Zamieniłam 1 składnik w roladzie szpinakowej. W nowej wersji zniknęła z talerzy błyskawicznie
Wytrawna rolada szpinakowa to klasyk na przyjęcia w domu - zarówno na święta, sylwester czy chrzciny lub parapetówkę. Składniki są dość proste i łatwo dostępne. Większość osób kojarzy ją z serkiem śmietankowym, ale ja wprowadziłam małą, choć w smaku mocno wyczuwalną modyfikację.
Chrzan kojarzy się najbardziej z przygotowaniami świąt wielkanocnych, ale ten dodatek warto mieć w lodówce przez cały rok. Świetnie podkręci smak sosu czosnkowego, nada charakteru nawet zwykłym kanapkom. W przepisach na sylwestrowe i karnawałowe przekąski również się sprawdzi. Dokładnie nim podkręciłam smak rolady szpinakowej. Liczą się jednak proporcje.
Chrzanowe inspiracje w kuchni
Chrzan od wieków jest cenionym dodatkiem do potraw, szczególnie w kuchniach europejskich. Znany z intensywnego, ostrego smaku, często używany jest jako przyprawa do mięs i zup. W Polsce chrzan odgrywa ważną rolę na Wielkanoc, ale nie widzę przeszkód, żeby korzystać ze startego chrzanu przez cały rok. Oczywiście świeży korzeń dostępny jest w okolicach marca-kwietnia, dlatego w pozostałe miesiące najlepiej sięgać po tarty chrzan z dobrym, prostym składem ze słoiczka. I właśnie ten dodatek mieszam z serkiem śmietankowym, robiąc podkręcone nadzienie do rolady szpinakowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na roladę szpinakowo-chrzanową
Ze względu na dodatek wędzonej ryby, roladę najlepiej zrobić tego samego dnia, aby była świeża i smakowała idealnie. Na półmisek możesz pokroić najpierw porcję potrawy, a jak się skończy dołożyć z lodówki więcej. Rolada szpinakowa w przekroju prezentuje się bardzo elegancko.
Składniki:
- 150 g szpinaku mrożonego,
- 4 jaja,
- 6 łyżek mąki
- 300 g kremowego serka śmietankowego
- 1 łyżeczka jakościowego chrzanu,
- 100 g łososia wędzonego,
- dwa ząbki czosnku,
- sól i pieprz według smaku.
Przygotowanie:
- Szpinak wrzuć do gorącej wody, a następnie gotuj, aż większość płynu odparuje. Dopraw go solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po ugotowaniu odstaw szpinak do ostygnięcia.
- Oddzielnie ubij białka jaj z odrobiną soli, aż powstanie sztywna piana.
- Ostudzony szpinak wymieszaj z żółtkami i mąką, a następnie delikatnie połącz tę mieszankę z pianą z białek.
- Tak przygotowaną masę wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach ok. 35×40 cm) i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
- Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na zimnym cieście rozsmaruj serek kanapkowy, a przy jednym z dłuższych boków ułóż plasterki łososia. Całość zwiń w roladę, którą następnie zawiń w papier do pieczenia i umieść w lodówce na kilka godzin. Po schłodzeniu roladę pokrój na plastry, które są gotowe do podania.