PrzepisDania mięsneMięciutkie i soczyste klopsiki z przepisu Karola Okrasy. Nawet w IKEI nie zjesz lepszych

Mięciutkie i soczyste klopsiki z przepisu Karola Okrasy. Nawet w IKEI nie zjesz lepszych

Klopsiki w szwedzkim stylu według przepisu Karola Okrasy (screenshot: Facebook - Karol Okrasa)
Klopsiki w szwedzkim stylu według przepisu Karola Okrasy (screenshot: Facebook - Karol Okrasa)
Źródło zdjęć: © Canva | rudisill

25.07.2024 19:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym klopsikom nie czego nie brakuje. Karol Okrasa zadbał o to, by stały się miękkie i soczyste, a smak sprawia, że po pierwszym kęsie zapominasz o tych z IKEI. Jeśli szukasz przepisu na ideał - oto klopsiki w szwedzkim stylu, które nie dają o sobie zapomnieć.

Karol Okrasa to spec od tworzenia wariacji na temat tradycyjnych potraw. Kucharz nie poprzestaje jednak na polskich specjałach. W jednym z odcinków Kuchni Lidla, dostępnym na YouTubie, zaprezentował złamany przepis na szwedzkie klopsiki jak z IKEI. Na sam widok cieknie ślinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić miękkie i soczyste klopsiki jak z IKEI?

Klopsiki w szwedzkim stylu serwuje się nierzadko z sosem żurawinowym, jednak Karol Okrasa, spec od łamania przepisów, żurawinę umieścił wewnątrz klopsików, a sos przygotował na bazie słodkiej śmietanki. Tym samym więc klopsiki jego przepisu są nieco słodsze od tych, które spotkacie w IKEI. Słodkość tę kucharz przełamuje mocnym kaparowym akcentem, już pod koniec przyrządzania dania. Jednak z kaparów możecie zrezygnować, jeśli nie przepadacie za tak silnymi nutami.

Same klopsiki powstały z dwóch rodzajów mięs. Jak wyjaśnia kucharz, dobre klopsy zrobione są z aromatycznej, ale suchej wołowiny. Warto pamiętać o dodatku bułki tartej, która to wchłonie nadmiar wilgoci z mięsa. Kucharz przypomina, by wtłoczyć jak najwięcej powietrza w mięsną masę podczas jej wyrabiania, by stała się puszysta, napowietrzona. To zagwarantuje, że finalnie klopsiki nie będą twarde i zbite, a miękkie i soczyste.

IDEA przyczyniła się ro rozsławienia klopsików w szwedzkim stylu
IDEA przyczyniła się ro rozsławienia klopsików w szwedzkim stylu © Canva | ninafirsova

Klopsiki jak z IKEI. Przepis Karola Okrasy

Składniki:

KLOPSIKI

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 250 g mielonej wieprzowiny,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 60 g suszonej żurawiny,
  • połówka cytryny,
  • 100 g bułki tartej,
  • sól, pieprz.
  • olej do smażenia.

SOS

  • pół cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 450 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżeczki musztardy dijon,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 55 g kaparów,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i posmaż na patelni. Kiedy zeszkli się, dopraw ją solą i pieprzem. Gotową zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
  2. Mieloną wołowinę i wieprzowinę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj posiekaną żurawinę, sól i pieprz oraz przestudzoną cebulę i skórkę otartą z cytryny. Masę wyrób dłońmi. W międzyczasie dodaj bułkę tartą. Masa powinna być puszysta i napowietrzona.
  3. Dłońmi lekko zwilżonymi olejem formuj niewielki klopsiki. Zadbaj o to, by były pozbawione pęknięć, wtedy nie będą rozpadać się na patelni.
  4. Klopsiki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu - krótko i intensywnie, mieszając co jakiś czas, by nie przypalić żurawiny. Wystarczy, że mięso będzie dobrze obsmażone.
  5. Na tej samej patelni przygotuj sos. Zacznij od podsmażenia posiekanej cebuli i posiekanego czosnku. Kiedy się zeszklą, dolej do nich bulion i 400 ml śmietanki. Gotuj całość, mieszając co jakiś czas sos, aż zgęstnieje.
  6. Musztardę wymieszaj z resztą śmietanki i mąką. Następnie dodaj łyżkę gorącego sosu z patelni, wymieszaj i wylej zawartość miseczki na patelnię. Zagotuj całość, dopraw solą.
  7. Klopsiki zanurz w sosie, dodaj kapary. Duś całość przez chwilę. Podawaj z posiekaną pietruszką.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także