Zapomnij o zwykłej mące. Cukinia z tym dodatkiem chrupie jak szalona

Lato to świetna okazja, aby sięgnąć po placki z cukinii – są chrupiące, pyszne a do tego nie zawierają tradycyjnej mąki. Skorzystam bowiem ze zdrowszego zamiennika.

Placki z cukinii są propozycją na pyszny i zdrowy obiadPlacki z cukinii są propozycją na pyszny i zdrowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placki z cukinii to świetna alternatywa dla ziemniaczanych. Są lżejsze, ale równie pyszne. W tym przepisie warto też wykorzystać mąkę owsianą zamiast pszennej, by zyskać dodatkowe walory smakowe oraz zdrowszą, bardziej wartościową i chrupiącą wersję tego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Mąka owsiana vs. mąka pszenna

Mąka owsiana różni się od tradycyjnej pszennej przede wszystkim składem i wartościami odżywczymi. Zawiera więcej błonnika, białka oraz cennych minerałów, takich jak magnez i żelazo. Dzięki temu placki z cukinii na jej bazie są bardziej sycące i korzystnie wpływają na trawienie. Co więcej, ma niższy indeks glikemiczny, co docenią osoby kontrolujące poziom cukru we krwi.

Jeśli chcesz przygotować ją samodzielnie, wystarczy zmielić płatki owsiane w blenderze lub młynku do kawy na drobny proszek. Taki produkt doskonale sprawdzi się nie tylko w plackach z cukinii, ale także w innych wypiekach czy naleśnikach, więc warto mieć zapas w swojej szafce. To prosty sposób na zdrowszą alternatywę dla pszennej, którą zawsze możesz mieć pod ręką.

Przepis na placki z cukinii z mąką owsianą

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki owsianej,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • ulubione świeże zioła (np. koperek, natka pietruszki),
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Przełóż do miski, posól i odstaw na około 10 minut, żeby puściły sok.
  3. Po tym czasie dokładnie odciśnij nadmiar wody – to ważne, żeby placki nie były zbyt wodniste.
  4. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę owsianą oraz sól, pieprz i posiekane drobno zioła.
  5. Jeśli lubisz parmezan, możesz go teraz wsypać.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita; jeśli zauważysz, że jest zbyt rzadka, możesz dosypać jeszcze trochę mąki owsianej.
  7. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i nakładaj masę łyżką, formując niewielkie placki.
  8. Smaż je na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią i będą chrupiące.
  9. Podawaj na ciepło, najlepiej z kwaśną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej