Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki

Chociaż na co dzień stawiam raczej na wytrawne śniadania, raz w tygodniu robię słodki wyjątek. Domowa pasta czekoladowa znika, zanim ukroję pierwszą kromkę chleba.

Twarogowa pasta śniadaniowaTwarogowa pasta śniadaniowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż sklepowe półki uginają się pod ciężarem wszelakiej maści czekoladowych kremów, to ja smarowidło na kanapki robię sama. Mam nie tylko kontrolę nad smakiem, ale przede wszystkim nad jakością. Oczywiście to raczej przysmak rekreacyjny, a nie stały element diety, ale i tak udaje mi się przemycić w nim twaróg. O gotowych kremach wszyscy już zapomnieli, a dzieci domagają się właśnie tej pasty kanapkowej. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt to pyszny i zdrowy przysmak, który zadowoli każdego miłośnika czekolady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Pasta twarogowa na słodko

Na pierwszy rzut oka aż ciężko uwierzyć, że jest tam twaróg. To właśnie on sprawia, że jest ona lżejsza i bardziej wartościowa od typowych sklepowych kremów. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz dostarcza również witamin z grupy B i wapnia, niezbędnego dla mocnych kości i zębów. Warto serwować go nie tylko w słonym wydaniu.

Czekoladowa pasta twarogowa świetnie sprawdzi się na kanapki
Czekoladowa pasta twarogowa świetnie sprawdzi się na kanapki © Adobe Stock

Dodatek twarogu sprawia, że pasta ma przyjemną, kremową konsystencję, a jednocześnie jest mniej kaloryczna i bogatsza w składniki odżywcze. Sama czekolada to oczywiście miły i smaczny dodatek, który przekona do jedzenia wszystkie małe i duże łasuchy.

Składniki:

  • 3 łyżki twarogu chudego lub półtłustego,
  • 3 kostki czekolady mlecznej,
  • 2 łyżeczki śmietany 18 proc.,
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj kostki czekolady. Możesz użyć mlecznej lub połączyć ją z gorzką. Jeśli zależy ci na intensywnym smaku, postaw na samą gorzką. Dzięki temu pasta będzie jeszcze zdrowsza.
  2. W miseczce umieść ser biały, dodaj śmietanę i cukier waniliowy. Całość utrzyj na gładką, jednolitą masę, aż znikną wszelkie grudki.
  3. Do tak przygotowanej bazy dodaj posiekaną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, tak aby kawałki czekolady równomiernie rozprowadziły się w kremie. Czekoladę możesz również podgrzać i dodać płynną, jeśli zależy ci na gładkiej, kremowej konsystencji.

Gotową pastę możesz dodatkowo udekorować wiórkami czekolady. Doskonale sprawdzi się na kanapkach, tostach, jako nadzienie do naleśników czy dodatek do owsianki. Szybko znika też bez żadnych dodatków, podjadana prosto ze słoiczka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji