Pulpety dopracowałam do perfekcji. Moje dzieci mówią, że nikt nie robi lepszych
Uwielbiają je dzieci, przepadają za nimi dorośli w każdym wieku. Pulpety w pomidorowym sosie to jedno z moich popisowych dań, które opanowałam do perfekcji. Miłośników jest sporo, więc zawsze robię podwójną porcję. Są mięciutkie, delikatne i po prostu przepyszne.
24.07.2024 15:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Świetnie smakują w towarzystwie ugotowanego ryżu czy ziemniaków, ale podać je można również z kawałkiem pieczywa, którym można, we włoskim stylu, wyczyścić miseczkę z resztki sosu. Świetnie sprawdzą się na pyszny obiad dla całej rodziny, smakują również dobrze po odgrzaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pulpety w sosie pomidorowym - prosty przepis
Przepis na pulpety to naprawdę prosta sprawa, bo składniki nie są udziwnione, a samo przygotowanie nie różni się dużo od robienia klasycznych kotletów mielonych.
Sekretem wyjątkowego smaku moich pulpetów jest połączenie mielonego mięsa z drobno posiekaną kapustą. Taka mieszanka daje efekt zbliżony do gołąbków, ale bez konieczności żmudnego zawijania farszu w liście kapusty. Sprawdzi się tutaj zarówno młoda, jak i starsza kapusta. Dobrze jest posiekać ją wcześniej, posypać solą i odstawić, aby zmiękła. Dzięki temu pulpety będą jeszcze delikatniejsze.
Dodatkowo w masie wylądowała również cebula i czosnek, które świetnie podkręcają smak, dodając mu charakteru.
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego,
- 1/4 małej główki kapusty,
- 1 czerstwa bułka kajzerka,
- 1 duże jajko,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka pikantnego ketchupu,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- 3 łyżki mąki pszennej do panierowania,
- sól i pieprz do smaku.
Sos pomidorowy do pulpecików:
- 1 kg dojrzałych pomidorów.
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebule posiekaj i podsmaż na patelni, aż się zarumieni, dodając pod koniec również przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do wystudzenia.
- Kajzerkę namocz w mleku, wodzie lub bulionie i odciśnij. Kapustę posiekaj.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, kajzerkę, czosnek z cebulą oraz poszatkowaną kapustę i ketchup. Dopraw solą oraz pieprzem i wyrób masę.
- Uformuj pulpeciki i obtocz je mące.
- Podsmaż pulpeciki na rozgrzanym oleju, aż mięso się zarumieni.
- Następnie zalej je odrobiną wody lub bulionu i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Przygotuj sos. Pomidory sparz wrzątkiem obierz i pokrój w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pomidory i podsmaż kilka minut. Zmniejsz moc palnika, wlej bulion i duś pod przykryciem, aż pomidory zmiękną.
- Odparuj nadmiaru wody, mieszając często zawartość patelni. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Sos możesz dodatkowo przetrzeć, aby był aksamitny.
- Do sosu pomidorowego przełóż klopsiki i gotuj razem przez kilka minut, cały czas mieszając.
Pulpeciki w sosie pomidorowym są już gotowe. Smacznego!