Upycham w słoiku i robię pikantną zalewę. Taka cukinia znika szybciej niż kiszone ogórki

Cukinię można wykorzystać na wiele sposobów — placki, leczo, dodatek do sosów lub na grilla. Jednak nawet te sprawdzone pomysły potrafią się wyczerpać, gdy sezon trwa w pełni. Wtedy zaczynamy szukać bardziej oryginalnych przepisów, takich jak ten.

Cukinia w zalewie lepsza niż ogórkiCukinia w zalewie lepsza niż ogórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cukinia to warzywo oferujące mnóstwo możliwości – jest smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Kluczem do udanego dania jest odpowiedni wybór świeżych sztuk, właściwe doprawienie oraz dobranie odpowiedniej techniki gotowania. Niezależnie od tego, czy smażysz, pieczesz czy grillujesz, dobrze przygotowana cukinia zawsze się sprawdzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Czy warto jeść cukinię?

To charakterystyczne, zielone warzywo jest źródłem wielu witamin i minerałów. Cukinia wyróżnia się wysoką zawartością witamin C, K i A, które wspierają odporność oraz proces krzepnięcia krwi.

Dzięki obecności kwasu foliowego i niskiej kaloryczności jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię i prawidłowy metabolizm. Z kolei wysoka zawartość wody w składzie warzywa sprawia, że cukinia skutecznie nawadnia organizm, co czyni ją idealnym składnikiem letnich posiłków.

Niecodzienny sposób na cukinię

Przetwory z ogórków znajdziesz w prawie każdej lodówce, natomiast te z cukinii to już rzadszy widok — a szkoda. Jeśli chcesz dodać do swojej kuchni trochę oryginalności, możesz śmiało spróbować przygotować przetwory z cukinii. Warto zainspirować się przepisami z krajów, które na pierwszy rzut oka kulinarnie wydają się odległe od Polski, ale mogą zaproponować nam wiele ciekawych smaków.

Cukinia po indyjsku to pyszne i aromatyczne danie, które łączy delikatność tego warzywa z bogactwem przypraw charakterystycznych dla kuchni Indii. To świetny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, oferujący wyjątkowy smak i wartości odżywcze.

Przepis na cukinie po indyjsku

Składniki (na 5 słoików):

  • 1,5 kg małych cukinii,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szkl. octu 10 proc.,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki przyprawy curry,
  • 2 łyżki pieprzu mielonego,
  • 2 łyżki przyprawy chili,
  • 5 łyżeczek gorczycy.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 5 słoików.
  2. Do nagrzanego rondelka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, curry, pieprz i chili, a następnie zagotuj.
  3. Cukinie umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  4. Jeśli masz małe cukinie, po prostu pokrój je w plasterki. Z kolei w przypadku większych okazów najpierw przetnij cukinie wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w średnią kostkę.
  5. Pokrojone cukinie włóż do słoików razem z gorczycą.
  6. Gdy zalewa się zagotuje, wlej ją do słoików.
  7. Następnie zakręć je i pasteryzuj przez 10=15 minut.

Jak pasteryzować?

Pasteryzacja to proces podgrzewania żywności do określonej temperatury na krótki czas. Ma ona na celu zniszczenie szkodliwych mikroorganizmów i polega na podgrzaniu szczelnie zamkniętych słoików z przetworami, w garnku z gorącą wodą przez kilkanaście minut.

Słoiki powinny być ustawione na dnie wyłożonym ściereczką i zalane wodą do około 3/4 wysokości. Po zagotowaniu wystarczy je wyjąć, ostudzić i sprawdzić, czy wieczka są wklęsłe — to znak, że proces się udał. Dzięki temu możesz przedłużyć świeżość i bezpieczeństwo produktów, zachowując jednocześnie ich wartości odżywcze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥