Schab z piekarnika nigdy jeszcze nie był tak dobry. To wszystko zasługa iście jesiennej wkładki
Dziś przychodzę z wyjątkowym przepisem na rodzinną ucztę dla podniebienia. Do tego w jesiennym klimacie. Czegoś takiego nie możesz przegapić!
07.11.2023 08:42
Może na niedzielny obiad mają wpaść teściowie i chcesz przygotować z tej okazji coś niesamowitego? A może zbliża się jakaś ważna rocznica i chciałbyś przygotować dla swojej drugiej połówki wyjątkowy posiłek? Niezależnie od ostatecznej odpowiedzi, mam sprawdzony przepis, który nigdy cię nie zawiedzie.
Co więcej, nie dość, że przygotujesz idealną kombinację smakową, to jeszcze zrobisz to w ciekawym stylu. Przygotowany obiad będzie można jeść dosłownie oczami. Ale to nadal nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Otóż w roli głównej wystąpi niezawodny schab w towarzystwie farszu na bazie grzybów. A jak wiadomo, te małe skarby lasu najbardziej kojarzą się z jesienią. W związku z tym sukces masz już gwarantowany na samym starcie!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy podasz schab w takim wydaniu, wszyscy goście będą prosić o dokładną recepturę
Składniki:
Farsz:
- 1 szalotka,
- 250 g grzybów,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 5 różyczek brokuła,
- ok. 100 ml wody,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 50 g tartej mozzarelli.
Schab:
- 800 g schabu wieprzowego,
- 10 plastrów boczku.
Marynata:
- 1/3 szkl. oleju roślinnego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki musztardy.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pokrojenia na mniejsze kawałki cebuli szalotki. Następnie obieram i dzielę na mniejsze elementy grzyby. Oba składniki łączę następnie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Nie zapominam też o przyprawach, a mianowicie: słodkiej papryce, suszonym czosnku, kminie rzymskim, soli oraz pieprzu. Mieszankę dokładnie mieszam i smażę przez kilka minut.
Krok 2. W międzyczasie zajmuję się brokułem. Najpierw go myję i osuszam. Następnie dzielę warzywo na mniejsze różyczki. Każdą różyczkę dodatkowo kroję na jeszcze mniejsze kawałki. Dopiero w takiej formie dodaję je na patelnię. Na koniec wlewam na patelnię trochę wody i duszę całość ok. 5 minut.
Krok 3. Powstałą mieszankę przesypuję do miski. Do składników z patelni dodaję również: bułkę tartą oraz startą na tarce mozzarellę.
Całość dokładnie mieszam i odstawiam na bok. Farsz do schabu jest już gotowy!
Krok 4. Na blacie kuchennym układam deskę z kawałkiem schabu. W centralnej części mięsa, przez całą długość robię duże nacięcie, aby powstało miejsce na grzybowy farsz.
Mięso dodatkowo polewam delikatnie olejem, po czym doprawiam je solą i pieprzem.
Krok 5. Czas nafaszerować schab. Robię to przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Nie żałuję składników, wypełniając schab na bogato.
Krok 6. Na koniec zostaje jeszcze przygotowanie szybkiej marynaty. W tym celu łączę w małej misce: olej, musztardę oraz ocet jabłkowy. Dokładnie mieszam składniki do uzyskania efektu jednolitej mieszanki.
Krok 7. Tym razem na blacie kuchennym układam papier do pieczenia. Bezpośrednio na nim tworzę dwa rzędy z plastrów boczku (po 5 kawałków), na których w centralnej części umieszczam wcześniej przygotowany schab.
Krok 8. Zawijam wystające końcówki boczku do środka. Tak powstałą konstrukcję marynuję przy pomocy kuchennego pędzelka. Następnie owijam szczelnie papierem i folią aluminiową.
Krok 9. Przygotowany w ten sposób schab piekę przez 60 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po czym rozcinam delikatnie osłonę schabu i piekę go jeszcze przez 20 minut. Smacznego!