Najlepszy gulasz robię z szynki. Dosłownie rozpływa się w ustach
Mięso w gulaszu powinno być miękkie, soczyste i dobrze chłonąć przyprawy. Właśnie taki efekt daje odpowiedni wybór składnika, który nie tylko skraca czas gotowania, ale też sprawia, że sos staje się gęsty, a mięso idealnie kruche.
Wybór mięsa do gulaszu to nie tylko kwestia smaku, ale też wygody w kuchni. Niektóre gatunki wymagają długiego duszenia, inne szybko stają się miękkie i soczyste, co zdecydowanie ułatwia przygotowanie codziennego obiadu. W tym przepisie stawiamy na mięso, które łączy w sobie te wszystkie zalety, czyli szynkę wieprzową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut
Gulasz z szynki wieprzowej
Mięso to serce każdego gulaszu – to od niego w dużej mierze zależy, czy danie będzie naprawdę udane. Szynka wieprzowa to świetny wybór, jeśli zależy ci na delikatnym, soczystym mięsie, które po uduszeniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie chłonie przyprawy, dzięki czemu gotowe danie zyskuje głęboki, domowy smak.
Dobrze dobrana szynka nie wymaga długiej obróbki, a mimo to daje efekt miękkiego i aromatycznego kawałka, który idealnie komponuje się z warzywami i sosem. To właśnie sprawia, że szynka wieprzowa świetnie sprawdza się w gulaszu – pozwala uzyskać miękkie, soczyste kawałki mięsa w gęstym sosie, bez potrzeby długiego gotowania.
Przepis na gulasz wieprzowy z szynki wieprzowej
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchew,
- 500 ml bulionu,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 listki laurowe,
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Umyj mięso, osusz je i pokrój w większe kawałki, wymieszaj z przyprawą do mięsa, papryką słodką i wędzoną.
- Odstaw do lodówki na całą noc.
- Następnie obierz cebulę i marchew.
- Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski.
- Obsmaż mięso na rozgrzanym oleju na ciemnobrązowy kolor i przełóż do garnka.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę, dodaj marchew i paprykę i duś kilka minut.
- Następnie przełóż warzywa do mięsa, zalej bulionem, dodaj listki laurowe i duś pod przykryciem przez 1 godzinę aż mięso będzie miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Mąkę rozrób w małej ilości zimnej wody i wlej do garnka, mieszając, gotuj jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje
- Na koniec umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki, a następnie posyp danie i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczywem lub kaszą.