Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa

Szpinak nie zawsze pojawia się na talerzach w roli głównej. W tym przepisie gra jednak pierwsze skrzypce, z pysznym akompaniamentem w postaci gruszki.

Zupa szpinakowa nie będzie mdła i nudnaZupa szpinakowa nie będzie mdła i nudna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W dzieciństwie szpinak kojarzył się przede wszystkim z niesmaczną breją, rzucaną byle jak na talerz. Na szczęście to tylko wspomnienie, bo z zielonych liści można wyczarować wiele smacznych potraw. Sprawdzą się nie tylko jako składnik sałatek, ale również baza pysznej zupy krem. W połączeniu z gruszką, serkiem mascarpone oraz warzywami smakuje tak dobrze, że przekona do siebie nawet szpinakowych sceptyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Zupa krem ze szpinaku i gruszki

To danie lekkie, ale pełne smaku i całkiem sycące. Łączy w sobie lekką, ziołową świeżość szpinaku ze słodkim smakiem gruszki i kremowym serkiem mascarpone. Gęstość to zasługa ziemniaków, które podgotowuje się w warzywnym bulionie. Całość zwieńczona jest pokruszonym twarogiem, który dodaje nie tylko nieco kwaśnego smaku, ale stanowi również źródło białka.

Zielona zupa z gruszką
Zielona zupa z gruszką © Pixabay

To dość oryginalne połączenie, ale przypadnie do gustu również tym, którzy lubują się raczej w tradycyjnych smakach. Wegetariańska zupa świetnie sprawdzi się latem, gdy nie zawsze mamy apetyt na ciężkie, mięsne potrawy.

Sp

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • biała część pora,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 gruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 litr warzywnego bulionu,
  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 2-3 łyżki mascarpone,
  • 100 g twarogu półtłustego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Por pokrój w cienkie plasterku, cebulę w dużą kostkę, ziemniaki w nieco mniejszą.
  2. Gruszki przekrój na pół, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Nie obieraj owoców.
  3. W garnku roztop masło, wrzuć cebulę oraz pora. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziemniaki i podsmaż przez chwilę.
  4. Dorzuć gruszki i smaż jeszcze przez 5 minut.
  5. Zalej całość bulionem tak, aby przykrył składniki. Nie dodawaj go jednak za dużo, aby zupa nie wyszła za rzadka.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzuć szpinak oraz cynamon.
  7. Wymieszaj i duś przez chwilę, aż liście stracą swoją objętość.
  8. Zupę zblenduj wraz z serkiem mascarpone.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  10. Twaróg rozkrusz widelcem.

Gotową zupę przełóż do miseczek i posyp pokruszonym twarogiem. Dodatkowo możesz dorzucić też grzanki, groszek ptysiowy lub ulubione pestki, najlepiej podprażone wcześńiej na suchej patelni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem