To jedna z najzdrowszych przypraw. Wspomaga trawienie i wzmacnia odporność

Oregano to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie
Oregano to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andre Bonn

20.07.2024 09:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Grecy posypują nim swoją ulubioną sałatkę, Włosi dodają do pizzy i makaronów. Sprawdza się też w kuchni polskiej, zwłaszcza do zup, sosów czy ryb. Chodzi oczywiście o oregano, które świetnie podkręca smak wielu potraw, ale ma też niezwykłe walory dla zdrowia. Czy masz tą przyprawę w kuchennej szafce?

Oregano, znane również jako lebiodka pospolita, to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Niepozorna roślina, którą z powodzeniem można uprawiać nawet na balkonie, ma wiele cennych właściwości, które mogą być przydatne także na co dzień.

Oregano. Co za skład!

Oregano to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera m.in. potas, cynk, żelazo, magnez, wapń, witaminy A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w nim garbniki, tymol, karwakrol oraz błonnik pokarmowy. Oregano zawiera również fitosterole, które w połączeniu z cukrem tworzą glikozydy, wykorzystywane w medycynie jako leki. Oregano ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważne badania

Według badań opublikowanych w czasopiśmie "Phytotherapy Research" wynika, że oregano wspomaga leczenie nowotworu wątroby, piersi i płuc. Ponadto naukowcy z Long Island University w Nowym Jorku udowodnili, że karwakrol obecny w oregano potrafi zniszczyć komórki raka prostaty.

Oregano również obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu. Regularne spożywanie tej przyprawy może pomóc w walce z przewlekłymi chorobami układu krążenia oraz cukrzycą. Działa też korzystnie na układ trawienny, łagodząc bóle brzucha i wspomagając trawienie. W medycynie naturalnej oregano jest stosowane jako remedium na wzdęcia, a także stymuluje apetyt.

Wyjątkowy aromat

Bez oregano nie ma mowy o wielu potrawach kuchni śródziemnomorskiej; szczególnie popularne jest w daniach włoskich i greckich. Jest dodawane do pizzy, spaghetti, zapiekanek i sałatek. Oregano doskonale komponuje się z pomidorami, oliwą z oliwek, czosnkiem i innymi ziołami, takimi jak bazylia czy tymianek. Jego wyrazisty, lekko gorzkawy smak nadaje potrawom wyjątkowego aromatu.

Słynna sałatka z oregano

Jednym z popularnych przepisów z wykorzystaniem oregano jest sałatka grecka. Świeże oregano, razem z oliwkami, serem feta, ogórkiem i pomidorami, tworzy harmonijną kompozycję smaków. Oregano można również dodawać do pieczonych mięs oraz dań wegetariańskich, takich jak duszone warzywa czy zupy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także