Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa

Szpinak nie zawsze pojawia się na talerzach w roli głównej. W tym przepisie gra jednak pierwsze skrzypce, z pysznym akompaniamentem w postaci gruszki.

Zupa szpinakowa nie będzie mdła i nudnaZupa szpinakowa nie będzie mdła i nudna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W dzieciństwie szpinak kojarzył się przede wszystkim z niesmaczną breją, rzucaną byle jak na talerz. Na szczęście to tylko wspomnienie, bo z zielonych liści można wyczarować wiele smacznych potraw. Sprawdzą się nie tylko jako składnik sałatek, ale również baza pysznej zupy krem. W połączeniu z gruszką, serkiem mascarpone oraz warzywami smakuje tak dobrze, że przekona do siebie nawet szpinakowych sceptyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Zupa krem ze szpinaku i gruszki

To danie lekkie, ale pełne smaku i całkiem sycące. Łączy w sobie lekką, ziołową świeżość szpinaku ze słodkim smakiem gruszki i kremowym serkiem mascarpone. Gęstość to zasługa ziemniaków, które podgotowuje się w warzywnym bulionie. Całość zwieńczona jest pokruszonym twarogiem, który dodaje nie tylko nieco kwaśnego smaku, ale stanowi również źródło białka.

Zielona zupa z gruszką
Zielona zupa z gruszką © Pixabay

To dość oryginalne połączenie, ale przypadnie do gustu również tym, którzy lubują się raczej w tradycyjnych smakach. Wegetariańska zupa świetnie sprawdzi się latem, gdy nie zawsze mamy apetyt na ciężkie, mięsne potrawy.

Sp

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • biała część pora,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 gruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 litr warzywnego bulionu,
  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 2-3 łyżki mascarpone,
  • 100 g twarogu półtłustego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Por pokrój w cienkie plasterku, cebulę w dużą kostkę, ziemniaki w nieco mniejszą.
  2. Gruszki przekrój na pół, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Nie obieraj owoców.
  3. W garnku roztop masło, wrzuć cebulę oraz pora. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziemniaki i podsmaż przez chwilę.
  4. Dorzuć gruszki i smaż jeszcze przez 5 minut.
  5. Zalej całość bulionem tak, aby przykrył składniki. Nie dodawaj go jednak za dużo, aby zupa nie wyszła za rzadka.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzuć szpinak oraz cynamon.
  7. Wymieszaj i duś przez chwilę, aż liście stracą swoją objętość.
  8. Zupę zblenduj wraz z serkiem mascarpone.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Twaróg rozkrusz widelcem.

Gotową zupę przełóż do miseczek i posyp pokruszonym twarogiem. Dodatkowo możesz dorzucić też grzanki, groszek ptysiowy lub ulubione pestki, najlepiej podprażone wcześńiej na suchej patelni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje