Na rynku kupuję pomidory i zamieniam w przecier. Gotowe passaty mogą się schować

Lato obfituje w warzywa, których zapach czuć przez skórkę. Dojrzewające w słońcu pomidory kupione od lokalnego rolnika lub zerwane ze swojego ogródka, są po prostu bezkonkurencyjne. Korzystając z czasu, gdy krzaczki uginają się od dorodnych okazów, warto przygotować przecier pomidorowy na jesień i zimę.

Domowy sos pomidorowy - PysznościDomowy sos pomidorowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przecier pomidorowy to nieodzowny składnik wielu dań. Wystarczy otworzyć słoik i stworzyć pyszną pomidorową (na przykład z rosołu z poprzedniego dnia), aromatyczne leczo czy ekspresowy makaron. W kuchennej szafce warto mieć słoiczek w zapasie na czarną godzinę. O to zadbać najlepiej właśnie teraz, przygotowując domowe przetwory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Jak wybrać pomidory na przecier?

Najlepiej wybierać pomidory świeże i dojrzałe. Najlepsze do przecieru będą pomidory o miąższu zwartym i mniejszej ilości soku. Świetnie sprawdzą się pomidory śliwkowe i rzymskie, ze względu na niewielką ilość pestek. Mnóstwo smaku znaleźć można również w pomidorach malinowych. Można wybrać również bawole serca - mięsiste, o delikatnym miąższu i niewielkiej liczbie pestek. Choć zawierają więcej soku niż inne odmiany, to ze względu na słodki smak i aromat i tak świetnie sprawdzą się na przeciery.

Pomidory w słoiku - Pyszności
Pomidory w słoiku - Pyszności © Canva

Domowy przecier pomidorowy do słoików

To przepis na zamknięcie smaku letnich, słonecznych dni w słoiku. Chociaż passaty kupić można na każdym rogu, to te domowe mają w sobie coś, co sprawia, że żadne inne nie mogą się im równać. Kiedy na straganie pojawiają się pachnące pomidory, ruszam na zakupy z dużą torbą - czas na przygotowanie przetworów.

Pomidory ze słoika na zimę
Pomidory ze słoika na zimę © Adobe Stock | IG69

Prosty skład, bez konserwantów i zapychaczy to podstawa. Na dodatek w czasie sezonu ceny pomidorów mocno spadają, więc i przetwory stają się tańsze w przygotowaniu. Moja passata jest bardzo podstawowa i składa się tylko z pomidorów, soli oraz cukru, który wyciąga cały smak. Możesz jednak dodać do niej bazylię lub oregano.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory zalej na kilkanaście sekund wrzątkiem, aby skórka łatwiej odchodziła.
  2. Obierz pomidory ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i szypułki.
  3. Miąższ pomidorów włóż do garnka, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut na dużym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  4. Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito do drugiego garnka i zagotuj przecier.
  5. Dodaj sól i cukier, wymieszaj.
  6. Gotuj przecier na większym ogniu przez około 15 minut, aby uzyskać gęstszą konsystencję.
  7. Gorący przecier rozlej do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
  8. Przykryj słoiki kocem i pozostaw do całkowitego wystudzenia, nawet na 2 dni.

Zamiast wystudzania pod kocem, możesz zapasteryzować słoiki w większym garnku z wodą. Umieść słoiki zanurzone do 2/3 wysokości w wodzie i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni