Nie parzę kapusty na gołąbki. Sięgam po inne liście, bo są delikatne i miękkie

Gołąbki zwykle kojarzą nam się z mięsem mielonym, kapustą i sosem pomidorowym. Ale co powiesz na to, by nieco nagiąć klasyczny przepis? Ja tak zrobiłam i teraz to danie robię inaczej i smakuje obłędnie, a do tego jest bardzo delikatne.

Gołąbki w liściach winogron to mój kulinarny hitGołąbki w liściach winogron to mój kulinarny hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Gołąbki w liściach winogron to oryginalna wariacja na temat dobrze znanego dania. Są mniejsze, bardziej wyraziste i zyskują wyjątkowy charakter dzięki samym liściom, które dodają lekkości i świeżości. Choć inspiracja pochodzi z kuchni tureckiej, farsz pozostaje bliski polskim smakom, bo jest solidny, aromatyczny i sycący. W towarzystwie jogurtowego sosu ziołowego stają się prawdziwą perełką na stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Przepis na gołąbki w liściach winogron

Składniki:

  • 40 świeżych liści winogron,
  • 1 kilogram mielonego mięsa (np. z indyka lub wołowego),
  • 200 g ryżu,
  • 350 ml wody,
  • mała cebula,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli + 1 łyżeczka soli do obgotowania liści,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • łyżeczka łagodnej musztardy,
  • około 3 łyżek oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj.
  2. W głębszej patelni lub garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij.
  3. Dodaj suchy ryż i smaż przez minutę, ciągle mieszając. Gdy ryż stanie się szklisty, zacznij stopniowo wlewać gorącą wodę.
  4. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie płyn, ale pozostanie al dente. Odstaw do przestygnięcia.
  5. Liście winogron przepłucz pod bieżącą wodą, odetnij ogonki.
  6. Zagotuj 2-3 szklanki wody z 1 łyżeczką soli. Gotuj liście przez ok. 15 minut na małym ogniu. Odcedź i ostudź.
  7. Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę, przyprawy, musztardę, sól i przestudzony ryż. Wszystko dobrze wymieszaj.
  8. Na każdy liść nakładaj porcję farszu, zawijaj ciasno jak klasyczne gołąbki.
  9. W dużym garnku wyłóż dno niewykorzystanymi liśćmi i łodyżkami. Ułóż gołąbki ściśle obok siebie, zalej pozostałą wodą z obgotowania liści, przykryj.
  10. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 40-50 minut.

Gołąbki w liściach winogron będą nijakie bez sosu ziołowego

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki świeżej mięty,
  • 2 łyżki świeżej bazylii,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • średni ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i rozetrzyj z solą. Wymieszaj z jogurtem i ziołami. Odstaw do lodówki na 10-15 minut, by smaki się przegryzły. I gotowe. Teraz masz już pełnoprawne danie, które możesz bez żadnego wstydu zaserwować na rodzinnym stole. Bo gołąbki w liściach winogron z tym sosem są totalnie obłędne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty