Ciotka z Podkarpacia poczęstowała mnie tymi plackami ziemniaczanymi. Od razu wzięłam przepis
Wyglądają dość niepozornie, jak każde inne placki czy kotlety ziemniaczane. Po przekrojeniu naszym oczom ukazuje się jednak pyszna niespodzianka.
To danie idealnie łączy w sobie dwa tradycyjne smaki. Pierwszy z nich to ziemniaki, obowiązkowe w każdej kuchni regionalnej. Drugi to kaszanka, prawdziwy wiejski przysmak, dawniej tradycyjnie robiony po świniobiciu i będący przykładem polskiej kuchni zero waste. Sprytnie ukryta w ziemniaczanej masie kaszanka przekona do siebie nawet tych, którzy do podrobów podchodzą z dużą dozą sceptycyzmu, bowiem jej intensywny smak doskonale komponuje się z łagodnością ziemniaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek
Placki z ziemniaczane z kaszanką
Moja ciotka z Podkarpacia poczęstowała mnie kiedyś swoimi plackami ziemniaczanymi z kaszanką i od razu wiedziałam, że muszę mieć ten przepis. To prawdziwy hit, bo chrupiąca ziemniaczana otoczka skrywa w sobie aromatyczne, mięsne nadzienie. Ten przepis to pyszna odmiana dla klasycznych placków z ziemniaków.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko do masy,
- 1 jajko do panierowania,
- bułka tarta do panierowania,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka pszenna do podsypania,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka smalcu,
- 300 g dobrej jakości kaszanki.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym smalcu zeszklij drobno posiekaną cebulę.
- Z kaszanki usuń osłonkę i wrzuć na patelnię. Podgrzej, rozdrabniając widelcem.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz dodać też odrobinę majeranku, aby wzmocnić smak kaszanki.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu odcedź dokładnie i ugnieć na gładkie purée. . Upewnij się, że ziemniaki są jak najbardziej suche, aby ciasto nie było klejące.
- Gdy wystygną, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, wbij jajko, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
- Z gotowego ciasta uformuj wałek o średnicy około 4-5 cm. Pokrój go na kawałki o grubości około 2-3 cm.
- Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz dłonią, tworząc okrągły placek (o średnicy około 8-10 cm). Na środek każdego placka nałóż porcję farszu z kaszanki.
- Przykryj farsz drugim plackiem ciasta lub złóż brzegi pierwszego placka do środka, całkowicie zakrywając farsz. Dokładnie dociśnij, aby kaszanka nie wyleciała podczas smażenia.
- Panieruj w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym smalcem lub olejem, aż się zarumienią z obu stron
Usmażone kotleciki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło, najlepiej z kiszoną kapustą lub świeżą surówką. Smacznego!