Zdrowie za grosze. Ten popularny owoc bije inne na głowę
Jest niedrogi, dostępny przez cały rok i niepozorny na pierwszy rzut oka. A jednak bije na głowę mango, cytrusy czy jagody pod względem wartości odżywczych. Naukowcy nie mają wątpliwości – to właśnie ten owoc zasługuje na tytuł najzdrowszego na świecie.
Choć większość z nas traktuje je jako warzywo, pomidory w rzeczywistości są owocami – i to nie byle jakimi. Według badań amerykańskich naukowców z Centers for Disease Control and Prevention (CDC), to właśnie pomidor zasłużył na miano najzdrowszego owocu świata. Codziennie ląduje na kanapkach, w zupach czy sosach, a jednak wciąż nie doceniamy jego pełnego potencjału. Co sprawia, że pomidory biją na głowę inne owoce i warzywa pod względem zdrowotnym? Warto się temu przyjrzeć, szczególnie że są dostępne praktycznie przez cały rok i nie kosztują fortuny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Pomidory – owoc, który wspiera zdrowie na wielu poziomach
Zaskakujące może być to, jak wiele dobrego dla organizmu może zrobić tak prosty produkt. Pomidory, w ponad 90 proc. składające się z wody, są lekkostrawne i niskokaloryczne – 100 gramów to zaledwie 18–20 kcal. To sprawia, że świetnie sprawdzają się w diecie osób, które chcą schudnąć lub utrzymać zdrową sylwetkę.
Co więcej, pomidory dostarczają sporo wartościowych składników:
- likopen – czerwony barwnik i jednocześnie silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- witamina C – wspiera układ odpornościowy i przyspiesza regenerację tkanek.
- potas – reguluje ciśnienie krwi, wspiera pracę serca i mięśni.
- kwas foliowy (witamina B9) – ważny dla kobiet w ciąży i osób dbających o układ nerwowy.
- błonnik – sprzyja prawidłowemu trawieniu i poprawia pracę jelit.
Dzięki takiej kombinacji składników, regularne spożywanie pomidorów może skutkować poprawą zdrowia w wielu obszarach. Likopen obniża poziom złego cholesterolu LDL, chroniąc naczynia przed miażdżycą, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe – szczególnie w przypadku raka prostaty i żołądka. Skóra zyskuje na obecności witamin A i E, które poprawiają jej elastyczność i chronią przed przedwczesnym starzeniem. Luteina i zeaksantyna, również obecne w pomidorach, wspierają zdrowie oczu.
Pomidory – owoc, który można wykorzystać na tysiąc sposobów
Pomidory to nie tylko klasyczna zupa pomidorowa czy ketchup. Ich potencjał kulinarny jest dużo szerszy – zwłaszcza jeśli chcemy urozmaicić domowe menu o zdrowe i ciekawe rozwiązania.
Oto kilka mniej oczywistych pomysłów:
- sorbet pomidorowy – lekki i orzeźwiający deser z dodatkiem mięty i limonki.
- pomidory w wersji słodkiej – dżem pomidorowy z nutą wanilii świetnie pasuje do naleśników i serów pleśniowych.
- fermentowany sok z pomidorów – naturalny probiotyk, wspierający florę jelitową.
- pomidory pieczone z farszem – nadziane kaszą, serem czy orzechami, stanowią pyszną, pełnowartościową przekąskę.
- koktajle na bazie pomidora – od klasycznej Krwawej Mary po owocowo-warzywne smoothie.
- zamiennik tłuszczu – w diecie redukcyjnej przetarty pomidor świetnie sprawdza się jako baza do wypieków, nadając im wilgotność i lekkość.
Warto pamiętać, że przetworzone pomidory – np. w postaci przecieru czy koncentratu – również zawierają dużo likopenu, a nawet więcej niż surowe owoce. Dlatego nie należy bać się ich włączać do codziennych posiłków.