W Turcji zajadałam się tym daniem. Zwykła cukinia poszła w odstawkę

Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. W tym przepisie stała się podstawą do pysznego farszu. Na pierwszy rzut oka może wyglądać niepozornie, ale spróbowaniu okazuje się, że skrywa w sobie pyszne tajemnice.

Cukinia faszerowana po tureckuCukinia faszerowana po turecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Kabak dolmasi to tureckie danie, które dosłownie oznacza "faszerowana cukinia". Jest tutaj ryż, jest mięso mielone, czyli można pomyśleć, że nic specjalnego i Turcy po prostu po swojemu nazwali danie, którym zajadamy się i my. Okazuje się jednak, że to tylko pozory. Aromatyczne zioła, orzeszki piniowe, mięta i rodzynki sprawią, że o zwykłej cukinii szybko zapomnisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Cukinia po turecku

Chociaż Turcja wciąż jest jednym z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych, to nie wszyscy znajdują w sobie odwagę, by spróbować czegoś więcej niż kebaba. Orientalne smaki potrafią jednak oczarować, a i niektóre z potraw z łatwością odtworzysz w swoim domu. Tak jest w przypadku tej pysznej cukinii, która szybko wskoczyła na listę ulubieńców.

Cukinia po turecku z rodzynkami
Cukinia po turecku z rodzynkami © Adobe Stock

Amatorzy wydłubywania rodzynek z sernika proszeni są o zamknięcie oczu. Lądują one bowiem w mięsnej masie, ale ich słodycz zaskakująco dobrze współgra z pozostałymi składnikami. Jest ciekawie, smacznie, ale wciąż na tyle przystępnie, że skusi się nawet fan tradycyjnych przepisów.

Składniki:

  • 6 cukinii (jeśli duże, to mniej),
  • 400 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 100 g ryżu,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g orzeszków piniowych,
  • 2 liście laurowe,
  • pęczek kolendry,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 1 papryczka chilli,
  • olej do smażenia,
  • jogurt naturalny do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, odetnij końce i przekrój wzdłuż na dwie połówki.
  2. Przy pomocy łyżki wydrąż środek.
  3. Cebulę posieka w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojoną papryczkę chilli oraz czosnek.
  5. Odłóż połowę smażonych warzyw na później.
  6. Na patelnię dorzuć mięso mielone, surowy ryż i koncentrat.
  7. Dodaj rodzynki, orzeszki połowę, kilka listków mięty i połowę pęczka kolendry.
  8. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminem.
  9. W garnku zagotuj pomidory krojone, liście laurowe i odłożoną wcześniej podsmażoną cebulkę z dodatkami. Gotuj przez około 5 minut.
  10. Cukinie nadziej mięsnym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  11. Zalej sosem pomidorowym i przykryj folią aluminiową.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 30-40 minut, aż ryż będzie miękki.

Gotowe danie podaj z kleksem jogurtu. Udekoruj dodatkowo pozostałą kolendrą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy