Ewa Wachowicz nie mrozi koperku. Ma sprytniejszy i łatwiejszy sposób na przechowywanie

W jednym ze swoich programów Ewa Wachowicz pokazała, w jaki sposób można przedłużyć świeżość koperku bez użycia zamrażalnika. To metoda stara jak świat. Dzięki niej koperek zawsze będzie na wyciągnięcie ręki.

Ewa Wachowicz przechowuje koperek w słoikuEwa Wachowicz przechowuje koperek w słoiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook
Anna Galuhn

Osoby, które samodzielnie uprawiają warzywa i zioła w ogródku, już od początku maja zbierają żniwa – najpierw w postaci nowalijek, a teraz już bujnych pęków rzodkiewki, szpinaku czy koperku. Jakiś czas temu pisałam o sposobie na mrożony koperek, który idealnie sprawdza się do rosołu. Ewa Wachowicz proponuje inny sposób na przedłużenie trwałości aromatycznego zielonego dodatku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Ewa Wachowicz przechowuje koperek w słoiku

Autorka książek i programów kulinarnych czerpie z wiedzy naszych przodków. Kiedy nie było dostępu do lodówek i zamrażarek, sposobem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych było konserwowanie ich w soli. W ten sposób przechowywano przede wszystkim mięso i ryby. Ale sól konserwuje także warzywa, czego najlepszym przykładem są różnego rodzaju kiszonki.

Aby zamknąć koperek w słoiku, nie potrzebujesz żadnej zalewy. Wystarczy sól gruboziarnista i świeże, zielone pęczki. Dokładnie umyj i przebierz koperek, aby usunąć ewentualne żółte lub gnijące listki. Odetnij grubsze łodyżki, które niepotrzebnie mogłyby zajmować miejsce w słoiku. Słoiki dokładnie umyj i wyparz (również nakrętki), żeby uniknąć powstawania pleśni.

Koperek w słoiku od Ewy Wachowicz

Zawsze wyjmuj koperek ze słoika czystą łyżeczką, aby nie przenosić bakterii, które mogłyby rozpocząć proces gnicia. Odgarnij warstwę soli i wydobądź zielone listki. Koperek używaj do ziemniaków, surówek, zup i sosów.

Składniki:

  • 5 dużych pęczków świeżego koperku,
  • 250 g soli gruboziarnistej.

Sposób przygotowania:

  1. Koperek przepłucz, oddziel zepsute listki i usuń łodygi.
  2. Rozłóż na ręczniku papierowym i pozostaw do wyschnięcia.
  3. W czystym słoiku układaj warstwowo sól i koperek, zaczynając od soli i kończąc na niej.
  4. Słoik wstaw do lodówki, a koperek w nim zamknięty zużyj w ciągu 1 roku.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser