Ewa Wachowicz nie mrozi koperku. Ma sprytniejszy i łatwiejszy sposób na przechowywanie

W jednym ze swoich programów Ewa Wachowicz pokazała, w jaki sposób można przedłużyć świeżość koperku bez użycia zamrażalnika. To metoda stara jak świat. Dzięki niej koperek zawsze będzie na wyciągnięcie ręki.

Ewa Wachowicz przechowuje koperek w słoikuEwa Wachowicz przechowuje koperek w słoiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook
Anna Galuhn

Osoby, które samodzielnie uprawiają warzywa i zioła w ogródku, już od początku maja zbierają żniwa – najpierw w postaci nowalijek, a teraz już bujnych pęków rzodkiewki, szpinaku czy koperku. Jakiś czas temu pisałam o sposobie na mrożony koperek, który idealnie sprawdza się do rosołu. Ewa Wachowicz proponuje inny sposób na przedłużenie trwałości aromatycznego zielonego dodatku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Ewa Wachowicz przechowuje koperek w słoiku

Autorka książek i programów kulinarnych czerpie z wiedzy naszych przodków. Kiedy nie było dostępu do lodówek i zamrażarek, sposobem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych było konserwowanie ich w soli. W ten sposób przechowywano przede wszystkim mięso i ryby. Ale sól konserwuje także warzywa, czego najlepszym przykładem są różnego rodzaju kiszonki.

Aby zamknąć koperek w słoiku, nie potrzebujesz żadnej zalewy. Wystarczy sól gruboziarnista i świeże, zielone pęczki. Dokładnie umyj i przebierz koperek, aby usunąć ewentualne żółte lub gnijące listki. Odetnij grubsze łodyżki, które niepotrzebnie mogłyby zajmować miejsce w słoiku. Słoiki dokładnie umyj i wyparz (również nakrętki), żeby uniknąć powstawania pleśni.

Koperek w słoiku od Ewy Wachowicz

Zawsze wyjmuj koperek ze słoika czystą łyżeczką, aby nie przenosić bakterii, które mogłyby rozpocząć proces gnicia. Odgarnij warstwę soli i wydobądź zielone listki. Koperek używaj do ziemniaków, surówek, zup i sosów.

Składniki:

  • 5 dużych pęczków świeżego koperku,
  • 250 g soli gruboziarnistej.

Sposób przygotowania:

  1. Koperek przepłucz, oddziel zepsute listki i usuń łodygi.
  2. Rozłóż na ręczniku papierowym i pozostaw do wyschnięcia.
  3. W czystym słoiku układaj warstwowo sól i koperek, zaczynając od soli i kończąc na niej.
  4. Słoik wstaw do lodówki, a koperek w nim zamknięty zużyj w ciągu 1 roku.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀