Najlepszy gulasz robię z szynki. Dosłownie rozpływa się w ustach

Mięso w gulaszu powinno być miękkie, soczyste i dobrze chłonąć przyprawy. Właśnie taki efekt daje odpowiedni wybór składnika, który nie tylko skraca czas gotowania, ale też sprawia, że sos staje się gęsty, a mięso idealnie kruche.

Gulasz z nietypowym mięsemGulasz z nietypowym mięsem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wybór mięsa do gulaszu to nie tylko kwestia smaku, ale też wygody w kuchni. Niektóre gatunki wymagają długiego duszenia, inne szybko stają się miękkie i soczyste, co zdecydowanie ułatwia przygotowanie codziennego obiadu. W tym przepisie stawiamy na mięso, które łączy w sobie te wszystkie zalety, czyli szynkę wieprzową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Gulasz z szynki wieprzowej

Mięso to serce każdego gulaszu – to od niego w dużej mierze zależy, czy danie będzie naprawdę udane. Szynka wieprzowa to świetny wybór, jeśli zależy ci na delikatnym, soczystym mięsie, które po uduszeniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie chłonie przyprawy, dzięki czemu gotowe danie zyskuje głęboki, domowy smak.

Dobrze dobrana szynka nie wymaga długiej obróbki, a mimo to daje efekt miękkiego i aromatycznego kawałka, który idealnie komponuje się z warzywami i sosem. To właśnie sprawia, że szynka wieprzowa świetnie sprawdza się w gulaszu – pozwala uzyskać miękkie, soczyste kawałki mięsa w gęstym sosie, bez potrzeby długiego gotowania.

Przepis na gulasz wieprzowy z szynki wieprzowej

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchew,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso, osusz je i pokrój w większe kawałki, wymieszaj z przyprawą do mięsa, papryką słodką i wędzoną.
  2. Odstaw do lodówki na całą noc.
  3. Następnie obierz cebulę i marchew.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski.
  5. Obsmaż mięso na rozgrzanym oleju na ciemnobrązowy kolor i przełóż do garnka.
  6. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, dodaj marchew i paprykę i duś kilka minut.
  7. Następnie przełóż warzywa do mięsa, zalej bulionem, dodaj listki laurowe i duś pod przykryciem przez 1 godzinę aż mięso będzie miękkie.
  8. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Mąkę rozrób w małej ilości zimnej wody i wlej do garnka, mieszając, gotuj jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje
  10. Na koniec umyj, osusz i posiekaj natkę pietruszki, a następnie posyp danie i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczywem lub kaszą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy