Nasze babcie latem robiły taką zupę. Dziś zapomniana, a bardzo zdrowa i pyszna

Zupa koperkowa była kiedyś stałym punktem w kuchni naszych babć. Dziś sięga się po nią rzadziej, a szkoda – jej lekkość i aromatyczny smak sprawiają, że idealnie pasuje do letniego obiadu. To proste danie, do którego zdecydowanie warto wrócić.

Zupa koperkowa to świetny wybór na letni posiłekZupa koperkowa to świetny wybór na letni posiłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa koperkowa to smak, który u wielu z nas przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Gdy pojawiała się w szkolnej stołówce, kolejka po dokładkę była gwarantowana. To nie tylko nostalgiczne danie, ale też lekka i zdrowa propozycja na obiad, do którego warto wrócić w letnie dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa koperkowa junior

Witaminy i minerały w koperku

Koperek to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera przeciwutleniacze, witaminę C i witaminy z grupy B oraz wapń, który jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów. Ponadto, ma właściwości przeciwzapalne, co czyni zupę koperkową idealnym daniem dla osób dbających o zdrowie. To nie tylko smaczny, ale i wartościowy posiłek, który warto włączyć do codziennej diety.

Dodatki, które wzbogacą smak

Zupa koperkowa sama w sobie jest pyszna, ale można ją wzbogacić o różne dodatki, które nadadzą jej nowego charakteru. Popularnym wyborem są klopsiki – dzięki zawartości białka sprawiają, że danie staje się bardziej sycące i pełnowartościowe. Dobrym pomysłem są też grzanki lub groszek ptysiowy, które dodają przyjemnej chrupkości.

Choć klasyczna wersja zupy ma swój urok, warto czasem poeksperymentować z przyprawami – odrobina kurkumy lub gałki muszkatołowej może wprowadzić ciekawy aromat, a łyżeczka soku z cytryny podkreśli jej świeżość. Jeśli wolisz tradycyjne dodatki, świetnie sprawdzi się jajko na twardo. Dzięki takim modyfikacjom zupa koperkowa zyskuje nowy smak i dodatkowe wartości odżywcze, mogąc zaskoczyć nawet wymagających smakoszy.

Przepis na zupę koperkową

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 pęczki świeżego koperku,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • jajko (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Najpierw obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  2. Następnie umieść je w garnku i zalej przygotowanym bulionem.
  3. Gotuj ziemniaki, aż staną się miękkie.
  4. W miseczce wymieszaj 2–3 łyżki śmietanki z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
  5. Wlej zahartowaną śmietanę do garnka, cały czas mieszając.
  6. Gotuj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  7. W tym czasie ugotuj jajko na twardo. Gdy będzie gotowe, przekrój na ćwiartki.
  8. Drobno posiekaj koperek.
  9. Pod koniec gotowania dodaj i dokładnie wymieszaj.
  10. Podawaj zupę z jajkiem i świeżym koperkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione