Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki

Chociaż na co dzień stawiam raczej na wytrawne śniadania, raz w tygodniu robię słodki wyjątek. Domowa pasta czekoladowa znika, zanim ukroję pierwszą kromkę chleba.

Twarogowa pasta śniadaniowaTwarogowa pasta śniadaniowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż sklepowe półki uginają się pod ciężarem wszelakiej maści czekoladowych kremów, to ja smarowidło na kanapki robię sama. Mam nie tylko kontrolę nad smakiem, ale przede wszystkim nad jakością. Oczywiście to raczej przysmak rekreacyjny, a nie stały element diety, ale i tak udaje mi się przemycić w nim twaróg. O gotowych kremach wszyscy już zapomnieli, a dzieci domagają się właśnie tej pasty kanapkowej. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt to pyszny i zdrowy przysmak, który zadowoli każdego miłośnika czekolady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Pasta twarogowa na słodko

Na pierwszy rzut oka aż ciężko uwierzyć, że jest tam twaróg. To właśnie on sprawia, że jest ona lżejsza i bardziej wartościowa od typowych sklepowych kremów. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz dostarcza również witamin z grupy B i wapnia, niezbędnego dla mocnych kości i zębów. Warto serwować go nie tylko w słonym wydaniu.

Czekoladowa pasta twarogowa świetnie sprawdzi się na kanapki
Czekoladowa pasta twarogowa świetnie sprawdzi się na kanapki © Adobe Stock

Dodatek twarogu sprawia, że pasta ma przyjemną, kremową konsystencję, a jednocześnie jest mniej kaloryczna i bogatsza w składniki odżywcze. Sama czekolada to oczywiście miły i smaczny dodatek, który przekona do jedzenia wszystkie małe i duże łasuchy.

Składniki:

  • 3 łyżki twarogu chudego lub półtłustego,
  • 3 kostki czekolady mlecznej,
  • 2 łyżeczki śmietany 18 proc.,
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj kostki czekolady. Możesz użyć mlecznej lub połączyć ją z gorzką. Jeśli zależy ci na intensywnym smaku, postaw na samą gorzką. Dzięki temu pasta będzie jeszcze zdrowsza.
  2. W miseczce umieść ser biały, dodaj śmietanę i cukier waniliowy. Całość utrzyj na gładką, jednolitą masę, aż znikną wszelkie grudki.
  3. Do tak przygotowanej bazy dodaj posiekaną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, tak aby kawałki czekolady równomiernie rozprowadziły się w kremie. Czekoladę możesz również podgrzać i dodać płynną, jeśli zależy ci na gładkiej, kremowej konsystencji.

Gotową pastę możesz dodatkowo udekorować wiórkami czekolady. Doskonale sprawdzi się na kanapkach, tostach, jako nadzienie do naleśników czy dodatek do owsianki. Szybko znika też bez żadnych dodatków, podjadana prosto ze słoiczka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować