Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci

W końcu możemy cieszyć się porą roku, która pozwala przygotować pyszne dania za grosze. Warzywniaki pękają w szwach od warzyw sezonowych, a jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem własnego ogródka, możesz korzystać ze zdrowej dostawy każdego kolejnego dnia. Latem uwielbiam gotować krem z cukinii, który najlepiej smakuje z chrupiącą mięsną posypką.

Krem z cukinii z chrupiącą wkładką jest pyszny i sycącyKrem z cukinii z chrupiącą wkładką jest pyszny i sycący
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw – głównie za sprawą tego, że niczym kameleon dostosowuje się do smaku innych dodatków i przypraw. Jest soczysta i doskonale chłonie aromat czosnku, ostrej papryki, oliwy i świeżych ziół. Sprawdza się również w słodkich przepisach, na przykład na szarlotkę. Ale tym razem nie będę daleko odbiegać od klasyki. Na letni obiad polecam zupę krem z cukinii posypany smażonym boczkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Inne dodatki do kremu z cukinii

Boczek jest super – przyjemnie chrupie i sprawia, że obiad jest bardziej pożywny. Jeśli jednak wolisz inne dodatki, możesz zrobić mini grzanki z chleba pszenno-żytniego albo posypkę z prażonych nasion słonecznika.

Jako dodatek możesz przygotować także cukinię. Pokrój ją w długie cienkie plastry i podsmaż z oliwą, czosnkiem i papryczką chili. Z letnią zupą świetnie skomponuje się także przygotowany na chrupko młody bób lub blanszowany groszek cukrowy.

Krem z cukinii z chrupiącym boczkiem

Przygotowując warzywa na zupę, nie ulegaj presji czasu. Pozwól, aby cebula nabrała słodkiego smaku, a plasterki cukinii zarumieniły się i niespiesznie przeszły ostrością czosnku i papryczki chili.  

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 średnie cukinie,
  • 1 ząbek czosnku
  • mała papryczka chili,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 ziemniaki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 200 ml śmietanki.

Dodatki:

  • 200 g wędzonego boczku,
  • natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem roztop masło i podsmaż na nim posiekaną w pióra cebulę.
  2. Po chwili dodaj pokrojoną na plasterki cukinię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili.
  3. Gdy cukinia będzie już miękka i rumiana, zalej wszystko bulionem i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Zdejmij garnek z palnika, dodaj śmietankę i zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego. Potem podgrzej jeszcze przez chwilę, aby była ciepła.
  6. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek. Gdy zrobi się chrupiący, przełóż do miseczki, a następnie posyp nim krem z cukinii przełożony na talerze.
  7. Udekoruj natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę