Znudził ci się gotowany bób? Zrób go w wersji chrupiącej, a zastąpi chipsy

Bób jest świetnym pomysłem nie tylko na dodatek do obiadu, ale również dobrze sprawdzi się w roli przekąski do wieczornego seansu. Warto spróbować go w zupełnie nowej, chrupiącej odsłonie.

Przepis na bób smażonyPrzepis na bób smażony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bigc Studio
SKOMENTUJ

Wkrótce zaczyna się sezon na jedno z najsmaczniejszych warzyw — bób. Niestety, ten czas jest bardzo krótki, dlatego warto już teraz zapisać pyszny sposób na przygotowanie bobu. Mimo że większość Polaków je go w wersji klasycznej, czyli ugotowany w osolonej wodzie, bób daje nam znacznie większe pole do popisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jakie wartości zdrowotne ma bób?

Bób to warzywo strączkowe, a to oznacza, że posiada większą ilość białka niż pozostałe rodzaje warzyw. Co za tym idzie — ma trochę więcej kalorii. Ale niech to cię nie zniechęca do bobu.

100 g ugotowanego bobu dostarcza około 110 kcal, 8 g białka, 20 g węglowodanów i mniej niż 1 g tłuszczu, więc wciąż jest to produkt dietetyczny, który na pewno pomoże ci utrzymać formę na lato. Bób jest również dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego, magnezu i żelaza, więc zdecydowanie warto go włączyć do swojej diety.

Jak gotować bób?

Najprostszym i najpopularniejszym sposobem na przygotowanie bobu jest ugotowanie go w osolonej wodzie. Młody bób potrzebuje mniej czasu, ponieważ jest znacznie delikatniejszy — w tym przypadku wystarczy 6-8 minut, natomiast jeśli masz starszy bób, to czas gotowania może wydłużyć się nawet do 15 minut.

Po ugotowaniu odcedź bób i przelej go zimną wodą, by zatrzymać gotowanie i ułatwić obieranie. Tak przygotowany bób zachowuje swoją chrupkość i świeży smak, dzięki czemu świetnie nadaje się do sałatek lub jako samodzielna, zdrowa przekąska. Jeśli jednak znudził ci się bób z wody, możesz go podsmażyć z kilkoma dodatkami i odkryć jego smak na nowo.

Przepis na smażony bób

Ten prosty przepis na bób sprawi, że szybko i łatwo przygotujesz smaczny dodatek do obiadu lub lekki lunch czy wieczorną przekąskę.

Składniki:

  • 500 g bobu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • dwie łyżeczki startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób w osolonej wodzie, zgodnie z powyższymi wskazówkami.
  2. Następnie odsącz bób i osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Wlej oliwę z oliwek na patelnię i przeciśnij ząbki czosnku przez praskę.
  4. Po około dwóch minutach wrzuć na patelnię bób i smaż przez kolejne 5 minut.
  5. Na koniec posyp bób parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza