Do obiadu robię Bolesława. Zwykła kapusta może się schować

Colesław to klasyk w sałatkowym świecie, ale po piętach depcze mu Bolesław. W moim domu chrupią go wszyscy, zwykłą surówką z kapusty odstawiając na drugi koniec stołu.

Surówka BolesławSurówka Bolesław
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Colesław opanował surówkowy świat. Pojawia się jako dodatek do burgerów, można zamawiać go w restauracjach, sieciówkach, a i na naszych stołach pojawia się regularnie. U mnie w domu został jednak wygryziony przez Bolesława. Skąd wzięła się jego nazwa, pozostaje tajemnicą poliszynela. Może to kwestia spolszczenia udoskonalonej wersji, może po prostu fantazja lub przejęzyczenie. Bez względu na etiologię, to obiadowy hit wśród domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

Surówka Bolesław

Jak na obiad pojawia się mięso, obowiązkowo obok ziemniaczaków wyrasta sterta surówki. Zamiast surówki z białej czy pekińskiej kapusty, wybieram Bolesława. Jest kolorowy, smaczny, ale wciąż prosty i szybki w przygotowaniu. Na dodatek smakuje tak dobrze, że nikogo nie trzeba będzie zachęcać do nałożenia sobie porcji.

Bolesław to udoskonalony colesław
Bolesław to udoskonalony colesław © Adobe Stock

Smak to nie wszystko — ta sałatka to bomba witaminowa. Biała i czerwona kapusta dostarczają witaminy C i K, a marchewka to źródło cennego dla naszych oczu beta-karotenu. Czerwona cebula i szczypiorek dodają ostrości i świeżości, a także cennych przeciwutleniaczy. Musztarda w sosie nie tylko wzbogaca smak, ale też dodaje lekkiej pikanterii, idealnie komponując się z warzywami. Tutaj wszystkie składniki grają koncertowo.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • 1/4 główki czerwonej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku.

Na sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Białą i czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Możesz zrobić to na mandolinie lub przy pomocy noża.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do kapusty.
  3. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka i dorzuć do reszty warzyw.
  4. Dorzuć posiekany szczypiorek i wymieszaj.
  5. W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt, ocet jabłkowy, musztardę i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  6. Wlej przygotowany sos do miski z poszatkowanymi warzywami.
  7. Dokładnie wymieszaj, najlepiej czystymi rękoma, delikatnie ugniatając kapustę, aby zmiękła i wchłonęła smak sosu. Mieszaj, aż wszystkie składniki będą równomiernie pokryte sosem.
  8. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 1-2 godziny. Dzięki temu kapusta zmięknie, a smaki się przegryzą.

Bolesław to surówka, które świetnie sprawdzi się do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs, urozmaici kanapki i burgery, a i do dań z grilla będzie jak znalazł. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy