Imprezowe łyżeczki z łososiem to gotowa receptura na udanego sylwestra
31.12.2023 09:35, aktual.: 31.12.2023 12:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Już niebawem będziemy świetnie bawić się na imprezach sylwestrowych. I jeśli szukasz ciekawego pomysłu na wystrzałowe menu, mam coś wyjątkowego. Z tą przekąską sukces masz jak w banku!
Sylwester to jedna z najbardziej popularnych imprez w ciągu całego roku kalendarzowego. I można spędzić ją na wiele ciekawych sposobów. Jedni wolą kameralną atmosferę i małą domówkę, z kolei inni stawiają na duże przyjęcia z tańcami.
Jeśli ty również planujesz w tym roku zorganizować niezapomnianą zabawę sylwestrową, nie możesz przegapić dzisiejszego przepisu. Dzięki prostej i genialnej sztuczce wyczarujesz w swojej kuchni niesamowite łyżeczki z ciasta francuskiego w wytrawnym wydaniu. Palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Wystarczy jedno spojrzenie, aby zakochać się w mega uroczych łyżeczkach z kremem i łososiem. Lepiej być nie może!
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 1 żółtko,
- 60 ml mleka,
- 100 g serka śmietankowego,
- 8 plastrów wędzonego łososia,
- kilka listków sałaty,
- sezam do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania łyżeczek z ciasta francuskiego. W tym celu układam na blacie kuchennym arkusz gotowego ciasta. Bezpośrednio na cieście układam łyżeczkę stołową, po czym przy pomocy małego noża wykrawam kształt łyżeczki.
Krok 2. Przygotowane w ten sposób łyżeczki przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku blachy układam rolkę folii aluminiowej w pionie. Bezpośrednio na rolce folii układam łyżeczki z ciasta francuskiego.
Tym sposobem nadasz przyszłym łyżeczkom ciekawe kształty.
Krok 3. Na każdej łyżeczce rozprowadzam roztrzepane żółtko. Robię to przy pomocy kuchennego pędzelka.
Krok 4. Na koniec każdy kawałek ciasta posypuję sezamem. Przygotowane w ten sposób łyżeczki wkładam następnie do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 5. Kiedy łyżeczki są w piekarniku, przekładam serek śmietankowy do rękawa cukierniczego. Po wyjęciu wypieków z piekarnika i ostudzeniu przekąsek dekoruję każdy kawałek serkiem.
Dzięki rękawowi cukierniczemu będzie to prawdziwa bułka z masłem.
Krok 6. Na koniec każdą łyżeczkę dekoruję zrolowanym kawałkiem łososia, który przypomina małą różyczkę oraz świeżym listkiem sałaty. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o pomyśle na ciekawą przekąskę sylwestrową z łososiem i serkiem śmietankowym. Wykorzystasz go w swojej kuchni w tym roku? Ja na pewno to zrobię! I to od razu z podwójnej porcji, bo coś czuję, że to właśnie ta przekąska na ciepło zniknie ze stołu jako pierwsza. Też tak uważasz?