WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Czy cukinia i kabaczek to to samo? Wiele osób nie jest świadomych

Niektórzy upierają się, że to dwa różne warzywa. Inni mówią o różnych odmianach tego samego, ale większość Polaków stosuje wymiennie te dwa określenia na warzywo, które niczym kameleon dostosowuje się do smaku potraw. Cukinia i kabaczek potrafią wywołać konsternację, więc może warto raz na zawsze rozstrzygnąć kwestię terminologii.

Dla niektórych jest pewna różnica między cukinią a kabaczkiemDla niektórych jest pewna różnica między cukinią a kabaczkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Prawda jest taka, że cukinia i kabaczek to dwa określenia na to samo warzywo – różnica jest etymologiczna. Nazwa "cukinia" pochodzi od włoskiego słowa "zucchina" i oznacza po prostu małą dynię. Z kolei określenie "kabaczek" ma korzenie wschodnie – pochodzi od ukraińskiego "kabaczok" i jest bardziej popularne w południowo-wschodniej Polsce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Czy nazwa jest uzależniona od rozmiaru warzywa?

Niektórzy uważają, że młode – żółte lub zielone – warzywa bez pestek to cukinia, a większe – z dużymi pestkami i twardą skórką – to już kabaczek. W rzeczywistości nie ma podstaw do takiego rozróżnienia. To po prostu różne stadia tego samego pysznego dodatku do obiadu.

Cukinia, lub inaczej kabaczek, należy do rodziny dyniowatych i występuje w różnych kolorach. W Polsce najczęściej spotykamy ciemnozieloną, zieloną lub prążkowaną cukinię, ale można znaleźć także żółte i jasnozielone odmiany.

Charakterystyka i właściwości cukinii

Cukinia ma charakterystyczny, wydłużony kształt. Mniejsze warzywa przypominają ogórki, a większe – lekko zakrzywioną maczugę. Zanim roślina wyda owoce, pojawiają się piękne kwiaty, które również są jadalne. Młodą cukinię można jeść w całości razem ze skórką – zwłaszcza gdy pochodzi z własnego ogródka, w którymi nie używasz pestycydów. Z większych okazów warto usunąć nasiona – można je zachować do ponownego wysiewu.

Cukinia jest niskokaloryczna i bogata w witaminy C, K, karoten oraz witaminy z grupy B. Jest także źródłem potasu, wapnia, fosforu, sodu, kwasu foliowego, manganu i miedzi. Dzięki wysokiej zawartości wody, skutecznie nawodnia organizm i wspiera trawienie. Co więcej, jej zdolności zasadotwórcze pomagają odkwasić organizm.

Tak cukinia wpływa na organizm

Kabaczki nie kumulują metali ciężkich, co czyni je bezpiecznymi nawet dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Te lekkostrawne warzywa są częstym wyborem rodziców przy rozszerzaniu diety niemowlaka. Cukinię bez ostrych przypraw można podawać również osobom z chorą wątrobą lub wrażliwym układem pokarmowym.

Jak można przygotować cukinię?

Coraz częściej cukinia jest używana nie tylko w daniach wytrawnych, ale także w deserach. Jej zaletą jest neutralny smak, który zmienia się pod wpływem innych dodatków i przypraw. Dojrzałe kabaczki są podstawą wielu potraw takich jak leczo, zupa krem czy ratatouille, ale możesz z nich przygotować także brownie lub szarlotkę.

Mało kto wie, że cukinię można spożywać na surowo, na przykład w sałatkach. Młode warzywa są soczyste i chrupiące. Oczywiście można je także gotować, smażyć, piec lub grillować. Najsmaczniejsza jest w zestawieniu z prostymi, ale wyrazistymi dodatkami, takim jak oliwa z oliwek, czosnek czy papryczka chili.

Kilka pomysłów na dania z cukinią

Jeśli masz ochotę na wytrawną przekąskę na ciepło, przygotuj faszerowaną cukinię – na przykład z mięsem mielonym i mozzarellą. W takiej formie możesz ją podać zarówno na obiad czy kolację, jak i w charakterze startera na rodzinnym przyjęciu.

Miłośnikom ostrzejszych smaków z pewnością posmakuje makaron z cukinii smażonej na oliwie z dodatkiem czosnku i papryczki chili. Do przygotowania makaronu wystarczy użyć tarki lub obieraczki do warzyw. Cukinię możesz wymieszać z serem feta lub posypać parmezanem, aby była bardziej sycąca.

Z kolei placki z cukinii z dodatkiem twarogu i ziół prowansalskich to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Możesz podać do nich zimne dodatki w stylu greckiego tzatziki lub bułgarskiej sneżanki. Sprawdzą się także gorące dodatki, takie jak sos pieczarkowy czy gulasz węgierski.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski