Nasze babcie latem robiły taką zupę. Dziś zapomniana, a bardzo zdrowa i pyszna

Zupa koperkowa była kiedyś stałym punktem w kuchni naszych babć. Dziś sięga się po nią rzadziej, a szkoda – jej lekkość i aromatyczny smak sprawiają, że idealnie pasuje do letniego obiadu. To proste danie, do którego zdecydowanie warto wrócić.

Zupa koperkowa to świetny wybór na letni posiłekZupa koperkowa to świetny wybór na letni posiłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa koperkowa to smak, który u wielu z nas przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Gdy pojawiała się w szkolnej stołówce, kolejka po dokładkę była gwarantowana. To nie tylko nostalgiczne danie, ale też lekka i zdrowa propozycja na obiad, do którego warto wrócić w letnie dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa koperkowa junior

Witaminy i minerały w koperku

Koperek to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera przeciwutleniacze, witaminę C i witaminy z grupy B oraz wapń, który jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów. Ponadto, ma właściwości przeciwzapalne, co czyni zupę koperkową idealnym daniem dla osób dbających o zdrowie. To nie tylko smaczny, ale i wartościowy posiłek, który warto włączyć do codziennej diety.

Dodatki, które wzbogacą smak

Zupa koperkowa sama w sobie jest pyszna, ale można ją wzbogacić o różne dodatki, które nadadzą jej nowego charakteru. Popularnym wyborem są klopsiki – dzięki zawartości białka sprawiają, że danie staje się bardziej sycące i pełnowartościowe. Dobrym pomysłem są też grzanki lub groszek ptysiowy, które dodają przyjemnej chrupkości.

Choć klasyczna wersja zupy ma swój urok, warto czasem poeksperymentować z przyprawami – odrobina kurkumy lub gałki muszkatołowej może wprowadzić ciekawy aromat, a łyżeczka soku z cytryny podkreśli jej świeżość. Jeśli wolisz tradycyjne dodatki, świetnie sprawdzi się jajko na twardo. Dzięki takim modyfikacjom zupa koperkowa zyskuje nowy smak i dodatkowe wartości odżywcze, mogąc zaskoczyć nawet wymagających smakoszy.

Przepis na zupę koperkową

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 pęczki świeżego koperku,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • jajko (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Najpierw obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  2. Następnie umieść je w garnku i zalej przygotowanym bulionem.
  3. Gotuj ziemniaki, aż staną się miękkie.
  4. W miseczce wymieszaj 2–3 łyżki śmietanki z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
  5. Wlej zahartowaną śmietanę do garnka, cały czas mieszając.
  6. Gotuj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  7. W tym czasie ugotuj jajko na twardo. Gdy będzie gotowe, przekrój na ćwiartki.
  8. Drobno posiekaj koperek.
  9. Pod koniec gotowania dodaj i dokładnie wymieszaj.
  10. Podawaj zupę z jajkiem i świeżym koperkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥