Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa

Szpinak nie zawsze pojawia się na talerzach w roli głównej. W tym przepisie gra jednak pierwsze skrzypce, z pysznym akompaniamentem w postaci gruszki.

Zupa szpinakowa nie będzie mdła i nudnaZupa szpinakowa nie będzie mdła i nudna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W dzieciństwie szpinak kojarzył się przede wszystkim z niesmaczną breją, rzucaną byle jak na talerz. Na szczęście to tylko wspomnienie, bo z zielonych liści można wyczarować wiele smacznych potraw. Sprawdzą się nie tylko jako składnik sałatek, ale również baza pysznej zupy krem. W połączeniu z gruszką, serkiem mascarpone oraz warzywami smakuje tak dobrze, że przekona do siebie nawet szpinakowych sceptyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Zupa krem ze szpinaku i gruszki

To danie lekkie, ale pełne smaku i całkiem sycące. Łączy w sobie lekką, ziołową świeżość szpinaku ze słodkim smakiem gruszki i kremowym serkiem mascarpone. Gęstość to zasługa ziemniaków, które podgotowuje się w warzywnym bulionie. Całość zwieńczona jest pokruszonym twarogiem, który dodaje nie tylko nieco kwaśnego smaku, ale stanowi również źródło białka.

Zielona zupa z gruszką
Zielona zupa z gruszką © Pixabay

To dość oryginalne połączenie, ale przypadnie do gustu również tym, którzy lubują się raczej w tradycyjnych smakach. Wegetariańska zupa świetnie sprawdzi się latem, gdy nie zawsze mamy apetyt na ciężkie, mięsne potrawy.

Sp

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • biała część pora,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 gruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 litr warzywnego bulionu,
  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 2-3 łyżki mascarpone,
  • 100 g twarogu półtłustego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Por pokrój w cienkie plasterku, cebulę w dużą kostkę, ziemniaki w nieco mniejszą.
  2. Gruszki przekrój na pół, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Nie obieraj owoców.
  3. W garnku roztop masło, wrzuć cebulę oraz pora. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziemniaki i podsmaż przez chwilę.
  4. Dorzuć gruszki i smaż jeszcze przez 5 minut.
  5. Zalej całość bulionem tak, aby przykrył składniki. Nie dodawaj go jednak za dużo, aby zupa nie wyszła za rzadka.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzuć szpinak oraz cynamon.
  7. Wymieszaj i duś przez chwilę, aż liście stracą swoją objętość.
  8. Zupę zblenduj wraz z serkiem mascarpone.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Twaróg rozkrusz widelcem.

Gotową zupę przełóż do miseczek i posyp pokruszonym twarogiem. Dodatkowo możesz dorzucić też grzanki, groszek ptysiowy lub ulubione pestki, najlepiej podprażone wcześńiej na suchej patelni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥