Zamieniłam 1 składnik w roladzie szpinakowej. W nowej wersji zniknęła z talerzy błyskawicznie

Wytrawna rolada szpinakowa to klasyk na przyjęcia w domu - zarówno na święta, sylwester czy chrzciny lub parapetówkę. Składniki są dość proste i łatwo dostępne. Większość osób kojarzy ją z serkiem śmietankowym, ale ja wprowadziłam małą, choć w smaku mocno wyczuwalną modyfikację.

Rolada szpinakowa z łososiem to klasyk na przyjęcia w domuRolada szpinakowa z łososiem to klasyk na przyjęcia w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Magdalena Pomorska

Chrzan kojarzy się najbardziej z przygotowaniami świąt wielkanocnych, ale ten dodatek warto mieć w lodówce przez cały rok. Świetnie podkręci smak sosu czosnkowego, nada charakteru nawet zwykłym kanapkom. W przepisach na sylwestrowe i karnawałowe przekąski również się sprawdzi. Dokładnie nim podkręciłam smak rolady szpinakowej. Liczą się jednak proporcje.

Chrzanowe inspiracje w kuchni

Chrzan od wieków jest cenionym dodatkiem do potraw, szczególnie w kuchniach europejskich. Znany z intensywnego, ostrego smaku, często używany jest jako przyprawa do mięs i zup. W Polsce chrzan odgrywa ważną rolę na Wielkanoc, ale nie widzę przeszkód, żeby korzystać ze startego chrzanu przez cały rok. Oczywiście świeży korzeń dostępny jest w okolicach marca-kwietnia, dlatego w pozostałe miesiące najlepiej sięgać po tarty chrzan z dobrym, prostym składem ze słoiczka. I właśnie ten dodatek mieszam z serkiem śmietankowym, robiąc podkręcone nadzienie do rolady szpinakowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Przepis na roladę szpinakowo-chrzanową

Ze względu na dodatek wędzonej ryby, roladę najlepiej zrobić tego samego dnia, aby była świeża i smakowała idealnie. Na półmisek możesz pokroić najpierw porcję potrawy, a jak się skończy dołożyć z lodówki więcej. Rolada szpinakowa w przekroju prezentuje się bardzo elegancko.

Składniki:

  • 150 g szpinaku mrożonego,
  • 4 jaja,
  • 6 łyżek mąki
  • 300 g kremowego serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka jakościowego chrzanu,
  • 100 g łososia wędzonego,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól i pieprz według smaku.

Przygotowanie:

  1. Szpinak wrzuć do gorącej wody, a następnie gotuj, aż większość płynu odparuje. Dopraw go solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po ugotowaniu odstaw szpinak do ostygnięcia.
  2. Oddzielnie ubij białka jaj z odrobiną soli, aż powstanie sztywna piana.
  3. Ostudzony szpinak wymieszaj z żółtkami i mąką, a następnie delikatnie połącz tę mieszankę z pianą z białek.
  4. Tak przygotowaną masę wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach ok. 35×40 cm) i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
  5. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na zimnym cieście rozsmaruj serek kanapkowy, a przy jednym z dłuższych boków ułóż plasterki łososia. Całość zwiń w roladę, którą następnie zawiń w papier do pieczenia i umieść w lodówce na kilka godzin. Po schłodzeniu roladę pokrój na plastry, które są gotowe do podania.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯