Leczo z cukinią i kiełbasą – składniki. Przepis naszej babci

Nasza babcia Józia to prawdziwa mistrzyni kuchni. Na jej przysmaki zjeżdża się cała rodzina. Podejrzeliśmy przepis na leczo z cukinią i kiełbasą, który od lat ma w swoim zeszycie z przepisami. Jakie składniki są potrzebne? Zobacz, jak je przygotować.

Obrazek
Pyszności

Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą? Składniki i przygotowanie

Leczo to jedna z potraw, której specjalnie nie trzeba przedstawiać. Robiły ją nasze babcie, mamy i my. Węgierskie leczo to jedno z popisowych dań naszej babci, które przygotowuje zawsze, gdy zjeżdżają się do niej wnuki. Idealnie rozgrzewa od środka i jest bardzo sycące.

Dziś zdradzimy Ci, jak przygotować perfekcyjne leczo z cukinią i kiełbasą – przepis, który pokochasz.

W dobrym leczo nie może zabraknąć dużej ilości warzyw i przypraw. Mięsną wkładkę stanowi tam dobrej jakości kiełbasa. Leczo najlepiej podawać z pieczywem, które maczamy w sosie. Musisz spróbować!

Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą poniżej. Składniki i przygotowanie pokazujemy krok po kroku.

Składniki

Leczo z cukinią i kiełbasą – składniki

  1. 3 łyżki oleju roślinnego
  2. 1 cebula
  3. 1 cukinia
  4. 300 g kiełbasy
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżka słodkiej papryki
  7. 1 łyżka wędzonej papryki
  8. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  9. 1 czerwona papryka
  10. 1 żółta papryka
  11. 3 obrane pomidory
  12. 2 łyżki suszonego majeranku
  13. 2 łyżki suszonego oregano
  14. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  15. 1/4 szklanki natki pietruszki
  16. 1 łyżka soli
  17. 1 łyżeczka pieprzu

Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą? Przepis krok po kroku

Pracę nad przepisem na leczo z cukinią i kiełbasą rozpocznij od przygotowania potrzebnych składników.

Jakie składniki do leczo? Od czego zacząć? W tym celu obierz i pokrój drobno cebulę. Następnie obierz i przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. W drobną kostkę podziel również kiełbasę, kolorowe papryki oraz cukinię. Na koniec obierz pomidory, po czym poszatkuj je drobno. Nie zapomnij również o posiekaniu świeżej natki pietruszki.

Polecamy również wcześniej przygotować i odmierzyć potrzebne przyprawy. Dzięki temu rozwiązaniu, nie tylko nie zapomnisz dodać wszystkich składników, ale też będziesz mieć pewność, że do garnka trafi odpowiednia ilość.

Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe, możesz przejść do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Jak ugotować leczo? Czas gotowania

Czas gotowania leczo. Co smażyć? Na palniku ustaw duży garnek z olejem roślinnym. Podgrzewaj przez chwilę.

Następnie wrzuć do garnka wcześniej przygotowaną cebulę. Smaż ją do chwili, aż warzywo zmięknie i zacznie się rumienić. Jako kolejne składniki wrzuć do środka kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtą oraz czerwoną paprykę. Składniki od czasu do czasu przemieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.

leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Smaż składniki przez 5 minut, po czym dodaj do garnka: słodką, wędzoną i ostrą paprykę, suszone oregano, suszony majeranek, sól oraz pieprz. Nie zapomnij dodać również obranych pomidorów i koncentratu pomidorowego. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, po czym duś całość przez 15 minut.

leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Po tym czasie wrzuć do garnka cukinię, dokładnie wymieszaj składniki i gotuj całość przez kolejne 10 minut. I to wszystko!

Podanie leczo. Z czym?

Po 40 minutach gotowania pyszne leczo z cukinią i kiełbasą jest już gotowe.

Danie serwuj od razu po przygotowaniu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Sprawdzi się idealnie na jesienno-zimowe dni, kiedy rozgrzewający obiad często gości na naszych stołach. Gotowe leczo przełóż do głębokich talerzy lub miseczek. Przed podaniem posyp świeżą natki pietruszki.

leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Danie możesz serwować solo lub z chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Jeśli lubisz tradycyjne posiłki w takim wydaniu, zapraszamy do naszej bogatej bazy, gdzie czeka na Ciebie wiele kulinarnych inspiracji. Nie zwlekaj więc, ani minuty dłużej i zapoznaj się z pysznymi recepturami na smaczne obiady, ciekawe przekąski i smaczne desery.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa