Zapomnij o zwykłej mące. Cukinia z tym dodatkiem chrupie jak szalona

Lato to świetna okazja, aby sięgnąć po placki z cukinii – są chrupiące, pyszne a do tego nie zawierają tradycyjnej mąki. Skorzystam bowiem ze zdrowszego zamiennika.

Placki z cukinii są propozycją na pyszny i zdrowy obiadPlacki z cukinii są propozycją na pyszny i zdrowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placki z cukinii to świetna alternatywa dla ziemniaczanych. Są lżejsze, ale równie pyszne. W tym przepisie warto też wykorzystać mąkę owsianą zamiast pszennej, by zyskać dodatkowe walory smakowe oraz zdrowszą, bardziej wartościową i chrupiącą wersję tego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Mąka owsiana vs. mąka pszenna

Mąka owsiana różni się od tradycyjnej pszennej przede wszystkim składem i wartościami odżywczymi. Zawiera więcej błonnika, białka oraz cennych minerałów, takich jak magnez i żelazo. Dzięki temu placki z cukinii na jej bazie są bardziej sycące i korzystnie wpływają na trawienie. Co więcej, ma niższy indeks glikemiczny, co docenią osoby kontrolujące poziom cukru we krwi.

Jeśli chcesz przygotować ją samodzielnie, wystarczy zmielić płatki owsiane w blenderze lub młynku do kawy na drobny proszek. Taki produkt doskonale sprawdzi się nie tylko w plackach z cukinii, ale także w innych wypiekach czy naleśnikach, więc warto mieć zapas w swojej szafce. To prosty sposób na zdrowszą alternatywę dla pszennej, którą zawsze możesz mieć pod ręką.

Przepis na placki z cukinii z mąką owsianą

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki owsianej,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • ulubione świeże zioła (np. koperek, natka pietruszki),
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Przełóż do miski, posól i odstaw na około 10 minut, żeby puściły sok.
  3. Po tym czasie dokładnie odciśnij nadmiar wody – to ważne, żeby placki nie były zbyt wodniste.
  4. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę owsianą oraz sól, pieprz i posiekane drobno zioła.
  5. Jeśli lubisz parmezan, możesz go teraz wsypać.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita; jeśli zauważysz, że jest zbyt rzadka, możesz dosypać jeszcze trochę mąki owsianej.
  7. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i nakładaj masę łyżką, formując niewielkie placki.
  8. Smaż je na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią i będą chrupiące.
  9. Podawaj na ciepło, najlepiej z kwaśną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀