Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem

Ciasto francuskie to niezastąpiony składnik w naszej kuchni. Z jego udziałem można wyczarować naprawdę fajne potrawy, a najlepszym dowodem jest nasza dzisiejsza propozycja. Tym razem kultowe ciasto połączyliśmy ze szpinakiem, serem i boczkiem. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Szpinakową mieszankę pomógł przygotować nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 150 g surowy boczek plastry
  2. 220 g serek śmietankowy
  3. 100 g ser feta
  4. 1 szt. jajko
  5. 150 g świeży szpinak
  6. 1 szt. cisato francuskie
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek. Następnie odsącz na ręczniku papierowym i odstaw na bok.

Obrazek

2. W robocie kuchennym połącz: świeży szpinak, serek śmietankowy, fetę...

Obrazek

3. ...jajko, pieprz, czosnek oraz wcześniej podsmażony boczek.

Obrazek

4. Podziel ciasto francuskie na kilka kwadratów.

Obrazek

5. Następnie umieść w samym centrum trochę szpinakowej mieszanki i złóż jak na zdjęciu poniżej. Przekąski wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia