To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy

Sałatka typu colesław zrobiła się tak popularna, że powstało już kilkadziesiąt różnych modyfikacji. W klasycznej wersji posiekana kapusta wymieszana jest z cebulą i marchewką, ale w mojej rodzinie nie każdemu pasuje jej wyrazisty smak. Ostatnio zrobiłam sałatkę do obiadu w łagodniejszej wersji i wszyscy zgodnie uznali, że jest o wiele lepsza.

Colesław w delikatnej odsłonie – bez cebuli i ostrych dodatkówColesław w delikatnej odsłonie – bez cebuli i ostrych dodatków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli lubisz ostry smak colesława, to nie jest przepis dla ciebie. Jednak dla osób o delikatniejszym podniebieniu, taka modyfikacja przypadnie do gustu. W pierwszym kroku należy zmiękczyć liście kapusty, dlatego nie zostawiaj przygotowania sałatki do obiadu na ostatnią chwilę. Posyp posiekane liście solą i cukrem, a złagodnieją i nabiorą przyjemnej słodyczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Przepis na łagodną wersję colesława

Do sałatki świetnie pasują świeże zioła, ale ich wybór pozostawiam w twojej gestii. Najczęściej dodawana jest natka pietruszki, ale możesz spróbować również wersji z koperkiem, szczypiorkiem, natką kolendry lub kiełkami rzodkiewki. Taki świeży akcent zawsze działa na plus – dodaje smaku i zwiększa wartość odżywczą sałatki.

Wstępne przygotowanie kapusty:

  • pół główki białej kapusty,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 duże łyżki soli.

Pozostałe składniki:

  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • majonez według uznania – może być zmieszany z jogurtem greckim,
  • opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj nożem lub w malakserze. Przełóż ją na durszlak i posyp cukrem i solą. Pozostaw na 30 minut.
  2. Wypłucz kapustę pod wodą z kranu, pozostaw jeszcze na chwilę na durszlaku do odcieknięcia.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z kapustą.
  4. Dodaj cukier puder, ocet, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu (opcjonalnie także posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki).
  5. Wymieszaj z majonezem i gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury