Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. To lepszy patent, by liście były miękkie

Zapomnij o czasochłonnym gotowaniu całej główki kapusty na gołąbki. Istnieje prostszy i szybszy sposób, by liście stały się miękkie, elastyczne i gotowe do zawijania – bez walki z wrzątkiem i rozsypującym się farszem.

Gołąbki to jeden z ulubionych polskich obiadówGołąbki to jeden z ulubionych polskich obiadów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wystarczy mikrofalówka albo zamrażarka. Obie metody są wygodne, oszczędzają czas i nerwy, a efekt jest równie dobry jak przy tradycyjnym parzeniu. Liście kapusty stają się miękkie, elastyczne i nie pękają przy zawijaniu farszu. Dzięki temu przygotowanie gołąbków staje się prostsze niż kiedykolwiek – bez rozgotowanej kapusty i bałaganu w kuchni, więc z przyjemnością przygotujesz je na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Wybór idealnej kapusty na gołąbki

Biała kapusta to klasyczny i niezawodny wybór do gołąbków. Najlepiej sprawdzają się odmiany o spłaszczonej główce i dużych, rozłożystych liściach – są elastyczne, łatwo odchodzą od głąba i nie pękają podczas zawijania. To znacznie ułatwia pracę, a przy okazji zmniejsza ryzyko, że gołąbki rozpadną się podczas gotowania. Tego rodzaju kapusta jest też nieco delikatniejsza w smaku, a jednocześnie bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne. Świetnym wyborem jest młoda kapusta– jej liście są cieńsze i szybciej miękną, co skraca czas przygotowania.

Pamiętaj też, że niezależnie od rodzaju kapusty, kluczowe jest usunięcie zgrubiałych nerwów z liści – dzięki temu gołąbki lepiej się zwijają i są przyjemniejsze w jedzeniu. Możesz to zrobić za pomocą ostrego noża, lekko ścinając wypukłą część nerwu bez rozcinania liścia. Ten prosty trik zdecydowanie ułatwia formowanie zgrabnych, dobrze zamkniętych zawiniątek.

Idealnie przygotowana kapusta

Niewiele osób wie, że mogą sparzyć kapustę… w mikrofalówce. Wystarczy odciąć wierzchnie liście i głąb, położyć główkę w misce mikrofalowej, dolać ćwierć szklanki wody i ustawić na maksymalną moc przez 8–12 minut (zależnie od wielkości kapusty). Po tym czasie liście łatwo dają się zdjąć – są miękkie i elastyczne, bez konieczności tradycyjnego gotowania. Przed sparzeniem warto jest włożyć kapustę na godzinę do zamrażalki – zimno sprawia, że liście są jeszcze bardziej giętkie i sprawnie się zawijają.

Dzięki temu prostemu patentowi oszczędzasz czas, wodę i energię, a liście wychodzą idealnie miękkie i elastyczne. Przygotowanie gołąbków już nie będzie tak czasochłonne i męczące jak wcześniej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa