Ta przekąska jest teraz hitem. Zdrowsze od czipsów czy paluszków
Lato to czas, gdy w ogródkach krzaczki uginają się od warzywnych i owocowych cudów. Jednym z nich jest cukinia, jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Chociaż kojarzy się głównie z plackami, to ten przepis pokochasz jeszcze bardziej.
25.07.2024 | aktual.: 25.07.2024 10:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cukinię w sklepach znaleźć można niemal przez cały rok, ale to właśnie teraz trwają jej zbiory. Rośnie obficie, nie sprawia problemów z uprawą, więc wizyty w ogrodach kończą się zbieraniem dorodnych okazów. Można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów, bo jej dość neutralny smak to wspaniała baza do kulinarnych odkryć i eksperymentów. Cukinia sprawdzi się w obiadowych plackach, jako dodatek do owsianki, składnik sałatki, domowy ketchup lub pyszne krążki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące krążki z cukinii
Placki plackami, ale czy próbowałeś już chrupiących krążków? Brzmią nietypowo, ale to jeden z najsmaczniejszych sposobów na serwowanie cukinii. Są proste w przygotowaniu, efektowne, ale przede wszystkim po prostu przepyszne.
Pieczone krążki z cukinii to doskonała przekąska dla miłośników zdrowych, lekkich posiłków i smacznych przekąsek. Robi się je w piekarniku, więc unikamy dodawania tłuszczu, a tym samym większej kaloryczności. Świetnie sprawdzą się na kolację, a postawione na imprezowym stole znikną szybciej niż popcorn i chipsy. Sekretem pysznej panierki jest parmezan, który po roztopieniu się w piekarniku otacza cukinię chrupiącą, słoną skorupką.
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki startego parmezanu,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek,
- ulubione zioła (np. bazylia, oregano, tymianek),
- szczypta ostrej papryki.
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie umyj i pokrój na krążki o grubości około 1 cm.
- Posyp krążki solą i pieprzem i odstaw na 15 minut, aby puściły wodę.
- Przygotuj trzy miski: w jednej roztrzep jajko, w drugiej wymieszaj mąkę z przyprawami, a w trzeciej połącz parmezan z bułką tartą.
- Każdy krążek cukinii obtocz kolejno w mące, jajku i mieszance parmezanu z bułką tartą.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i skrop oliwą.
- Ułóż na blasze panierowane krążki cukinii.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez około 20-25 minut, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące.
Podaj z ulubionym dipem, np. tzatziki, guacamole lub sosem czosnkowym. Możesz je dorzucić również do sałatki, wprowadzając chrupiący akcent lub zaserwować jako dodatek do grillowanych mięs. Smacznego!