Upycham w słoiku i robię pikantną zalewę. Taka cukinia znika szybciej niż kiszone ogórki

Cukinię można wykorzystać na wiele sposobów — placki, leczo, dodatek do sosów lub na grilla. Jednak nawet te sprawdzone pomysły potrafią się wyczerpać, gdy sezon trwa w pełni. Wtedy zaczynamy szukać bardziej oryginalnych przepisów, takich jak ten.

Cukinia w zalewie lepsza niż ogórkiCukinia w zalewie lepsza niż ogórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cukinia to warzywo oferujące mnóstwo możliwości – jest smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Kluczem do udanego dania jest odpowiedni wybór świeżych sztuk, właściwe doprawienie oraz dobranie odpowiedniej techniki gotowania. Niezależnie od tego, czy smażysz, pieczesz czy grillujesz, dobrze przygotowana cukinia zawsze się sprawdzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Czy warto jeść cukinię?

To charakterystyczne, zielone warzywo jest źródłem wielu witamin i minerałów. Cukinia wyróżnia się wysoką zawartością witamin C, K i A, które wspierają odporność oraz proces krzepnięcia krwi.

Dzięki obecności kwasu foliowego i niskiej kaloryczności jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię i prawidłowy metabolizm. Z kolei wysoka zawartość wody w składzie warzywa sprawia, że cukinia skutecznie nawadnia organizm, co czyni ją idealnym składnikiem letnich posiłków.

Niecodzienny sposób na cukinię

Przetwory z ogórków znajdziesz w prawie każdej lodówce, natomiast te z cukinii to już rzadszy widok — a szkoda. Jeśli chcesz dodać do swojej kuchni trochę oryginalności, możesz śmiało spróbować przygotować przetwory z cukinii. Warto zainspirować się przepisami z krajów, które na pierwszy rzut oka kulinarnie wydają się odległe od Polski, ale mogą zaproponować nam wiele ciekawych smaków.

Cukinia po indyjsku to pyszne i aromatyczne danie, które łączy delikatność tego warzywa z bogactwem przypraw charakterystycznych dla kuchni Indii. To świetny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, oferujący wyjątkowy smak i wartości odżywcze.

Przepis na cukinie po indyjsku

Składniki (na 5 słoików):

  • 1,5 kg małych cukinii,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szkl. octu 10 proc.,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki przyprawy curry,
  • 2 łyżki pieprzu mielonego,
  • 2 łyżki przyprawy chili,
  • 5 łyżeczek gorczycy.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 5 słoików.
  2. Do nagrzanego rondelka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, curry, pieprz i chili, a następnie zagotuj.
  3. Cukinie umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  4. Jeśli masz małe cukinie, po prostu pokrój je w plasterki. Z kolei w przypadku większych okazów najpierw przetnij cukinie wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w średnią kostkę.
  5. Pokrojone cukinie włóż do słoików razem z gorczycą.
  6. Gdy zalewa się zagotuje, wlej ją do słoików.
  7. Następnie zakręć je i pasteryzuj przez 10=15 minut.

Jak pasteryzować?

Pasteryzacja to proces podgrzewania żywności do określonej temperatury na krótki czas. Ma ona na celu zniszczenie szkodliwych mikroorganizmów i polega na podgrzaniu szczelnie zamkniętych słoików z przetworami, w garnku z gorącą wodą przez kilkanaście minut.

Słoiki powinny być ustawione na dnie wyłożonym ściereczką i zalane wodą do około 3/4 wysokości. Po zagotowaniu wystarczy je wyjąć, ostudzić i sprawdzić, czy wieczka są wklęsłe — to znak, że proces się udał. Dzięki temu możesz przedłużyć świeżość i bezpieczeństwo produktów, zachowując jednocześnie ich wartości odżywcze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej