W Turcji zajadałam się tym daniem. Zwykła cukinia poszła w odstawkę

Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. W tym przepisie stała się podstawą do pysznego farszu. Na pierwszy rzut oka może wyglądać niepozornie, ale spróbowaniu okazuje się, że skrywa w sobie pyszne tajemnice.

Cukinia faszerowana po tureckuCukinia faszerowana po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kabak dolmasi to tureckie danie, które dosłownie oznacza "faszerowana cukinia". Jest tutaj ryż, jest mięso mielone, czyli można pomyśleć, że nic specjalnego i Turcy po prostu po swojemu nazwali danie, którym zajadamy się i my. Okazuje się jednak, że to tylko pozory. Aromatyczne zioła, orzeszki piniowe, mięta i rodzynki sprawią, że o zwykłej cukinii szybko zapomnisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Cukinia po turecku

Chociaż Turcja wciąż jest jednym z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych, to nie wszyscy znajdują w sobie odwagę, by spróbować czegoś więcej niż kebaba. Orientalne smaki potrafią jednak oczarować, a i niektóre z potraw z łatwością odtworzysz w swoim domu. Tak jest w przypadku tej pysznej cukinii, która szybko wskoczyła na listę ulubieńców.

Cukinia po turecku z rodzynkami
Cukinia po turecku z rodzynkami © Adobe Stock

Amatorzy wydłubywania rodzynek z sernika proszeni są o zamknięcie oczu. Lądują one bowiem w mięsnej masie, ale ich słodycz zaskakująco dobrze współgra z pozostałymi składnikami. Jest ciekawie, smacznie, ale wciąż na tyle przystępnie, że skusi się nawet fan tradycyjnych przepisów.

Składniki:

  • 6 cukinii (jeśli duże, to mniej),
  • 400 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 100 g ryżu,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g orzeszków piniowych,
  • 2 liście laurowe,
  • pęczek kolendry,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 1 papryczka chilli,
  • olej do smażenia,
  • jogurt naturalny do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, odetnij końce i przekrój wzdłuż na dwie połówki.
  2. Przy pomocy łyżki wydrąż środek.
  3. Cebulę posieka w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojoną papryczkę chilli oraz czosnek.
  5. Odłóż połowę smażonych warzyw na później.
  6. Na patelnię dorzuć mięso mielone, surowy ryż i koncentrat.
  7. Dodaj rodzynki, orzeszki połowę, kilka listków mięty i połowę pęczka kolendry.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminem.
  9. W garnku zagotuj pomidory krojone, liście laurowe i odłożoną wcześniej podsmażoną cebulkę z dodatkami. Gotuj przez około 5 minut.
  10. Cukinie nadziej mięsnym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  11. Zalej sosem pomidorowym i przykryj folią aluminiową.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 30-40 minut, aż ryż będzie miękki.

Gotowe danie podaj z kleksem jogurtu. Udekoruj dodatkowo pozostałą kolendrą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje