Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak nie zawsze pojawia się na talerzach w roli głównej. W tym przepisie gra jednak pierwsze skrzypce, z pysznym akompaniamentem w postaci gruszki.
W dzieciństwie szpinak kojarzył się przede wszystkim z niesmaczną breją, rzucaną byle jak na talerz. Na szczęście to tylko wspomnienie, bo z zielonych liści można wyczarować wiele smacznych potraw. Sprawdzą się nie tylko jako składnik sałatek, ale również baza pysznej zupy krem. W połączeniu z gruszką, serkiem mascarpone oraz warzywami smakuje tak dobrze, że przekona do siebie nawet szpinakowych sceptyków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo
Zupa krem ze szpinaku i gruszki
To danie lekkie, ale pełne smaku i całkiem sycące. Łączy w sobie lekką, ziołową świeżość szpinaku ze słodkim smakiem gruszki i kremowym serkiem mascarpone. Gęstość to zasługa ziemniaków, które podgotowuje się w warzywnym bulionie. Całość zwieńczona jest pokruszonym twarogiem, który dodaje nie tylko nieco kwaśnego smaku, ale stanowi również źródło białka.
To dość oryginalne połączenie, ale przypadnie do gustu również tym, którzy lubują się raczej w tradycyjnych smakach. Wegetariańska zupa świetnie sprawdzi się latem, gdy nie zawsze mamy apetyt na ciężkie, mięsne potrawy.
Sp
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- biała część pora,
- 1 cebula,
- 3 ziemniaki,
- 2 gruszki,
- 2 łyżki masła,
- 1 litr warzywnego bulionu,
- 500 g świeżego szpinaku,
- 2-3 łyżki mascarpone,
- 100 g twarogu półtłustego,
- sól, pieprz do smaku,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Por pokrój w cienkie plasterku, cebulę w dużą kostkę, ziemniaki w nieco mniejszą.
- Gruszki przekrój na pół, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Nie obieraj owoców.
- W garnku roztop masło, wrzuć cebulę oraz pora. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziemniaki i podsmaż przez chwilę.
- Dorzuć gruszki i smaż jeszcze przez 5 minut.
- Zalej całość bulionem tak, aby przykrył składniki. Nie dodawaj go jednak za dużo, aby zupa nie wyszła za rzadka.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzuć szpinak oraz cynamon.
- Wymieszaj i duś przez chwilę, aż liście stracą swoją objętość.
- Zupę zblenduj wraz z serkiem mascarpone.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Twaróg rozkrusz widelcem.
Gotową zupę przełóż do miseczek i posyp pokruszonym twarogiem. Dodatkowo możesz dorzucić też grzanki, groszek ptysiowy lub ulubione pestki, najlepiej podprażone wcześńiej na suchej patelni. Smacznego!