Mięciutkie i soczyste klopsiki z przepisu Karola Okrasy. Nawet w IKEI nie zjesz lepszych

Tym klopsikom nie czego nie brakuje. Karol Okrasa zadbał o to, by stały się miękkie i soczyste, a smak sprawia, że po pierwszym kęsie zapominasz o tych z IKEI. Jeśli szukasz przepisu na ideał - oto klopsiki w szwedzkim stylu, które nie dają o sobie zapomnieć.

Klopsiki w szwedzkim stylu według przepisu Karola Okrasy 
Klopsiki w szwedzkim stylu według przepisu Karola Okrasy (screenshot: Facebook - Karol Okrasa)
Źródło zdjęć: © Canva | rudisill

Karol Okrasa to spec od tworzenia wariacji na temat tradycyjnych potraw. Kucharz nie poprzestaje jednak na polskich specjałach. W jednym z odcinków Kuchni Lidla, dostępnym na YouTubie, zaprezentował złamany przepis na szwedzkie klopsiki jak z IKEI. Na sam widok cieknie ślinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia

Jak zrobić miękkie i soczyste klopsiki jak z IKEI?

Klopsiki w szwedzkim stylu serwuje się nierzadko z sosem żurawinowym, jednak Karol Okrasa, spec od łamania przepisów, żurawinę umieścił wewnątrz klopsików, a sos przygotował na bazie słodkiej śmietanki. Tym samym więc klopsiki jego przepisu są nieco słodsze od tych, które spotkacie w IKEI. Słodkość tę kucharz przełamuje mocnym kaparowym akcentem, już pod koniec przyrządzania dania. Jednak z kaparów możecie zrezygnować, jeśli nie przepadacie za tak silnymi nutami.

Same klopsiki powstały z dwóch rodzajów mięs. Jak wyjaśnia kucharz, dobre klopsy zrobione są z aromatycznej, ale suchej wołowiny. Warto pamiętać o dodatku bułki tartej, która to wchłonie nadmiar wilgoci z mięsa. Kucharz przypomina, by wtłoczyć jak najwięcej powietrza w mięsną masę podczas jej wyrabiania, by stała się puszysta, napowietrzona. To zagwarantuje, że finalnie klopsiki nie będą twarde i zbite, a miękkie i soczyste.

IDEA przyczyniła się ro rozsławienia klopsików w szwedzkim stylu
IDEA przyczyniła się ro rozsławienia klopsików w szwedzkim stylu © Canva | ninafirsova

Klopsiki jak z IKEI. Przepis Karola Okrasy

Składniki:

KLOPSIKI

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 250 g mielonej wieprzowiny,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 60 g suszonej żurawiny,
  • połówka cytryny,
  • 100 g bułki tartej,
  • sól, pieprz.
  • olej do smażenia.

SOS

  • pół cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 450 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżeczki musztardy dijon,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 55 g kaparów,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i posmaż na patelni. Kiedy zeszkli się, dopraw ją solą i pieprzem. Gotową zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
  2. Mieloną wołowinę i wieprzowinę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj posiekaną żurawinę, sól i pieprz oraz przestudzoną cebulę i skórkę otartą z cytryny. Masę wyrób dłońmi. W międzyczasie dodaj bułkę tartą. Masa powinna być puszysta i napowietrzona.
  3. Dłońmi lekko zwilżonymi olejem formuj niewielki klopsiki. Zadbaj o to, by były pozbawione pęknięć, wtedy nie będą rozpadać się na patelni.
  4. Klopsiki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu - krótko i intensywnie, mieszając co jakiś czas, by nie przypalić żurawiny. Wystarczy, że mięso będzie dobrze obsmażone.
  5. Na tej samej patelni przygotuj sos. Zacznij od podsmażenia posiekanej cebuli i posiekanego czosnku. Kiedy się zeszklą, dolej do nich bulion i 400 ml śmietanki. Gotuj całość, mieszając co jakiś czas sos, aż zgęstnieje.
  6. Musztardę wymieszaj z resztą śmietanki i mąką. Następnie dodaj łyżkę gorącego sosu z patelni, wymieszaj i wylej zawartość miseczki na patelnię. Zagotuj całość, dopraw solą.
  7. Klopsiki zanurz w sosie, dodaj kapary. Duś całość przez chwilę. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny