Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Chociaż na co dzień stawiam raczej na wytrawne śniadania, raz w tygodniu robię słodki wyjątek. Domowa pasta czekoladowa znika, zanim ukroję pierwszą kromkę chleba.
Chociaż sklepowe półki uginają się pod ciężarem wszelakiej maści czekoladowych kremów, to ja smarowidło na kanapki robię sama. Mam nie tylko kontrolę nad smakiem, ale przede wszystkim nad jakością. Oczywiście to raczej przysmak rekreacyjny, a nie stały element diety, ale i tak udaje mi się przemycić w nim twaróg. O gotowych kremach wszyscy już zapomnieli, a dzieci domagają się właśnie tej pasty kanapkowej. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt to pyszny i zdrowy przysmak, który zadowoli każdego miłośnika czekolady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Pasta twarogowa na słodko
Na pierwszy rzut oka aż ciężko uwierzyć, że jest tam twaróg. To właśnie on sprawia, że jest ona lżejsza i bardziej wartościowa od typowych sklepowych kremów. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz dostarcza również witamin z grupy B i wapnia, niezbędnego dla mocnych kości i zębów. Warto serwować go nie tylko w słonym wydaniu.
Dodatek twarogu sprawia, że pasta ma przyjemną, kremową konsystencję, a jednocześnie jest mniej kaloryczna i bogatsza w składniki odżywcze. Sama czekolada to oczywiście miły i smaczny dodatek, który przekona do jedzenia wszystkie małe i duże łasuchy.
Składniki:
- 3 łyżki twarogu chudego lub półtłustego,
- 3 kostki czekolady mlecznej,
- 2 łyżeczki śmietany 18 proc.,
- 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego (do smaku).
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekaj kostki czekolady. Możesz użyć mlecznej lub połączyć ją z gorzką. Jeśli zależy ci na intensywnym smaku, postaw na samą gorzką. Dzięki temu pasta będzie jeszcze zdrowsza.
- W miseczce umieść ser biały, dodaj śmietanę i cukier waniliowy. Całość utrzyj na gładką, jednolitą masę, aż znikną wszelkie grudki.
- Do tak przygotowanej bazy dodaj posiekaną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, tak aby kawałki czekolady równomiernie rozprowadziły się w kremie. Czekoladę możesz również podgrzać i dodać płynną, jeśli zależy ci na gładkiej, kremowej konsystencji.
Gotową pastę możesz dodatkowo udekorować wiórkami czekolady. Doskonale sprawdzi się na kanapkach, tostach, jako nadzienie do naleśników czy dodatek do owsianki. Szybko znika też bez żadnych dodatków, podjadana prosto ze słoiczka. Smacznego!