Leczo z cukinią i kiełbasą – składniki. Przepis naszej babci
Nasza babcia Józia to prawdziwa mistrzyni kuchni. Na jej przysmaki zjeżdża się cała rodzina. Podejrzeliśmy przepis na leczo z cukinią i kiełbasą, który od lat ma w swoim zeszycie z przepisami. Jakie składniki są potrzebne? Zobacz, jak je przygotować.
28.01.2022 | aktual.: 05.02.2022 17:24
Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą? Składniki i przygotowanie
Leczo to jedna z potraw, której specjalnie nie trzeba przedstawiać. Robiły ją nasze babcie, mamy i my. Węgierskie leczo to jedno z popisowych dań naszej babci, które przygotowuje zawsze, gdy zjeżdżają się do niej wnuki. Idealnie rozgrzewa od środka i jest bardzo sycące.
Dziś zdradzimy Ci, jak przygotować perfekcyjne leczo z cukinią i kiełbasą – przepis, który pokochasz.
W dobrym leczo nie może zabraknąć dużej ilości warzyw i przypraw. Mięsną wkładkę stanowi tam dobrej jakości kiełbasa. Leczo najlepiej podawać z pieczywem, które maczamy w sosie. Musisz spróbować!
Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą poniżej. Składniki i przygotowanie pokazujemy krok po kroku.
Składniki
Leczo z cukinią i kiełbasą – składniki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 300 g kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 obrane pomidory
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą? Przepis krok po kroku
Pracę nad przepisem na leczo z cukinią i kiełbasą rozpocznij od przygotowania potrzebnych składników.
Jakie składniki do leczo? Od czego zacząć? W tym celu obierz i pokrój drobno cebulę. Następnie obierz i przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. W drobną kostkę podziel również kiełbasę, kolorowe papryki oraz cukinię. Na koniec obierz pomidory, po czym poszatkuj je drobno. Nie zapomnij również o posiekaniu świeżej natki pietruszki.
Polecamy również wcześniej przygotować i odmierzyć potrzebne przyprawy. Dzięki temu rozwiązaniu, nie tylko nie zapomnisz dodać wszystkich składników, ale też będziesz mieć pewność, że do garnka trafi odpowiednia ilość.
Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe, możesz przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Jak ugotować leczo? Czas gotowania
Czas gotowania leczo. Co smażyć? Na palniku ustaw duży garnek z olejem roślinnym. Podgrzewaj przez chwilę.
Następnie wrzuć do garnka wcześniej przygotowaną cebulę. Smaż ją do chwili, aż warzywo zmięknie i zacznie się rumienić. Jako kolejne składniki wrzuć do środka kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtą oraz czerwoną paprykę. Składniki od czasu do czasu przemieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
Smaż składniki przez 5 minut, po czym dodaj do garnka: słodką, wędzoną i ostrą paprykę, suszone oregano, suszony majeranek, sól oraz pieprz. Nie zapomnij dodać również obranych pomidorów i koncentratu pomidorowego. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, po czym duś całość przez 15 minut.
Po tym czasie wrzuć do garnka cukinię, dokładnie wymieszaj składniki i gotuj całość przez kolejne 10 minut. I to wszystko!
Podanie leczo. Z czym?
Po 40 minutach gotowania pyszne leczo z cukinią i kiełbasą jest już gotowe.
Danie serwuj od razu po przygotowaniu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Sprawdzi się idealnie na jesienno-zimowe dni, kiedy rozgrzewający obiad często gości na naszych stołach. Gotowe leczo przełóż do głębokich talerzy lub miseczek. Przed podaniem posyp świeżą natki pietruszki.
Danie możesz serwować solo lub z chrupiącym pieczywem. Smacznego!
Jeśli lubisz tradycyjne posiłki w takim wydaniu, zapraszamy do naszej bogatej bazy, gdzie czeka na Ciebie wiele kulinarnych inspiracji. Nie zwlekaj więc, ani minuty dłużej i zapoznaj się z pysznymi recepturami na smaczne obiady, ciekawe przekąski i smaczne desery.