Babcia robi gulasz na niecodziennym mięsie. Jest kruche, delikatne i zdrowe

Ten gulasz zachwyca głębią smaku i wyjątkowym aromatem. Główną rolę odgrywa tutaj nie wieprzowina czy wołowina, a dziczyzna.

Gulasz z dziczyzny ma głęboki smakGulasz z dziczyzny ma głęboki smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dziczyzna, choć kiedyś zajmowała ważne miejsce na polskich stołach, dziś pojawia się na nich dość rzadko. To szlachetne mięso o niepowtarzalnym smaku i aromacie, który na długo pozostawia po sobie miłe wspomnienia. Sarnina świetnie sprawdzi się w prostym gulaszu, przygotowanym według babcinego przepisu. To idealny sposób, by odkryć bogactwo smaku prosto z natury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nigdy nie marnuję rzodkiewki. Mam 2 patenty ze słoikiem, które "uratują" to warzywo

Gulasz z sarniny

Ten gulasz to po prostu poezja, a dodatek czerwonego wina, suszonych grzybów i jałowca podkreśla jego leśną nutę. Długie duszenie mięsa w aromatycznym sosie sprawia, że staje się ono niesamowicie miękkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie takiego dania wymaga cierpliwości, ale efekt wynagradza wszelki wysiłek. To idealny przepis na jesienny lub zimowy obiad, który rozgrzeje i nasyci nawet najgłodniejszych gości.

Mięso z dziczyzny, szczególnie z sarny, jest mniej tłuste niż wieprzowina. Ma charakterystyczny, lekko słodkawy i intensywny smak. Jest też bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo i cynk. Dzięki temu gulasz z sarniny jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z sarny (np. szponder, łopatka),
  • 2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 20 g namoczonych wcześniej suszonych grzybów,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka smalcu lub oleju,
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z sarny pokrój w kostkę i obtocz w mące.
  2. W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Obsmaż mięso partiami na mocnym ogniu, aż się zarumieni. Przełóż do miski.
  3. Na tym samym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  4. Wlej wino i zagotuj, zeskrobując drewnianą łyżką to, co przywarło do dna.
  5. Dodaj namoczone wcześniej grzyby, bulion, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy.
  6. Włóż obsmażone mięso z powrotem do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej 4, aż mięso będzie bardzo miękkie.

Gotowy gulasz podawaj z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat