To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy

Sałatka typu colesław zrobiła się tak popularna, że powstało już kilkadziesiąt różnych modyfikacji. W klasycznej wersji posiekana kapusta wymieszana jest z cebulą i marchewką, ale w mojej rodzinie nie każdemu pasuje jej wyrazisty smak. Ostatnio zrobiłam sałatkę do obiadu w łagodniejszej wersji i wszyscy zgodnie uznali, że jest o wiele lepsza.

Colesław w delikatnej odsłonie – bez cebuli i ostrych dodatkówColesław w delikatnej odsłonie – bez cebuli i ostrych dodatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli lubisz ostry smak colesława, to nie jest przepis dla ciebie. Jednak dla osób o delikatniejszym podniebieniu, taka modyfikacja przypadnie do gustu. W pierwszym kroku należy zmiękczyć liście kapusty, dlatego nie zostawiaj przygotowania sałatki do obiadu na ostatnią chwilę. Posyp posiekane liście solą i cukrem, a złagodnieją i nabiorą przyjemnej słodyczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Przepis na łagodną wersję colesława

Do sałatki świetnie pasują świeże zioła, ale ich wybór pozostawiam w twojej gestii. Najczęściej dodawana jest natka pietruszki, ale możesz spróbować również wersji z koperkiem, szczypiorkiem, natką kolendry lub kiełkami rzodkiewki. Taki świeży akcent zawsze działa na plus – dodaje smaku i zwiększa wartość odżywczą sałatki.

Wstępne przygotowanie kapusty:

  • pół główki białej kapusty,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 duże łyżki soli.

Pozostałe składniki:

  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • majonez według uznania – może być zmieszany z jogurtem greckim,
  • opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj nożem lub w malakserze. Przełóż ją na durszlak i posyp cukrem i solą. Pozostaw na 30 minut.
  2. Wypłucz kapustę pod wodą z kranu, pozostaw jeszcze na chwilę na durszlaku do odcieknięcia.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z kapustą.
  4. Dodaj cukier puder, ocet, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu (opcjonalnie także posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki).
  5. Wymieszaj z majonezem i gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥