To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Sałatka typu colesław zrobiła się tak popularna, że powstało już kilkadziesiąt różnych modyfikacji. W klasycznej wersji posiekana kapusta wymieszana jest z cebulą i marchewką, ale w mojej rodzinie nie każdemu pasuje jej wyrazisty smak. Ostatnio zrobiłam sałatkę do obiadu w łagodniejszej wersji i wszyscy zgodnie uznali, że jest o wiele lepsza.
Jeśli lubisz ostry smak colesława, to nie jest przepis dla ciebie. Jednak dla osób o delikatniejszym podniebieniu, taka modyfikacja przypadnie do gustu. W pierwszym kroku należy zmiękczyć liście kapusty, dlatego nie zostawiaj przygotowania sałatki do obiadu na ostatnią chwilę. Posyp posiekane liście solą i cukrem, a złagodnieją i nabiorą przyjemnej słodyczy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego
Przepis na łagodną wersję colesława
Do sałatki świetnie pasują świeże zioła, ale ich wybór pozostawiam w twojej gestii. Najczęściej dodawana jest natka pietruszki, ale możesz spróbować również wersji z koperkiem, szczypiorkiem, natką kolendry lub kiełkami rzodkiewki. Taki świeży akcent zawsze działa na plus – dodaje smaku i zwiększa wartość odżywczą sałatki.
Wstępne przygotowanie kapusty:
- pół główki białej kapusty,
- pół szklanki cukru,
- 2 duże łyżki soli.
Pozostałe składniki:
- 1 marchewka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- majonez według uznania – może być zmieszany z jogurtem greckim,
- opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj nożem lub w malakserze. Przełóż ją na durszlak i posyp cukrem i solą. Pozostaw na 30 minut.
- Wypłucz kapustę pod wodą z kranu, pozostaw jeszcze na chwilę na durszlaku do odcieknięcia.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z kapustą.
- Dodaj cukier puder, ocet, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu (opcjonalnie także posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki).
- Wymieszaj z majonezem i gotowe!