Na święta śledzie pod szubą są bardziej obowiązkowe w moim domu niż jarzynowa. Wszyscy je uwielbiają

Sałatka o nazwie "śledzie pod szubą", znana również jako "śledzie pod pierzynką", cieszy się coraz większą popularnością podczas świąt. Pojawia się na naszych stołach wigilijnych, dumnie prezentując się obok sałatki jarzynowej. Przygotowanie jej jest niezwykle proste, ale kluczowe jest zachowanie odpowiedniej kolejności układania warstw.

Jak przygotować śledzie pod pierzynką?Jak przygotować śledzie pod pierzynką?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

Święta to czas, kiedy stoły uginają się od tradycyjnych potraw. Jednak w moim domu, obok jarzynowej, w świątecznym menu królują śledzie pod szubą. To sałatka, która nie tylko zachwyca smakiem, ale także prezentuje się wyjątkowo na wigilijnym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta tarta to prawdziwe dzieło sztuki w jadalnym wydaniu

Śledzie pod szubą - przepis na wigilijną sałatkę

Śledzie pod szubą to idealny pomysł na sałatkę na Wigilię. Przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i smakuje po prostu fantastycznie. Ważne jest jednak, aby składniki układać warstwowo. Wtedy, aby nacieszyć się wszystkimi smakami, musisz zanurzyć łyżkę głęboko w sałatce.

Do przygotowania śledzi pod szubą potrzebujemy następujących składników:

  • ok. 500 g filetów śledziowych solonych,
  • 2 większe marchewki ugotowane,
  • 3 ziemniaki ugotowane,
  • 5 buraków ugotowanych (można je także upiec),
  • 1 duża cebula,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jabłko,
  • sól, pieprz,
  • majonez.

Przygotowanie sałatki jest proste. Najpierw musisz odmoczyć śledzie z soli. Kiedy ich smak będzie ci odpowiadał, pokrój je na małe kawałki. Tak samo pokrój ugotowane ziemniaki, marchewki i buraki.

Cebulę posiekaj, a czosnek przepuść przez praskę. Ugotowane na twardo jajka możesz pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Jabłko także zetrzyj na tarce. Osobiście polecam szarą renetę - doskonale komponuje się z sałatkami.

Przygotuj większą miskę i zacznij układać składniki warstwowo. Na dno salaterki lub miski połóż śledzie. Na śledziach połóż warstwę marchewki i trochę majonezu, następnie cebulę, ziemniaki, jabłko i czosnek.

Dodaj starte na tarce buraki i solidną porcję pieprzu - na wierzch dołóż dużą ilość majonezu, dodaj trochę soli oraz starte na tarce jajka.

Moja rodzina uwielbia śledzie pod szubą. Jest to tradycyjna potrawa, która zawsze pojawia się na naszym wigilijnym stole. Sałatka jest pyszna i łatwa w przygotowaniu, dlatego polecam ją wszystkim, którzy szukają pomysłu na świąteczne danie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯