To jedna z najzdrowszych przypraw. Wspomaga trawienie i wzmacnia odporność

Grecy posypują nim swoją ulubioną sałatkę, Włosi dodają do pizzy i makaronów. Sprawdza się też w kuchni polskiej, zwłaszcza do zup, sosów czy ryb. Chodzi oczywiście o oregano, które świetnie podkręca smak wielu potraw, ale ma też niezwykłe walory dla zdrowia. Czy masz tą przyprawę w kuchennej szafce?

Oregano to jedna z najzdrowszych przypraw na świecieOregano to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andre Bonn
Dorota Gepert

Oregano, znane również jako lebiodka pospolita, to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Niepozorna roślina, którą z powodzeniem można uprawiać nawet na balkonie, ma wiele cennych właściwości, które mogą być przydatne także na co dzień.

Oregano. Co za skład!

Oregano to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera m.in. potas, cynk, żelazo, magnez, wapń, witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w nim garbniki, tymol, karwakrol oraz błonnik pokarmowy. Oregano zawiera również fitosterole, które w połączeniu z cukrem tworzą glikozydy, wykorzystywane w medycynie jako leki. Oregano ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Ważne badania

Według badań opublikowanych w czasopiśmie "Phytotherapy Research" wynika, że oregano wspomaga leczenie nowotworu wątroby, piersi i płuc. Ponadto naukowcy z Long Island University w Nowym Jorku udowodnili, że karwakrol obecny w oregano potrafi zniszczyć komórki raka prostaty.

Oregano również obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu. Regularne spożywanie tej przyprawy może pomóc w walce z przewlekłymi chorobami układu krążenia oraz cukrzycą. Działa też korzystnie na układ trawienny, łagodząc bóle brzucha i wspomagając trawienie. W medycynie naturalnej oregano jest stosowane jako remedium na wzdęcia, a także stymuluje apetyt.

Wyjątkowy aromat

Bez oregano nie ma mowy o wielu potrawach kuchni śródziemnomorskiej; szczególnie popularne jest w daniach włoskich i greckich. Jest dodawane do pizzy, spaghetti, zapiekanek i sałatek. Oregano doskonale komponuje się z pomidorami, oliwą z oliwek, czosnkiem i innymi ziołami, takimi jak bazylia czy tymianek. Jego wyrazisty, lekko gorzkawy smak nadaje potrawom wyjątkowego aromatu.

Słynna sałatka z oregano

Jednym z popularnych przepisów z wykorzystaniem oregano jest sałatka grecka. Świeże oregano, razem z oliwkami, serem feta, ogórkiem i pomidorami, tworzy harmonijną kompozycję smaków. Oregano można również dodawać do pieczonych mięs oraz dań wegetariańskich, takich jak duszone warzywa czy zupy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej