Ta przekąska jest teraz hitem. Zdrowsze od czipsów czy paluszków

Lato to czas, gdy w ogródkach krzaczki uginają się od warzywnych i owocowych cudów. Jednym z nich jest cukinia, jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Chociaż kojarzy się głównie z plackami, to ten przepis pokochasz jeszcze bardziej.

Chrupiące krążki z cukinii - PysznościChrupiące krążki z cukinii - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga
Ewa Malinowska

Cukinię w sklepach znaleźć można niemal przez cały rok, ale to właśnie teraz trwają jej zbiory. Rośnie obficie, nie sprawia problemów z uprawą, więc wizyty w ogrodach kończą się zbieraniem dorodnych okazów. Można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów, bo jej dość neutralny smak to wspaniała baza do kulinarnych odkryć i eksperymentów. Cukinia sprawdzi się w obiadowych plackach, jako dodatek do owsianki, składnik sałatki, domowy ketchup lub pyszne krążki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Chrupiące krążki z cukinii

Placki plackami, ale czy próbowałeś już chrupiących krążków? Brzmią nietypowo, ale to jeden z najsmaczniejszych sposobów na serwowanie cukinii. Są proste w przygotowaniu, efektowne, ale przede wszystkim po prostu przepyszne.

Panierowana cukinia z fetą i miodem
Panierowana cukinia z fetą i miodem © Pyszności

Pieczone krążki z cukinii to doskonała przekąska dla miłośników zdrowych, lekkich posiłków i smacznych przekąsek. Robi się je w piekarniku, więc unikamy dodawania tłuszczu, a tym samym większej kaloryczności. Świetnie sprawdzą się na kolację, a postawione na imprezowym stole znikną szybciej niż popcorn i chipsy. Sekretem pysznej panierki jest parmezan, który po roztopieniu się w piekarniku otacza cukinię chrupiącą, słoną skorupką.

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki startego parmezanu,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • ulubione zioła (np. bazylia, oregano, tymianek),
  • szczypta ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie umyj i pokrój na krążki o grubości około 1 cm.
  2. Posyp krążki solą i pieprzem i odstaw na 15 minut, aby puściły wodę.
  3. Przygotuj trzy miski: w jednej roztrzep jajko, w drugiej wymieszaj mąkę z przyprawami, a w trzeciej połącz parmezan z bułką tartą.
  4. Każdy krążek cukinii obtocz kolejno w mące, jajku i mieszance parmezanu z bułką tartą.
  5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i skrop oliwą.
  6. Ułóż na blasze panierowane krążki cukinii.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez około 20-25 minut, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące.

Podaj z ulubionym dipem, np. tzatziki, guacamole lub sosem czosnkowym. Możesz je dorzucić również do sałatki, wprowadzając chrupiący akcent lub zaserwować jako dodatek do grillowanych mięs. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki wybieram te. Są jeszcze zwykłe niż te z różą
Gdy mam ochotę na pączki wybieram te. Są jeszcze zwykłe niż te z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu