Takie śledzie jedzą prawdziwi górale w święta. Ze stołu znikają w mgnieniu oka

Gratka dla fanów charakterystycznego smaku bryndzy. Śledź po góralsku łączy intensywność sera, czosnku i cebuli, a całość spaja majonezowo-śmietanowy sos. Wypróbuj ten przepis. Kulinarny sukces murowany.

Śledzie po góralsku Śledzie po góralsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomysłów na wyborne śledzie są setki. Na naszej stronie znajdziesz m.in. śledzie z serem feta, śledzie pod szubą czy śledzie pod pierzynką. Jeśli poszukujesz inspiracji na rybę okraszoną bardziej wyrazistymi składnikami, postaw na nietuzinkowe śledzie po góralsku. Eksplozja smaków gwarantowana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Jak zrobić dobre śledzie na święta?

Śledzie po góralsku występują zawsze w towarzystwie niezawodnego trio: bryndzy, cebuli i papryki. Bryndza to ser słusznie kojarzony z góralami. Wyrabiany jest w wielu górskich krajach Europy Środkowo-Wschodniej, również w Polsce. Ma kremowobiałą barwę, wyraźny zapach i lekko pikantny, przechodzący w słony, smak.

W niektórych recepturach na śledzie po góralsku znajdziemy dodatek chrzanu, który jeszcze bardziej podbija smak całości. Dla złagodzenia wyrazistych nut można wykorzystać groszek z puszki. Potrawę powinna zwieńczyć delikatna pierzynka stworzona ze świeżych zół - koperku, natki pietruszki lub szczypiorku. Pamiętaj, że ze względu na dodatek świeżej cebuli, tak przygotowane śledzie należy spożyć jak najszybciej.

Bryndza to jeden ze składników śledzi po góralsku
Bryndza to jeden ze składników śledzi po góralsku © Pixabay

Śledź po góralsku. Przepis

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych marynowanych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 dag bryndzy,
  • 100 ml gęstej śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • 1 świeża lub marynowana papryka,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bryndzę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę na gładką masę, dodaj świeżo mielony pieprz i odrobinę soli.
  2. Do tak przygotowanej masy dodaj śmietanę, majonez i drobno posiekaną cebulą, groszkiem i ogórkiem pokrojonym w kosteczkę.
  3. Na talerzu rozsmaruj połowę porcji sosu, na to wyłóż pokrojoną w paseczki paprykę, na to śledzie pokrojone w romby. Śledzie pokryj resztą sosu.
  4. Całość przykryj folią i wstaw do lodówki. Śledzie podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami