Makaron podaję z zielonym sosem. Nie każdy wie, jak dobrze przygotować te liście

Makron ze szpinakiem to doskonała propozycja na szybki letni obiad. Makrony w naszych kuchniach są mile widziane, a to ze względu na wielką uniwersalność. Szpinak natomiast zasługuje na uznanie nie tylko ze względu na wartość odżywczą, ale smak, który w tercecie z czosnkiem i parmezanem jest niepodrabialny.

Makaron ze szpinakiem Makaron ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Oczywiście o tej porze najlepiej sięgać po świeże liście szpinaku. Są łatwiejsze do przyrządzenia i charakteryzują się delikatnym, lekko orzeźwiającym smakiem. Wspaniale odnajdą się jako baza sosu do makaronu, ale też dodatek zdrowych koktajli. Niemniej niekiedy trzeba sięgnąć po szpinak mrożony. Jak zająć się takimi liśćmi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Jak przyrządzić szpinak na patelni, żeby nie puszczał wody?

Smażenie czy też duszenie świeżego szpinaku nie powinno przysporzyć nikomu większych problemów. Liście najpierw należy dokładnie wymyć, by później danie nie zgrzytało między zębami. Osuszone liście należy pokroić, a także pozbyć się twardego łyka (jeśli takie występuje). Tak przygotowany szpinak należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu, np. na maśle lub dusić w niewielkiej ilości wody. Miej na uwadze, że objętość szpinaku znacznie zmniejsza się po obróbce.

Większym wyzwaniem jest smażenie zamrożonych liści szpinaku. Wtedy musimy mierzyć się z dużą ilością wody na patelni. Co zatem zrobić, żeby zrobić dobry mrożony szpinak z patelni? Kluczem jest cierpliwość - należy odczekać, by nadmiar wody odparował. Co istotne, zadbaj o to, by na patelni nie było za dużo produktu. Szpinaku powinno być na tyle, by móc swobodnie go mieszać. Kiedy szpinak nabierze pożądanej konsystencji, możesz doprawić go wedle uznania.

Jak zrobić szpinak z patelni?
Jak zrobić szpinak z patelni? © Adobe Stock | Изображения пользователя KrimKate

Szpinak z patelni z makaronem. Przepis

Składniki:

  • 300 g szpinaku,
  • 150 g makaronu np. świderki,
  • mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • koperek,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu al dente.
  2. Szpinak umyj, osusz i posiekaj.
  3. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż na maśle z oliwą. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  4. Do cebuli dodaj szpinak i smaż całość ok. 1 minutę (aż szpinak nieco zmięknie).
  5. Do całości dolej śmietankę, dopraw sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zagotuj całość.
  6. Do sosu dodaj makaron. Wymieszaj. Podawaj z tartym parmezanem i świeżo posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy