Pulpety dopracowałam do perfekcji. Moje dzieci mówią, że nikt nie robi lepszych
Uwielbiają je dzieci, przepadają za nimi dorośli w każdym wieku. Pulpety w pomidorowym sosie to jedno z moich popisowych dań, które opanowałam do perfekcji. Miłośników jest sporo, więc zawsze robię podwójną porcję. Są mięciutkie, delikatne i po prostu przepyszne.
Świetnie smakują w towarzystwie ugotowanego ryżu czy ziemniaków, ale podać je można również z kawałkiem pieczywa, którym można, we włoskim stylu, wyczyścić miseczkę z resztki sosu. Świetnie sprawdzą się na pyszny obiad dla całej rodziny, smakują również dobrze po odgrzaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę
Pulpety w sosie pomidorowym - prosty przepis
Przepis na pulpety to naprawdę prosta sprawa, bo składniki nie są udziwnione, a samo przygotowanie nie różni się dużo od robienia klasycznych kotletów mielonych.
Sekretem wyjątkowego smaku moich pulpetów jest połączenie mielonego mięsa z drobno posiekaną kapustą. Taka mieszanka daje efekt zbliżony do gołąbków, ale bez konieczności żmudnego zawijania farszu w liście kapusty. Sprawdzi się tutaj zarówno młoda, jak i starsza kapusta. Dobrze jest posiekać ją wcześniej, posypać solą i odstawić, aby zmiękła. Dzięki temu pulpety będą jeszcze delikatniejsze.
Dodatkowo w masie wylądowała również cebula i czosnek, które świetnie podkręcają smak, dodając mu charakteru.
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego,
- 1/4 małej główki kapusty,
- 1 czerstwa bułka kajzerka,
- 1 duże jajko,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka pikantnego ketchupu,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- 3 łyżki mąki pszennej do panierowania,
- sól i pieprz do smaku.
Sos pomidorowy do pulpecików:
- 1 kg dojrzałych pomidorów.
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebule posiekaj i podsmaż na patelni, aż się zarumieni, dodając pod koniec również przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do wystudzenia.
- Kajzerkę namocz w mleku, wodzie lub bulionie i odciśnij. Kapustę posiekaj.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, kajzerkę, czosnek z cebulą oraz poszatkowaną kapustę i ketchup. Dopraw solą oraz pieprzem i wyrób masę.
- Uformuj pulpeciki i obtocz je mące.
- Podsmaż pulpeciki na rozgrzanym oleju, aż mięso się zarumieni.
- Następnie zalej je odrobiną wody lub bulionu i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Przygotuj sos. Pomidory sparz wrzątkiem obierz i pokrój w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pomidory i podsmaż kilka minut. Zmniejsz moc palnika, wlej bulion i duś pod przykryciem, aż pomidory zmiękną.
- Odparuj nadmiaru wody, mieszając często zawartość patelni. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Sos możesz dodatkowo przetrzeć, aby był aksamitny.
- Do sosu pomidorowego przełóż klopsiki i gotuj razem przez kilka minut, cały czas mieszając.
Pulpeciki w sosie pomidorowym są już gotowe. Smacznego!