WAŻNE
TERAZ

Obajtek i Dworczyk bez immunitetów. Jest decyzja PE

Słoweńcy się zajadają. Podpatrzyłam przepis i piekę na okrągło

Słoweńska kuchnia dla wielu osób pozostaje pod znakiem zapytania, ale to ciasto udowodni, że warto ją odkryć.

Słoweńskie ciasto warstwoweSłoweńskie ciasto warstwowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Prekmurska gibanica go nie tylko deser, to narodowa specjalność Słowenii. Duma regionu Prekmurje zyskała nawet status gwarantowanej tradycyjnej specjalności (TGS) w Unii Europejskiej. Ten przepis pozwoli przenieść się smakiem prosto w słoweńskie Alpy.

Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki

Gibanica - warstowe ciasto ze Słowenii

Prekmurska gibanica to narodowa specjalność pochodząca z regionu Prekmurje. Nazwa gibanica pochodzi od słowa gibati (fałdować), co doskonale opisuje charakterystykę tego wielowarstwowego wypieku. Tradycyjnie deser podaje się podczas świąt, wesel i innych szczególnych okazji i uroczystości.

Warstwowe ciasto zachwyci smakiem
Warstwowe ciasto zachwyci smakiem © Adobe Stock | Daniela Simona Temneanu

Ciasto to składa się aż z ośmiu warstw różnych nadzień, które są ułożone na przemian z cienkim ciastem, przypominającym filo lub ciasto na strudel. Spód stanowi ciasto kruche lub półkruche. W środku znajduje się kilka warstw maku, słodkiego sera twarogowego, orzechów włoskich i kwaśnych jabłek. Dzieje się tutaj sporo, a sam deser jest dość pracochłonny. Warto jednak poświęcić czas na przygotowanie, bo niepowtarzalny smak rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodkości.

Przepis na gibanicę

Tradycyjnie każdą z czterech mas kładzie się dwukrotnie, na przemian z ciastem filo, co daje łącznie 8 warstw nadzienia. W tym uproszczonym przepisie kładziemy je raz w kolejności: mak, twaróg, orzechy, jabłka.

Kolejność warstw to:

  • Warstwa 1: Masa makowa
  • Warstwa 2: Ciasto filo (skropione masłem)
  • Warstwa 3: Masa twarogowa
  • Warstwa 4: Ciasto filo (skropione masłem)
  • Warstwa 5: Masa orzechowa
  • Warstwa 6: Ciasto filo (skropione masłem)
  • Warstwa 7: Masa jabłkowa
  • Warstwa 8: Ciasto filo (skropione masłem)

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru.

Ciasto cienkie:

  • 10-12 arkuszy gotowego ciasta filo.

Masa makowa:

  • 200 g mielonego maku,
  • 100 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Masa twarogowa:

  • 500 g pełnotłustego twarogu,
  • 1 jajko,
  • 100 g cukru (lub do smaku),
  • skórka cytrynowa.

Masa orzechowa:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich,
  • 100 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Masa jabłkowa:

  • 500 g utartych kwaskowych jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • opcjonalnie rodzynki.

Dodatkowo:

  • 100 g roztopionego masła.
  • 200 ml gęstej śmietany 36 proc. zmieszanej z 1 jajkiem i cukrem (do polania wierzchu).

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć składniki na spód z kruchego ciasta, schłodź w lodówce przez 30 minut.
  2. Wyłóż nim dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm, formując niewielki rant. Możesz też użyć prostokątnej blaszki o wymiarach 20x30 cm.
  3. Podpiecz wstępnie przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. W osobnych naczyniach przygotuj wszystkie cztery masy. Twaróg wymieszaj z jajkiem i cukrem. Jabłka podduś z cukrem i cynamonem, aż lekko zmiękną. Mleko zagotuj i zalej nim mak oraz orzechy (osobno), dodając cukier i cynamon.
  5. Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż kolejno, smarując każdą warstwę nadzienia roztopionym masłem.
  6. Wierzch ciasta (ostatnią warstwę filo) nakłuj widelcem i polej równomiernie masą z gęstej śmietany, jajka i cukru.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-75 minut, aż wierzch będzie pięknie złoty i chrupiący. Ciasto jest gotowe, gdy wyjęty patyczek będzie czysty.

Gibanica smakuje najlepiej, gdy jest lekko przestudzona. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami