W Turcji zajadałam się tym daniem. Zwykła cukinia poszła w odstawkę
Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. W tym przepisie stała się podstawą do pysznego farszu. Na pierwszy rzut oka może wyglądać niepozornie, ale spróbowaniu okazuje się, że skrywa w sobie pyszne tajemnice.
Kabak dolmasi to tureckie danie, które dosłownie oznacza "faszerowana cukinia". Jest tutaj ryż, jest mięso mielone, czyli można pomyśleć, że nic specjalnego i Turcy po prostu po swojemu nazwali danie, którym zajadamy się i my. Okazuje się jednak, że to tylko pozory. Aromatyczne zioła, orzeszki piniowe, mięta i rodzynki sprawią, że o zwykłej cukinii szybko zapomnisz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Cukinia po turecku
Chociaż Turcja wciąż jest jednym z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych, to nie wszyscy znajdują w sobie odwagę, by spróbować czegoś więcej niż kebaba. Orientalne smaki potrafią jednak oczarować, a i niektóre z potraw z łatwością odtworzysz w swoim domu. Tak jest w przypadku tej pysznej cukinii, która szybko wskoczyła na listę ulubieńców.
Amatorzy wydłubywania rodzynek z sernika proszeni są o zamknięcie oczu. Lądują one bowiem w mięsnej masie, ale ich słodycz zaskakująco dobrze współgra z pozostałymi składnikami. Jest ciekawie, smacznie, ale wciąż na tyle przystępnie, że skusi się nawet fan tradycyjnych przepisów.
Składniki:
- 6 cukinii (jeśli duże, to mniej),
- 400 g mięsa mielonego wołowego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 100 g ryżu,
- 50 g rodzynek,
- 50 g orzeszków piniowych,
- 2 liście laurowe,
- pęczek kolendry,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- kilka listków świeżej mięty,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 1 papryczka chilli,
- olej do smażenia,
- jogurt naturalny do podania.
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj, odetnij końce i przekrój wzdłuż na dwie połówki.
- Przy pomocy łyżki wydrąż środek.
- Cebulę posieka w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
- Gdy się zeszkli, dorzuć pokrojoną papryczkę chilli oraz czosnek.
- Odłóż połowę smażonych warzyw na później.
- Na patelnię dorzuć mięso mielone, surowy ryż i koncentrat.
- Dodaj rodzynki, orzeszki połowę, kilka listków mięty i połowę pęczka kolendry.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminem.
- W garnku zagotuj pomidory krojone, liście laurowe i odłożoną wcześniej podsmażoną cebulkę z dodatkami. Gotuj przez około 5 minut.
- Cukinie nadziej mięsnym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Zalej sosem pomidorowym i przykryj folią aluminiową.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 30-40 minut, aż ryż będzie miękki.
Gotowe danie podaj z kleksem jogurtu. Udekoruj dodatkowo pozostałą kolendrą. Smacznego!