Do obiadu robię Bolesława. Zwykła kapusta może się schować
Colesław to klasyk w sałatkowym świecie, ale po piętach depcze mu Bolesław. W moim domu chrupią go wszyscy, zwykłą surówką z kapusty odstawiając na drugi koniec stołu.
Colesław opanował surówkowy świat. Pojawia się jako dodatek do burgerów, można zamawiać go w restauracjach, sieciówkach, a i na naszych stołach pojawia się regularnie. U mnie w domu został jednak wygryziony przez Bolesława. Skąd wzięła się jego nazwa, pozostaje tajemnicą poliszynela. Może to kwestia spolszczenia udoskonalonej wersji, może po prostu fantazja lub przejęzyczenie. Bez względu na etiologię, to obiadowy hit wśród domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek
Surówka Bolesław
Jak na obiad pojawia się mięso, obowiązkowo obok ziemniaczaków wyrasta sterta surówki. Zamiast surówki z białej czy pekińskiej kapusty, wybieram Bolesława. Jest kolorowy, smaczny, ale wciąż prosty i szybki w przygotowaniu. Na dodatek smakuje tak dobrze, że nikogo nie trzeba będzie zachęcać do nałożenia sobie porcji.
Smak to nie wszystko — ta sałatka to bomba witaminowa. Biała i czerwona kapusta dostarczają witaminy C i K, a marchewka to źródło cennego dla naszych oczu beta-karotenu. Czerwona cebula i szczypiorek dodają ostrości i świeżości, a także cennych przeciwutleniaczy. Musztarda w sosie nie tylko wzbogaca smak, ale też dodaje lekkiej pikanterii, idealnie komponując się z warzywami. Tutaj wszystkie składniki grają koncertowo.
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- 1/4 główki czerwonej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 czerwona cebula,
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku.
Na sos:
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Białą i czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Możesz zrobić to na mandolinie lub przy pomocy noża.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.
- Czerwoną cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka i dorzuć do reszty warzyw.
- Dorzuć posiekany szczypiorek i wymieszaj.
- W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt, ocet jabłkowy, musztardę i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Wlej przygotowany sos do miski z poszatkowanymi warzywami.
- Dokładnie wymieszaj, najlepiej czystymi rękoma, delikatnie ugniatając kapustę, aby zmiękła i wchłonęła smak sosu. Mieszaj, aż wszystkie składniki będą równomiernie pokryte sosem.
- Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 1-2 godziny. Dzięki temu kapusta zmięknie, a smaki się przegryzą.
Bolesław to surówka, które świetnie sprawdzi się do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs, urozmaici kanapki i burgery, a i do dań z grilla będzie jak znalazł. Smacznego!