Ciotka z Podkarpacia poczęstowała mnie tymi plackami ziemniaczanymi. Od razu wzięłam przepis

Wyglądają dość niepozornie, jak każde inne placki czy kotlety ziemniaczane. Po przekrojeniu naszym oczom ukazuje się jednak pyszna niespodzianka.

Kotlety ziemniaczane zaskoczą swoim wnętrzemKotlety ziemniaczane zaskoczą swoim wnętrzem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie idealnie łączy w sobie dwa tradycyjne smaki. Pierwszy z nich to ziemniaki, obowiązkowe w każdej kuchni regionalnej. Drugi to kaszanka, prawdziwy wiejski przysmak, dawniej tradycyjnie robiony po świniobiciu i będący przykładem polskiej kuchni zero waste. Sprytnie ukryta w ziemniaczanej masie kaszanka przekona do siebie nawet tych, którzy do podrobów podchodzą z dużą dozą sceptycyzmu, bowiem jej intensywny smak doskonale komponuje się z łagodnością ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek

Placki z ziemniaczane z kaszanką

Moja ciotka z Podkarpacia poczęstowała mnie kiedyś swoimi plackami ziemniaczanymi z kaszanką i od razu wiedziałam, że muszę mieć ten przepis. To prawdziwy hit, bo chrupiąca ziemniaczana otoczka skrywa w sobie aromatyczne, mięsne nadzienie. Ten przepis to pyszna odmiana dla klasycznych placków z ziemniaków.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko do masy,
  • 1 jajko do panierowania,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka pszenna do podsypania,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka smalcu,
  • 300 g dobrej jakości kaszanki.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym smalcu zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  2. Z kaszanki usuń osłonkę i wrzuć na patelnię. Podgrzej, rozdrabniając widelcem.
  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz dodać też odrobinę majeranku, aby wzmocnić smak kaszanki.
  4. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  5. Po ugotowaniu odcedź dokładnie i ugnieć na gładkie purée. . Upewnij się, że ziemniaki są jak najbardziej suche, aby ciasto nie było klejące.
  6. Gdy wystygną, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, wbij jajko, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
  7. Z gotowego ciasta uformuj wałek o średnicy około 4-5 cm. Pokrój go na kawałki o grubości około 2-3 cm.
  8. Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz dłonią, tworząc okrągły placek (o średnicy około 8-10 cm). Na środek każdego placka nałóż porcję farszu z kaszanki.
  9. Przykryj farsz drugim plackiem ciasta lub złóż brzegi pierwszego placka do środka, całkowicie zakrywając farsz. Dokładnie dociśnij, aby kaszanka nie wyleciała podczas smażenia.
  10. Panieruj w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.
  11. Smaż na patelni z rozgrzanym smalcem lub olejem, aż się zarumienią z obu stron

Usmażone kotleciki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło, najlepiej z kiszoną kapustą lub świeżą surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza