Zamieniłam 1 składnik w roladzie szpinakowej. W nowej wersji zniknęła z talerzy błyskawicznie

Wytrawna rolada szpinakowa to klasyk na przyjęcia w domu - zarówno na święta, sylwester czy chrzciny lub parapetówkę. Składniki są dość proste i łatwo dostępne. Większość osób kojarzy ją z serkiem śmietankowym, ale ja wprowadziłam małą, choć w smaku mocno wyczuwalną modyfikację.

Rolada szpinakowa z łososiem to klasyk na przyjęcia w domuRolada szpinakowa z łososiem to klasyk na przyjęcia w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Magdalena Pomorska

Chrzan kojarzy się najbardziej z przygotowaniami świąt wielkanocnych, ale ten dodatek warto mieć w lodówce przez cały rok. Świetnie podkręci smak sosu czosnkowego, nada charakteru nawet zwykłym kanapkom. W przepisach na sylwestrowe i karnawałowe przekąski również się sprawdzi. Dokładnie nim podkręciłam smak rolady szpinakowej. Liczą się jednak proporcje.

Chrzanowe inspiracje w kuchni

Chrzan od wieków jest cenionym dodatkiem do potraw, szczególnie w kuchniach europejskich. Znany z intensywnego, ostrego smaku, często używany jest jako przyprawa do mięs i zup. W Polsce chrzan odgrywa ważną rolę na Wielkanoc, ale nie widzę przeszkód, żeby korzystać ze startego chrzanu przez cały rok. Oczywiście świeży korzeń dostępny jest w okolicach marca-kwietnia, dlatego w pozostałe miesiące najlepiej sięgać po tarty chrzan z dobrym, prostym składem ze słoiczka. I właśnie ten dodatek mieszam z serkiem śmietankowym, robiąc podkręcone nadzienie do rolady szpinakowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Przepis na roladę szpinakowo-chrzanową

Ze względu na dodatek wędzonej ryby, roladę najlepiej zrobić tego samego dnia, aby była świeża i smakowała idealnie. Na półmisek możesz pokroić najpierw porcję potrawy, a jak się skończy dołożyć z lodówki więcej. Rolada szpinakowa w przekroju prezentuje się bardzo elegancko.

Składniki:

  • 150 g szpinaku mrożonego,
  • 4 jaja,
  • 6 łyżek mąki
  • 300 g kremowego serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka jakościowego chrzanu,
  • 100 g łososia wędzonego,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól i pieprz według smaku.

Przygotowanie:

  1. Szpinak wrzuć do gorącej wody, a następnie gotuj, aż większość płynu odparuje. Dopraw go solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po ugotowaniu odstaw szpinak do ostygnięcia.
  2. Oddzielnie ubij białka jaj z odrobiną soli, aż powstanie sztywna piana.
  3. Ostudzony szpinak wymieszaj z żółtkami i mąką, a następnie delikatnie połącz tę mieszankę z pianą z białek.
  4. Tak przygotowaną masę wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach ok. 35×40 cm) i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
  5. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na zimnym cieście rozsmaruj serek kanapkowy, a przy jednym z dłuższych boków ułóż plasterki łososia. Całość zwiń w roladę, którą następnie zawiń w papier do pieczenia i umieść w lodówce na kilka godzin. Po schłodzeniu roladę pokrój na plastry, które są gotowe do podania.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia