Makaron podaję z zielonym sosem. Nie każdy wie, jak dobrze przygotować te liście

Makron ze szpinakiem to doskonała propozycja na szybki letni obiad. Makrony w naszych kuchniach są mile widziane, a to ze względu na wielką uniwersalność. Szpinak natomiast zasługuje na uznanie nie tylko ze względu na wartość odżywczą, ale smak, który w tercecie z czosnkiem i parmezanem jest niepodrabialny.

Makaron ze szpinakiem Makaron ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Oczywiście o tej porze najlepiej sięgać po świeże liście szpinaku. Są łatwiejsze do przyrządzenia i charakteryzują się delikatnym, lekko orzeźwiającym smakiem. Wspaniale odnajdą się jako baza sosu do makaronu, ale też dodatek zdrowych koktajli. Niemniej niekiedy trzeba sięgnąć po szpinak mrożony. Jak zająć się takimi liśćmi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Jak przyrządzić szpinak na patelni, żeby nie puszczał wody?

Smażenie czy też duszenie świeżego szpinaku nie powinno przysporzyć nikomu większych problemów. Liście najpierw należy dokładnie wymyć, by później danie nie zgrzytało między zębami. Osuszone liście należy pokroić, a także pozbyć się twardego łyka (jeśli takie występuje). Tak przygotowany szpinak należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu, np. na maśle lub dusić w niewielkiej ilości wody. Miej na uwadze, że objętość szpinaku znacznie zmniejsza się po obróbce.

Większym wyzwaniem jest smażenie zamrożonych liści szpinaku. Wtedy musimy mierzyć się z dużą ilością wody na patelni. Co zatem zrobić, żeby zrobić dobry mrożony szpinak z patelni? Kluczem jest cierpliwość - należy odczekać, by nadmiar wody odparował. Co istotne, zadbaj o to, by na patelni nie było za dużo produktu. Szpinaku powinno być na tyle, by móc swobodnie go mieszać. Kiedy szpinak nabierze pożądanej konsystencji, możesz doprawić go wedle uznania.

Jak zrobić szpinak z patelni?
Jak zrobić szpinak z patelni? © Adobe Stock | Изображения пользователя KrimKate

Szpinak z patelni z makaronem. Przepis

Składniki:

  • 300 g szpinaku,
  • 150 g makaronu np. świderki,
  • mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • koperek,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu al dente.
  2. Szpinak umyj, osusz i posiekaj.
  3. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż na maśle z oliwą. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  4. Do cebuli dodaj szpinak i smaż całość ok. 1 minutę (aż szpinak nieco zmięknie).
  5. Do całości dolej śmietankę, dopraw sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zagotuj całość.
  6. Do sosu dodaj makaron. Wymieszaj. Podawaj z tartym parmezanem i świeżo posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇