do smaku,
- 200 ml śmietanki.
Dodatki:
- 200 g wędzonego boczku,
- natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania.
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem roztop masło i podsmaż na nim posiekaną w pióra cebulę.
- Po chwili dodaj pokrojoną na plasterki cukinię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili.
- Gdy cukinia będzie już miękka i rumiana, zalej wszystko bulionem i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zdejmij garnek z palnika, dodaj śmietankę i zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego. Potem podgrzej jeszcze przez chwilę, aby była ciepła.
- Na suchej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek. Gdy zrobi się chrupiący, przełóż do miseczki, a następnie posyp nim krem z cukinii przełożony na talerze.
- Udekoruj natką pietruszki lub świeżą bazylią.