Słoweńcy się zajadają. Podpatrzyłam przepis i piekę na okrągło

Słoweńska kuchnia dla wielu osób pozostaje pod znakiem zapytania, ale to ciasto udowodni, że warto ją odkryć.

Słoweńskie ciasto warstwoweSłoweńskie ciasto warstwowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Prekmurska gibanica go nie tylko deser, to narodowa specjalność Słowenii. Duma regionu Prekmurje zyskała nawet status gwarantowanej tradycyjnej specjalności (TGS) w Unii Europejskiej. Ten przepis pozwoli przenieść się smakiem prosto w słoweńskie Alpy.

Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki

Gibanica - warstowe ciasto ze Słowenii

Prekmurska gibanica to narodowa specjalność pochodząca z regionu Prekmurje. Nazwa gibanica pochodzi od słowa gibati (fałdować), co doskonale opisuje charakterystykę tego wielowarstwowego wypieku. Tradycyjnie deser podaje się podczas świąt, wesel i innych szczególnych okazji i uroczystości.

Warstwowe ciasto zachwyci smakiem
Warstwowe ciasto zachwyci smakiem © Adobe Stock | Daniela Simona Temneanu

Ciasto to składa się aż z ośmiu warstw różnych nadzień, które są ułożone na przemian z cienkim ciastem, przypominającym filo lub ciasto na strudel. Spód stanowi ciasto kruche lub półkruche. W środku znajduje się kilka warstw maku, słodkiego sera twarogowego, orzechów włoskich i kwaśnych jabłek. Dzieje się tutaj sporo, a sam deser jest dość pracochłonny. Warto jednak poświęcić czas na przygotowanie, bo niepowtarzalny smak rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodkości.

Przepis na gibanicę

Tradycyjnie każdą z czterech mas kładzie się dwukrotnie, na przemian z ciastem filo, co daje łącznie 8 warstw nadzienia. W tym uproszczonym przepisie kładziemy je raz w kolejności: mak, twaróg, orzechy, jabłka.

Kolejność warstw to:

  • Warstwa 1: Masa makowa
  • Warstwa 2: Ciasto filo (skropione masłem)
  • Warstwa 3: Masa twarogowa
  • Warstwa 4: Ciasto filo (skropione masłem)
  • Warstwa 5: Masa orzechowa
  • Warstwa 6: Ciasto filo (skropione masłem)
  • Warstwa 7: Masa jabłkowa
  • Warstwa 8: Ciasto filo (skropione masłem)

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru.

Ciasto cienkie:

  • 10-12 arkuszy gotowego ciasta filo.

Masa makowa:

  • 200 g mielonego maku,
  • 100 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Masa twarogowa:

  • 500 g pełnotłustego twarogu,
  • 1 jajko,
  • 100 g cukru (lub do smaku),
  • skórka cytrynowa.

Masa orzechowa:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich,
  • 100 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Masa jabłkowa:

  • 500 g utartych kwaskowych jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • opcjonalnie rodzynki.

Dodatkowo:

  • 100 g roztopionego masła.
  • 200 ml gęstej śmietany 36 proc. zmieszanej z 1 jajkiem i cukrem (do polania wierzchu).

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć składniki na spód z kruchego ciasta, schłodź w lodówce przez 30 minut.
  2. Wyłóż nim dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm, formując niewielki rant. Możesz też użyć prostokątnej blaszki o wymiarach 20x30 cm.
  3. Podpiecz wstępnie przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. W osobnych naczyniach przygotuj wszystkie cztery masy. Twaróg wymieszaj z jajkiem i cukrem. Jabłka podduś z cukrem i cynamonem, aż lekko zmiękną. Mleko zagotuj i zalej nim mak oraz orzechy (osobno), dodając cukier i cynamon.
  5. Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż kolejno, smarując każdą warstwę nadzienia roztopionym masłem.
  6. Wierzch ciasta (ostatnią warstwę filo) nakłuj widelcem i polej równomiernie masą z gęstej śmietany, jajka i cukru.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60-75 minut, aż wierzch będzie pięknie złoty i chrupiący. Ciasto jest gotowe, gdy wyjęty patyczek będzie czysty.

Gibanica smakuje najlepiej, gdy jest lekko przestudzona. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀