Makaron podaję z zielonym sosem. Nie każdy wie, jak dobrze przygotować te liście

Makron ze szpinakiem to doskonała propozycja na szybki letni obiad. Makrony w naszych kuchniach są mile widziane, a to ze względu na wielką uniwersalność. Szpinak natomiast zasługuje na uznanie nie tylko ze względu na wartość odżywczą, ale smak, który w tercecie z czosnkiem i parmezanem jest niepodrabialny.

Makaron ze szpinakiem Makaron ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Oczywiście o tej porze najlepiej sięgać po świeże liście szpinaku. Są łatwiejsze do przyrządzenia i charakteryzują się delikatnym, lekko orzeźwiającym smakiem. Wspaniale odnajdą się jako baza sosu do makaronu, ale też dodatek zdrowych koktajli. Niemniej niekiedy trzeba sięgnąć po szpinak mrożony. Jak zająć się takimi liśćmi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Jak przyrządzić szpinak na patelni, żeby nie puszczał wody?

Smażenie czy też duszenie świeżego szpinaku nie powinno przysporzyć nikomu większych problemów. Liście najpierw należy dokładnie wymyć, by później danie nie zgrzytało między zębami. Osuszone liście należy pokroić, a także pozbyć się twardego łyka (jeśli takie występuje). Tak przygotowany szpinak należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu, np. na maśle lub dusić w niewielkiej ilości wody. Miej na uwadze, że objętość szpinaku znacznie zmniejsza się po obróbce.

Większym wyzwaniem jest smażenie zamrożonych liści szpinaku. Wtedy musimy mierzyć się z dużą ilością wody na patelni. Co zatem zrobić, żeby zrobić dobry mrożony szpinak z patelni? Kluczem jest cierpliwość - należy odczekać, by nadmiar wody odparował. Co istotne, zadbaj o to, by na patelni nie było za dużo produktu. Szpinaku powinno być na tyle, by móc swobodnie go mieszać. Kiedy szpinak nabierze pożądanej konsystencji, możesz doprawić go wedle uznania.

Jak zrobić szpinak z patelni?
Jak zrobić szpinak z patelni? © Adobe Stock | Изображения пользователя KrimKate

Szpinak z patelni z makaronem. Przepis

Składniki:

  • 300 g szpinaku,
  • 150 g makaronu np. świderki,
  • mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • koperek,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu al dente.
  2. Szpinak umyj, osusz i posiekaj.
  3. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż na maśle z oliwą. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  4. Do cebuli dodaj szpinak i smaż całość ok. 1 minutę (aż szpinak nieco zmięknie).
  5. Do całości dolej śmietankę, dopraw sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zagotuj całość.
  6. Do sosu dodaj makaron. Wymieszaj. Podawaj z tartym parmezanem i świeżo posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥