WAŻNE
TERAZ

Powstanie polskie Centrum Satelitarne. Tusk: "Możemy wyżej, dalej"

Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem

Ciasto francuskie to niezastąpiony składnik w naszej kuchni. Z jego udziałem można wyczarować naprawdę fajne potrawy, a najlepszym dowodem jest nasza dzisiejsza propozycja. Tym razem kultowe ciasto połączyliśmy ze szpinakiem, serem i boczkiem. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Szpinakową mieszankę pomógł przygotować nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 150 g surowy boczek plastry
  2. 220 g serek śmietankowy
  3. 100 g ser feta
  4. 1 szt. jajko
  5. 150 g świeży szpinak
  6. 1 szt. cisato francuskie
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek. Następnie odsącz na ręczniku papierowym i odstaw na bok.

Obrazek

2. W robocie kuchennym połącz: świeży szpinak, serek śmietankowy, fetę...

Obrazek

3. ...jajko, pieprz, czosnek oraz wcześniej podsmażony boczek.

Obrazek

4. Podziel ciasto francuskie na kilka kwadratów.

Obrazek

5. Następnie umieść w samym centrum trochę szpinakowej mieszanki i złóż jak na zdjęciu poniżej. Przekąski wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu