PrzepisWegetariańskaMakaron podaję z zielonym sosem. Nie każdy wie, jak dobrze przygotować te liście

Makaron podaję z zielonym sosem. Nie każdy wie, jak dobrze przygotować te liście

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.07.2024 18:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Makron ze szpinakiem to doskonała propozycja na szybki letni obiad. Makrony w naszych kuchniach są mile widziane, a to ze względu na wielką uniwersalność. Szpinak natomiast zasługuje na uznanie nie tylko ze względu na wartość odżywczą, ale smak, który w tercecie z czosnkiem i parmezanem jest niepodrabialny.

Oczywiście o tej porze najlepiej sięgać po świeże liście szpinaku. Są łatwiejsze do przyrządzenia i charakteryzują się delikatnym, lekko orzeźwiającym smakiem. Wspaniale odnajdą się jako baza sosu do makaronu, ale też dodatek zdrowych koktajli. Niemniej niekiedy trzeba sięgnąć po szpinak mrożony. Jak zająć się takimi liśćmi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przyrządzić szpinak na patelni, żeby nie puszczał wody?

Smażenie czy też duszenie świeżego szpinaku nie powinno przysporzyć nikomu większych problemów. Liście najpierw należy dokładnie wymyć, by później danie nie zgrzytało między zębami. Osuszone liście należy pokroić, a także pozbyć się twardego łyka (jeśli takie występuje). Tak przygotowany szpinak należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu, np. na maśle lub dusić w niewielkiej ilości wody. Miej na uwadze, że objętość szpinaku znacznie zmniejsza się po obróbce.

Większym wyzwaniem jest smażenie zamrożonych liści szpinaku. Wtedy musimy mierzyć się z dużą ilością wody na patelni. Co zatem zrobić, żeby zrobić dobry mrożony szpinak z patelni? Kluczem jest cierpliwość - należy odczekać, by nadmiar wody odparował. Co istotne, zadbaj o to, by na patelni nie było za dużo produktu. Szpinaku powinno być na tyle, by móc swobodnie go mieszać. Kiedy szpinak nabierze pożądanej konsystencji, możesz doprawić go wedle uznania.

Jak zrobić szpinak z patelni?
Jak zrobić szpinak z patelni? © Adobe Stock | Изображения пользователя KrimKate

Szpinak z patelni z makaronem. Przepis

Składniki:

  • 300 g szpinaku,
  • 150 g makaronu np. świderki,
  • mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • koperek,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu al dente.
  2. Szpinak umyj, osusz i posiekaj.
  3. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę podsmaż na maśle z oliwą. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  4. Do cebuli dodaj szpinak i smaż całość ok. 1 minutę (aż szpinak nieco zmięknie).
  5. Do całości dolej śmietankę, dopraw sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zagotuj całość.
  6. Do sosu dodaj makaron. Wymieszaj. Podawaj z tartym parmezanem i świeżo posiekanym koperkiem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także