Nasze babcie latem robiły taką zupę. Dziś zapomniana, a bardzo zdrowa i pyszna

Zupa koperkowa była kiedyś stałym punktem w kuchni naszych babć. Dziś sięga się po nią rzadziej, a szkoda – jej lekkość i aromatyczny smak sprawiają, że idealnie pasuje do letniego obiadu. To proste danie, do którego zdecydowanie warto wrócić.

Zupa koperkowa to świetny wybór na letni posiłekZupa koperkowa to świetny wybór na letni posiłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa koperkowa to smak, który u wielu z nas przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Gdy pojawiała się w szkolnej stołówce, kolejka po dokładkę była gwarantowana. To nie tylko nostalgiczne danie, ale też lekka i zdrowa propozycja na obiad, do którego warto wrócić w letnie dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa koperkowa junior

Witaminy i minerały w koperku

Koperek to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera przeciwutleniacze, witaminę C i witaminy z grupy B oraz wapń, który jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów. Ponadto, ma właściwości przeciwzapalne, co czyni zupę koperkową idealnym daniem dla osób dbających o zdrowie. To nie tylko smaczny, ale i wartościowy posiłek, który warto włączyć do codziennej diety.

Dodatki, które wzbogacą smak

Zupa koperkowa sama w sobie jest pyszna, ale można ją wzbogacić o różne dodatki, które nadadzą jej nowego charakteru. Popularnym wyborem są klopsiki – dzięki zawartości białka sprawiają, że danie staje się bardziej sycące i pełnowartościowe. Dobrym pomysłem są też grzanki lub groszek ptysiowy, które dodają przyjemnej chrupkości.

Choć klasyczna wersja zupy ma swój urok, warto czasem poeksperymentować z przyprawami – odrobina kurkumy lub gałki muszkatołowej może wprowadzić ciekawy aromat, a łyżeczka soku z cytryny podkreśli jej świeżość. Jeśli wolisz tradycyjne dodatki, świetnie sprawdzi się jajko na twardo. Dzięki takim modyfikacjom zupa koperkowa zyskuje nowy smak i dodatkowe wartości odżywcze, mogąc zaskoczyć nawet wymagających smakoszy.

Przepis na zupę koperkową

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 pęczki świeżego koperku,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • jajko (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Najpierw obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  2. Następnie umieść je w garnku i zalej przygotowanym bulionem.
  3. Gotuj ziemniaki, aż staną się miękkie.
  4. W miseczce wymieszaj 2–3 łyżki śmietanki z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
  5. Wlej zahartowaną śmietanę do garnka, cały czas mieszając.
  6. Gotuj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  7. W tym czasie ugotuj jajko na twardo. Gdy będzie gotowe, przekrój na ćwiartki.
  8. Drobno posiekaj koperek.
  9. Pod koniec gotowania dodaj i dokładnie wymieszaj.
  10. Podawaj zupę z jajkiem i świeżym koperkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości