Na rynku kupuję pomidory i zamieniam w przecier. Gotowe passaty mogą się schować

Lato obfituje w warzywa, których zapach czuć przez skórkę. Dojrzewające w słońcu pomidory kupione od lokalnego rolnika lub zerwane ze swojego ogródka, są po prostu bezkonkurencyjne. Korzystając z czasu, gdy krzaczki uginają się od dorodnych okazów, warto przygotować przecier pomidorowy na jesień i zimę.

Domowy sos pomidorowy - PysznościDomowy sos pomidorowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przecier pomidorowy to nieodzowny składnik wielu dań. Wystarczy otworzyć słoik i stworzyć pyszną pomidorową (na przykład z rosołu z poprzedniego dnia), aromatyczne leczo czy ekspresowy makaron. W kuchennej szafce warto mieć słoiczek w zapasie na czarną godzinę. O to zadbać najlepiej właśnie teraz, przygotowując domowe przetwory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Jak wybrać pomidory na przecier?

Najlepiej wybierać pomidory świeże i dojrzałe. Najlepsze do przecieru będą pomidory o miąższu zwartym i mniejszej ilości soku. Świetnie sprawdzą się pomidory śliwkowe i rzymskie, ze względu na niewielką ilość pestek. Mnóstwo smaku znaleźć można również w pomidorach malinowych. Można wybrać również bawole serca - mięsiste, o delikatnym miąższu i niewielkiej liczbie pestek. Choć zawierają więcej soku niż inne odmiany, to ze względu na słodki smak i aromat i tak świetnie sprawdzą się na przeciery.

Pomidory w słoiku - Pyszności
Pomidory w słoiku - Pyszności © Canva

Domowy przecier pomidorowy do słoików

To przepis na zamknięcie smaku letnich, słonecznych dni w słoiku. Chociaż passaty kupić można na każdym rogu, to te domowe mają w sobie coś, co sprawia, że żadne inne nie mogą się im równać. Kiedy na straganie pojawiają się pachnące pomidory, ruszam na zakupy z dużą torbą - czas na przygotowanie przetworów.

Pomidory ze słoika na zimę
Pomidory ze słoika na zimę © Adobe Stock | IG69

Prosty skład, bez konserwantów i zapychaczy to podstawa. Na dodatek w czasie sezonu ceny pomidorów mocno spadają, więc i przetwory stają się tańsze w przygotowaniu. Moja passata jest bardzo podstawowa i składa się tylko z pomidorów, soli oraz cukru, który wyciąga cały smak. Możesz jednak dodać do niej bazylię lub oregano.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory zalej na kilkanaście sekund wrzątkiem, aby skórka łatwiej odchodziła.
  2. Obierz pomidory ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i szypułki.
  3. Miąższ pomidorów włóż do garnka, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut na dużym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  4. Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito do drugiego garnka i zagotuj przecier.
  5. Dodaj sól i cukier, wymieszaj.
  6. Gotuj przecier na większym ogniu przez około 15 minut, aby uzyskać gęstszą konsystencję.
  7. Gorący przecier rozlej do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
  8. Przykryj słoiki kocem i pozostaw do całkowitego wystudzenia, nawet na 2 dni.

Zamiast wystudzania pod kocem, możesz zapasteryzować słoiki w większym garnku z wodą. Umieść słoiki zanurzone do 2/3 wysokości w wodzie i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥