Letnią zupę posypuję chrupiącym dodatkiem. Lepsza od ogórkowej z przepisu babci

W końcu możemy cieszyć się porą roku, która pozwala przygotować pyszne dania za grosze. Warzywniaki pękają w szwach od warzyw sezonowych, a jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem własnego ogródka, możesz korzystać ze zdrowej dostawy każdego kolejnego dnia. Latem uwielbiam gotować krem z cukinii, który najlepiej smakuje z chrupiącą mięsną posypką.

Krem z cukinii z chrupiącą wkładką jest pyszny i sycącyKrem z cukinii z chrupiącą wkładką jest pyszny i sycący
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw – głównie za sprawą tego, że niczym kameleon dostosowuje się do smaku innych dodatków i przypraw. Jest soczysta i doskonale chłonie aromat czosnku, ostrej papryki, oliwy i świeżych ziół. Sprawdza się również w słodkich przepisach, na przykład na szarlotkę. Ale tym razem nie będę daleko odbiegać od klasyki. Na letni obiad polecam zupę krem z cukinii posypany smażonym boczkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Inne dodatki do kremu z cukinii

Boczek jest super – przyjemnie chrupie i sprawia, że obiad jest bardziej pożywny. Jeśli jednak wolisz inne dodatki, możesz zrobić mini grzanki z chleba pszenno-żytniego albo posypkę z prażonych nasion słonecznika.

Jako dodatek możesz przygotować także cukinię. Pokrój ją w długie cienkie plastry i podsmaż z oliwą, czosnkiem i papryczką chili. Z letnią zupą świetnie skomponuje się także przygotowany na chrupko młody bób lub blanszowany groszek cukrowy.

Krem z cukinii z chrupiącym boczkiem

Przygotowując warzywa na zupę, nie ulegaj presji czasu. Pozwól, aby cebula nabrała słodkiego smaku, a plasterki cukinii zarumieniły się i niespiesznie przeszły ostrością czosnku i papryczki chili.  

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 średnie cukinie,
  • 1 ząbek czosnku
  • mała papryczka chili,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 ziemniaki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 200 ml śmietanki.

Dodatki:

  • 200 g wędzonego boczku,
  • natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem roztop masło i podsmaż na nim posiekaną w pióra cebulę.
  2. Po chwili dodaj pokrojoną na plasterki cukinię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili.
  3. Gdy cukinia będzie już miękka i rumiana, zalej wszystko bulionem i dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Zdejmij garnek z palnika, dodaj śmietankę i zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego. Potem podgrzej jeszcze przez chwilę, aby była ciepła.
  6. Na suchej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek. Gdy zrobi się chrupiący, przełóż do miseczki, a następnie posyp nim krem z cukinii przełożony na talerze.
  7. Udekoruj natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇