WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Orzeźwiający sernik na Boże Narodzenie. Pachnie obłędnie, ale smakuje jeszcze lepiej

Boże Narodzenie to czas świątecznych potraw, które często są ciężkie i tłuste. Warto więc zaserwować na koniec obiadu lekki i orzeźwiający deser. Idealnym wyborem będzie sernik z mango, który zachwyci swoim słodkim smakiem i tropikalnym aromatem.

Orzeźwiający sernik na Boże Narodzenie.Orzeźwiający sernik na Boże Narodzenie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Boże Narodzenie to czas, gdy smakowanie wyjątkowych deserów staje się niemal obowiązkiem. Zamiast klasycznych smaków, postaw na coś niezwykłego i orzeźwiającego. Sernik z mango, to nie tylko aromatyczne doznania, ale także pyszny dodatek do świątecznej uczty. Jak stworzyć ten unikatowy deser, który oczaruje wszystkich gości?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody w chrupiącej panierce to gotowa receptura na zaskakujący deser. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Sernik z mango: Przepis na rześki deser

Sernik z mango to nie tylko orzeźwiający smak, ale także prostota przygotowania. Oto przepis, który pozwoli ci stworzyć ten wyjątkowy deser.

Składniki:


SPÓD

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych,
  • 40 g masła (roztopionego).

MASA SEROWA

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego),
  • 500 g pulpy z mango z puszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 130 g cukru pudru,
  • 18 g żelatyny w proszku,
  • 90 ml zimnej wody,
  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki.

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Masę przełóż do formy do pieczenia o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. W misie miksera zmiksuj twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier.
  3. Żelatynę rozpuść w 90 ml zimnej wody. Następnie podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
  4. Do lekko ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszaj. Dodaj następne 2 łyżki i wymieszaj, sprawdzając, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę możesz zacząć dodawać do masy serowej. Szybko zmiksuj, by połączyć składniki.
  5. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj ją do masy serowej w dwóch turach, a następnie delikatnie wymieszaj.
  6. Masę serową wyłóż na spód ciasteczkowy. Wyrównaj ją i wstaw do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).

Sposoby na urozmaicenie sernika z mango:

  • Do masy serowej możesz dodać ulubione owoce, takie jak: maliny, truskawki, jagody lub banany.
  • Jeśli chcesz, aby sernik był bardziej słodki, dodaj do masy więcej cukru pudru.
  • Zamiast żelatyny możesz użyć galaretki o smaku mango.

Mango - witaminy i świeżość na świątecznym stole

Mango to prawdziwy skarb witamin i składników mineralnych. Nazywane niekiedy "owocem młodości", znane jest z właściwości przeciwutleniających, które poprawiają wygląd skóry. Bogactwo witamin A, E, C i z grupy B sprawia, że mango korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczne, co sprawia, że może być idealnym uzupełnieniem świątecznego menu, po obfitych posiłkach.

Sernik z mango to idealny deser na Boże Narodzenie. Jest lekki, orzeźwiający i ma tropikalny aromat. Z pewnością zachwyci twoich gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie