WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Imprezowe łyżeczki z łososiem to gotowa receptura na udanego sylwestra

Już niebawem będziemy świetnie bawić się na imprezach sylwestrowych. I jeśli szukasz ciekawego pomysłu na wystrzałowe menu, mam coś wyjątkowego. Z tą przekąską sukces masz jak w banku!

Oryginalne łyżeczki z łososiemOryginalne łyżeczki z łososiem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Sylwester to jedna z najbardziej popularnych imprez w ciągu całego roku kalendarzowego. I można spędzić ją na wiele ciekawych sposobów. Jedni wolą kameralną atmosferę i małą domówkę, z kolei inni stawiają na duże przyjęcia z tańcami. 

Jeśli ty również planujesz w tym roku zorganizować niezapomnianą zabawę sylwestrową, nie możesz przegapić dzisiejszego przepisu. Dzięki prostej i genialnej sztuczce wyczarujesz w swojej kuchni niesamowite łyżeczki z ciasta francuskiego w wytrawnym wydaniu. Palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe łyżeczki z łososiem to gotowa receptura na udanego sylwestra

Wystarczy jedno spojrzenie, aby zakochać się w mega uroczych łyżeczkach z kremem i łososiem. Lepiej być nie może!

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 żółtko,
  • 60 ml mleka,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 8 plastrów wędzonego łososia,
  • kilka listków sałaty,
  • sezam do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania łyżeczek z ciasta francuskiego. W tym celu układam na blacie kuchennym arkusz gotowego ciasta. Bezpośrednio na cieście układam łyżeczkę stołową, po czym przy pomocy małego noża wykrawam kształt łyżeczki.

Kształt przyszłych łyżeczek już jest!
Kształt przyszłych łyżeczek już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Przygotowane w ten sposób łyżeczki przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku blachy układam rolkę folii aluminiowej w pionie. Bezpośrednio na rolce folii układam łyżeczki z ciasta francuskiego. 

Łyżeczki układam na folii aluminiowej
Łyżeczki układam na folii aluminiowej © Licencjodawca | Pyszności

Tym sposobem nadasz przyszłym łyżeczkom ciekawe kształty.

Krok 3. Na każdej łyżeczce rozprowadzam roztrzepane żółtko. Robię to przy pomocy kuchennego pędzelka

Aby dodać rumieńców przyszłym przekąskom, smaruje je żółtkiem
Aby dodać rumieńców przyszłym przekąskom, smaruje je żółtkiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec każdy kawałek ciasta posypuję sezamem. Przygotowane w ten sposób łyżeczki wkładam następnie do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kiedy łyżeczki są w piekarniku, przekładam serek śmietankowy do rękawa cukierniczego. Po wyjęciu wypieków z piekarnika i ostudzeniu przekąsek dekoruję każdy kawałek serkiem

Dekorowanie serkiem śmietankowym
Dekorowanie serkiem śmietankowym © Licencjodawca | Pyszności

Dzięki rękawowi cukierniczemu będzie to prawdziwa bułka z masłem

Krok 6. Na koniec każdą łyżeczkę dekoruję zrolowanym kawałkiem łososia, który przypomina małą różyczkę oraz świeżym listkiem sałaty. Smacznego!

Prawdziwe piękności
Prawdziwe piękności © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o pomyśle na ciekawą przekąskę sylwestrową z łososiem i serkiem śmietankowym. Wykorzystasz go w swojej kuchni w tym roku? Ja na pewno to zrobię! I to od razu z podwójnej porcji, bo coś czuję, że to właśnie ta przekąska na ciepło zniknie ze stołu jako pierwsza. Też tak uważasz?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok