To jedna z najzdrowszych przypraw. Wspomaga trawienie i wzmacnia odporność

Grecy posypują nim swoją ulubioną sałatkę, Włosi dodają do pizzy i makaronów. Sprawdza się też w kuchni polskiej, zwłaszcza do zup, sosów czy ryb. Chodzi oczywiście o oregano, które świetnie podkręca smak wielu potraw, ale ma też niezwykłe walory dla zdrowia. Czy masz tą przyprawę w kuchennej szafce?

Oregano to jedna z najzdrowszych przypraw na świecieOregano to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andre Bonn
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Oregano, znane również jako lebiodka pospolita, to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Niepozorna roślina, którą z powodzeniem można uprawiać nawet na balkonie, ma wiele cennych właściwości, które mogą być przydatne także na co dzień.

Oregano. Co za skład!

Oregano to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera m.in. potas, cynk, żelazo, magnez, wapń, witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w nim garbniki, tymol, karwakrol oraz błonnik pokarmowy. Oregano zawiera również fitosterole, które w połączeniu z cukrem tworzą glikozydy, wykorzystywane w medycynie jako leki. Oregano ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Ważne badania

Według badań opublikowanych w czasopiśmie "Phytotherapy Research" wynika, że oregano wspomaga leczenie nowotworu wątroby, piersi i płuc. Ponadto naukowcy z Long Island University w Nowym Jorku udowodnili, że karwakrol obecny w oregano potrafi zniszczyć komórki raka prostaty.

Oregano również obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu. Regularne spożywanie tej przyprawy może pomóc w walce z przewlekłymi chorobami układu krążenia oraz cukrzycą. Działa też korzystnie na układ trawienny, łagodząc bóle brzucha i wspomagając trawienie. W medycynie naturalnej oregano jest stosowane jako remedium na wzdęcia, a także stymuluje apetyt.

Wyjątkowy aromat

Bez oregano nie ma mowy o wielu potrawach kuchni śródziemnomorskiej; szczególnie popularne jest w daniach włoskich i greckich. Jest dodawane do pizzy, spaghetti, zapiekanek i sałatek. Oregano doskonale komponuje się z pomidorami, oliwą z oliwek, czosnkiem i innymi ziołami, takimi jak bazylia czy tymianek. Jego wyrazisty, lekko gorzkawy smak nadaje potrawom wyjątkowego aromatu.

Słynna sałatka z oregano

Jednym z popularnych przepisów z wykorzystaniem oregano jest sałatka grecka. Świeże oregano, razem z oliwkami, serem feta, ogórkiem i pomidorami, tworzy harmonijną kompozycję smaków. Oregano można również dodawać do pieczonych mięs oraz dań wegetariańskich, takich jak duszone warzywa czy zupy.

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki