Takie śledzie jedzą prawdziwi górale w święta. Ze stołu znikają w mgnieniu oka
Gratka dla fanów charakterystycznego smaku bryndzy. Śledź po góralsku łączy intensywność sera, czosnku i cebuli, a całość spaja majonezowo-śmietanowy sos. Wypróbuj ten przepis. Kulinarny sukces murowany.
15.12.2023 16:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pomysłów na wyborne śledzie są setki. Na naszej stronie znajdziesz m.in. śledzie z serem feta, śledzie pod szubą czy śledzie pod pierzynką. Jeśli poszukujesz inspiracji na rybę okraszoną bardziej wyrazistymi składnikami, postaw na nietuzinkowe śledzie po góralsku. Eksplozja smaków gwarantowana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dobre śledzie na święta?
Śledzie po góralsku występują zawsze w towarzystwie niezawodnego trio: bryndzy, cebuli i papryki. Bryndza to ser słusznie kojarzony z góralami. Wyrabiany jest w wielu górskich krajach Europy Środkowo-Wschodniej, również w Polsce. Ma kremowobiałą barwę, wyraźny zapach i lekko pikantny, przechodzący w słony, smak.
W niektórych recepturach na śledzie po góralsku znajdziemy dodatek chrzanu, który jeszcze bardziej podbija smak całości. Dla złagodzenia wyrazistych nut można wykorzystać groszek z puszki. Potrawę powinna zwieńczyć delikatna pierzynka stworzona ze świeżych zół - koperku, natki pietruszki lub szczypiorku. Pamiętaj, że ze względu na dodatek świeżej cebuli, tak przygotowane śledzie należy spożyć jak najszybciej.
Śledź po góralsku. Przepis
Składniki:
- 8 filetów śledziowych marynowanych,
- 3 ząbki czosnku,
- 20 dag bryndzy,
- 100 ml gęstej śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 cebula,
- 2 ogórki konserwowe,
- pół puszki zielonego groszku,
- 1 świeża lub marynowana papryka,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Bryndzę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę na gładką masę, dodaj świeżo mielony pieprz i odrobinę soli.
- Do tak przygotowanej masy dodaj śmietanę, majonez i drobno posiekaną cebulą, groszkiem i ogórkiem pokrojonym w kosteczkę.
- Na talerzu rozsmaruj połowę porcji sosu, na to wyłóż pokrojoną w paseczki paprykę, na to śledzie pokrojone w romby. Śledzie pokryj resztą sosu.
- Całość przykryj folią i wstaw do lodówki. Śledzie podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki.