Wcale nie leczo czy gulasz. Na kolację robię kociołek po bałkańsku

Jeśli byłeś choć raz na Bałkanach, jest spora szansa, że zjadłeś đuveč – warzywno-mięsne danie duszone powoli w piekarniku lub garnku, często podawane z ryżem. To kulinarna wizytówka regionu, która różni się nieco w zależności od kraju, ale zawsze ma jedno wspólne: prostotę, sezonowe składniki i głęboki smak.

Bałkański kociołek z warzywami, mięsem i ryżemBałkański kociołek z warzywami, mięsem i ryżem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Susanne Wagner
Katarzyna Gileta

Đuveč to coś pomiędzy leczo, risottem i zapiekanką. Może być z mięsem (najczęściej wieprzowiną, kurczakiem lub jagnięciną), ale równie dobrze smakuje w wersji wegetariańskiej – z bakłażanem, cukinią, pomidorami i papryką.

To danie, które smakuje jak dom, niezależnie od tego, czy jesteś w Chorwacji, Serbii, Bośni czy Macedonii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Tradycyjny đuveč z mięsem i ryżem

Składniki (na 4–5 porcji):

  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 cukinia,
  • 2 pomidory lub puszka pomidorów krojonych,
  • 100 g ryżu,
  • 300 g mięsa (np. udko z kurczaka bez kości, łopatka wieprzowa lub wołowina),
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku,
  • oliwa lub olej do smażenia.

Opcjonalnie:

  • bakłażan, fasolka szparagowa, groch cukrowy,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Obsmaż na złoto w garnku lub głębokiej patelni, odłóż.
  2. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek, marchewkę i papryki pokrojone w paski. Po kilku minutach dodaj cukinię i ewentualnie bakłażana.
  3. Dorzuć pomidory, koncentrat, paprykę słodką i ostrą. Duś kilka minut.
  4. Włóż z powrotem mięso, wsyp ryż i zalej całość bulionem. Dopraw do smaku.
  5. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30-40 minut, aż ryż będzie miękki. Danie możesz też przygotować w piekarniku: Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią i zapiekaj 40 minut w 180°C.
  6. Przed podaniem posyp świeżą natką, podawaj solo lub z kleksem jogurtu naturalnego.

Wskazówki:

  • Ryż możesz wcześniej przepłukać – dzięki temu nie będzie zbyt kleisty.
  • Jeśli masz danie w piekarniku, sprawdzaj co jakiś czas – może potrzebować dodatkowego bulionu.
  • Đuveč świetnie smakuje również na drugi dzień – aromaty jeszcze bardziej się rozwijają.

W dawnych czasach đuveč przygotowywano w glinianych naczyniach w piecu opalanym drewnem – stąd ten wyjątkowy, lekko dymny aromat, który tak trudno podrobić. Dziś możemy odtworzyć go choć trochę, dodając wędzoną paprykę lub używając piekarnika z termoobiegiem.

To danie idealne na chłodniejsze wieczory, ale też na letnie dni – zwłaszcza kiedy na straganach królują świeże pomidory i papryka. A jeśli zjesz je w ogrodzie, z widokiem na zachodzące słońce, łatwo zapomnisz, że nie jesteś na Bałkanach.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej