PrzepisObiadPulpety dopracowałam do perfekcji. Moje dzieci mówią, że nikt nie robi lepszych

Pulpety dopracowałam do perfekcji. Moje dzieci mówią, że nikt nie robi lepszych

Pulpety w sosie pomidorowym - Pyszności
Pulpety w sosie pomidorowym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.07.2024 15:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uwielbiają je dzieci, przepadają za nimi dorośli w każdym wieku. Pulpety w pomidorowym sosie to jedno z moich popisowych dań, które opanowałam do perfekcji. Miłośników jest sporo, więc zawsze robię podwójną porcję. Są mięciutkie, delikatne i po prostu przepyszne.

Świetnie smakują w towarzystwie ugotowanego ryżu czy ziemniaków, ale podać je można również z kawałkiem pieczywa, którym można, we włoskim stylu, wyczyścić miseczkę z resztki sosu. Świetnie sprawdzą się na pyszny obiad dla całej rodziny, smakują również dobrze po odgrzaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pulpety w sosie pomidorowym - prosty przepis

Przepis na pulpety to naprawdę prosta sprawa, bo składniki nie są udziwnione, a samo przygotowanie nie różni się dużo od robienia klasycznych kotletów mielonych.

Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym© Adobe Stock | Inessa Simakova

Sekretem wyjątkowego smaku moich pulpetów jest połączenie mielonego mięsa z drobno posiekaną kapustą. Taka mieszanka daje efekt zbliżony do gołąbków, ale bez konieczności żmudnego zawijania farszu w liście kapusty. Sprawdzi się tutaj zarówno młoda, jak i starsza kapusta. Dobrze jest posiekać ją wcześniej, posypać solą i odstawić, aby zmiękła. Dzięki temu pulpety będą jeszcze delikatniejsze.

Dodatkowo w masie wylądowała również cebula i czosnek, które świetnie podkręcają smak, dodając mu charakteru.

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego,
  • 1/4 małej główki kapusty,
  • 1 czerstwa bułka kajzerka,
  • 1 duże jajko,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • 3 łyżki mąki pszennej do panierowania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos pomidorowy do pulpecików:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów.
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebule posiekaj i podsmaż na patelni, aż się zarumieni, dodając pod koniec również przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do wystudzenia.
  2. Kajzerkę namocz w mleku, wodzie lub bulionie i odciśnij. Kapustę posiekaj.
  3. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, kajzerkę, czosnek z cebulą oraz poszatkowaną kapustę i ketchup. Dopraw solą oraz pieprzem i wyrób masę.
  4. Uformuj pulpeciki i obtocz je mące.
  5. Podsmaż pulpeciki na rozgrzanym oleju, aż mięso się zarumieni.
  6. Następnie zalej je odrobiną wody lub bulionu i duś pod przykryciem przez 15 minut.
  7. Przygotuj sos. Pomidory sparz wrzątkiem obierz i pokrój w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
  8. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pomidory i podsmaż kilka minut. Zmniejsz moc palnika, wlej bulion i duś pod przykryciem, aż pomidory zmiękną.
  9. Odparuj nadmiaru wody, mieszając często zawartość patelni. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Sos możesz dodatkowo przetrzeć, aby był aksamitny.
  10. Do sosu pomidorowego przełóż klopsiki i gotuj razem przez kilka minut, cały czas mieszając.

Pulpeciki w sosie pomidorowym są już gotowe. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także