WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Kroję i wrzucam na patelnię. Ten włoski gulasz bije inne na głowę

W Polsce, gulasz najczęściej kojarzy się z mięsem, ale Włosi postanowili wyjść naprzeciw temu stereotypowi. Stworzyli pełen smaku, warzywny gulasz prosto z pięknej i słonecznej Sycylii.

Sycylijski, warzywny gulaszSycylijski, warzywny gulasz
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock | @ Lorenzo Buttitta

Caponata sycylijska to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, wywodząca się z Sycylii. Składa się z duszonych warzyw, przede wszystkim bakłażanów, pomidorów i oliwek. Świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako przystawka lub dodatek do pieczywa lub kaszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Włoski gulasz warzywny

Ten gulasz różni się od tradycyjnego mięsnego przede wszystkim bogactwem warzyw, które nadają mu lekkości i świeżości. Caponata to świetna propozycja dla osób szukających gulaszowej formy w wersji lżejszej i wegetariańskiej, a jednocześnie pełnej głębi smaku i wyrazistości. Jest doskonała zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do pieczywa, a nawet mięsa. Choć caponata to propozycja obiadu bez mięsa, miłośnicy wołowiny czy drobiu mogą śmiało podać ją jako uzupełnienie, wzbogacając posiłek o wartościowe białko i urozmaicając smak.

Przepis na sycylijską caponatę

Składniki:

  • 500 g bakłażanów,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 cebula,
  • 100 g selera,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 80 g zielonych oliwek bez pestek,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 garść świeżych listków bazylii,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki białego octu,
  • szczypta soli,
  • oliwa z oliwek do smażenia warzyw.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany i seler dokładnie umyj i pokrój w niewielką kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  2. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oliwy z oliwek i smaż bakłażany, aż nabiorą ładnego, złocistego koloru.
  3. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Jeśli wolisz lżejszą wersję, użyj mniejszej ilości oliwy i smaż bakłażany na średnim ogniu, stopniowo podlewając je odrobiną wody – dzięki temu będą miękkie i soczyste, a jednocześnie mniej tłuste.
  5. Na osobnej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę na odrobinie oliwy, aż stanie się szklista.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojony seler, oliwki, kapary oraz pomidorki koktajlowe i duś wszystko razem na średnim ogniu przez około trzy minuty, by smaki się połączyły.
  7. Następnie przełóż na patelnię wcześniej przygotowane bakłażany, dodaj świeżą bazylię, łyżkę cukru oraz dwie łyżki białego octu.
  8. Całość dopraw solą do smaku i dokładnie wymieszaj.
  9. Duś na dużym ogniu przez około dziesięć minut, mieszając od czasu do czasu, aby warzywa dobrze się przegryzły, a sos lekko zredukował.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kaszą.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟