Do obiadu robię Bolesława. Zwykła kapusta może się schować

Colesław to klasyk w sałatkowym świecie, ale po piętach depcze mu Bolesław. W moim domu chrupią go wszyscy, zwykłą surówką z kapusty odstawiając na drugi koniec stołu.

Surówka BolesławSurówka Bolesław
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Colesław opanował surówkowy świat. Pojawia się jako dodatek do burgerów, można zamawiać go w restauracjach, sieciówkach, a i na naszych stołach pojawia się regularnie. U mnie w domu został jednak wygryziony przez Bolesława. Skąd wzięła się jego nazwa, pozostaje tajemnicą poliszynela. Może to kwestia spolszczenia udoskonalonej wersji, może po prostu fantazja lub przejęzyczenie. Bez względu na etiologię, to obiadowy hit wśród domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

Surówka Bolesław

Jak na obiad pojawia się mięso, obowiązkowo obok ziemniaczaków wyrasta sterta surówki. Zamiast surówki z białej czy pekińskiej kapusty, wybieram Bolesława. Jest kolorowy, smaczny, ale wciąż prosty i szybki w przygotowaniu. Na dodatek smakuje tak dobrze, że nikogo nie trzeba będzie zachęcać do nałożenia sobie porcji.

Bolesław to udoskonalony colesław
Bolesław to udoskonalony colesław © Adobe Stock

Smak to nie wszystko — ta sałatka to bomba witaminowa. Biała i czerwona kapusta dostarczają witaminy C i K, a marchewka to źródło cennego dla naszych oczu beta-karotenu. Czerwona cebula i szczypiorek dodają ostrości i świeżości, a także cennych przeciwutleniaczy. Musztarda w sosie nie tylko wzbogaca smak, ale też dodaje lekkiej pikanterii, idealnie komponując się z warzywami. Tutaj wszystkie składniki grają koncertowo.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • 1/4 główki czerwonej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku.

Na sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Białą i czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Możesz zrobić to na mandolinie lub przy pomocy noża.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.
  3. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka i dorzuć do reszty warzyw.
  4. Dorzuć posiekany szczypiorek i wymieszaj.
  5. W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt, ocet jabłkowy, musztardę i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  6. Wlej przygotowany sos do miski z poszatkowanymi warzywami.
  7. Dokładnie wymieszaj, najlepiej czystymi rękoma, delikatnie ugniatając kapustę, aby zmiękła i wchłonęła smak sosu. Mieszaj, aż wszystkie składniki będą równomiernie pokryte sosem.
  8. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 1-2 godziny. Dzięki temu kapusta zmięknie, a smaki się przegryzą.

Bolesław to surówka, które świetnie sprawdzi się do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs, urozmaici kanapki i burgery, a i do dań z grilla będzie jak znalazł. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik