Schab z piekarnika nigdy jeszcze nie był tak dobry. To wszystko zasługa iście jesiennej wkładki

Dziś przychodzę z wyjątkowym przepisem na rodzinną ucztę dla podniebienia. Do tego w jesiennym klimacie. Czegoś takiego nie możesz przegapić!

Schab w takim wydaniu stanie się hitem w każdym domu
Schab w takim wydaniu stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Może na niedzielny obiad mają wpaść teściowie i chcesz przygotować z tej okazji coś niesamowitego? A może zbliża się jakaś ważna rocznica i chciałbyś przygotować dla swojej drugiej połówki wyjątkowy posiłek? Niezależnie od ostatecznej odpowiedzi, mam sprawdzony przepis, który nigdy cię nie zawiedzie. 

Co więcej, nie dość, że przygotujesz idealną kombinację smakową, to jeszcze zrobisz to w ciekawym stylu. Przygotowany obiad będzie można jeść dosłownie oczami. Ale to nadal nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Otóż w roli głównej wystąpi niezawodny schab w towarzystwie farszu na bazie grzybów. A jak wiadomo, te małe skarby lasu najbardziej kojarzą się z jesienią. W związku z tym sukces masz już gwarantowany na samym starcie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z grzybową wkładką. Wygląda i smakuje genialnie

Kiedy podasz schab w takim wydaniu, wszyscy goście będą prosić o dokładną recepturę

Składniki:

Farsz:

  • 1 szalotka,
  • 250 g grzybów,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 5 różyczek brokuła,
  • ok. 100 ml wody,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 50 g tartej mozzarelli.

Schab:

  • 800 g schabu wieprzowego,
  • 10 plastrów boczku.

Marynata:

  • 1/3 szkl. oleju roślinnego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki musztardy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pokrojenia na mniejsze kawałki cebuli szalotki. Następnie obieram i dzielę na mniejsze elementy grzyby. Oba składniki łączę następnie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Nie zapominam też o przyprawach, a mianowicie: słodkiej papryce, suszonym czosnku, kminie rzymskim, soli oraz pieprzu. Mieszankę dokładnie mieszam i smażę przez kilka minut.

Pracę rozpoczynam od przygotowania grzybowego farszu
Pracę rozpoczynam od przygotowania grzybowego farszu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie zajmuję się brokułem. Najpierw go myję i osuszam. Następnie dzielę warzywo na mniejsze różyczki. Każdą różyczkę dodatkowo kroję na jeszcze mniejsze kawałki. Dopiero w takiej formie dodaję je na patelnię. Na koniec wlewam na patelnię trochę wody i duszę całość ok. 5 minut

Na patelnię trafia też brokuł
Na patelnię trafia też brokuł © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą mieszankę przesypuję do miski. Do składników z patelni dodaję również: bułkę tartą oraz startą na tarce mozzarellę.

Farsz już za moment będzie gotowy
Farsz już za moment będzie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Całość dokładnie mieszam i odstawiam na bok. Farsz do schabu jest już gotowy!

Krok 4. Na blacie kuchennym układam deskę z kawałkiem schabu. W centralnej części mięsa, przez całą długość robię duże nacięcie, aby powstało miejsce na grzybowy farsz. 

Dzięki nacięciu schabu zrobi się miejsce na pyszny farsz
Dzięki nacięciu schabu zrobi się miejsce na pyszny farsz © Licencjodawca | Pyszności

Mięso dodatkowo polewam delikatnie olejem, po czym doprawiam je solą i pieprzem. 

Krok 5. Czas nafaszerować schab. Robię to przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Nie żałuję składników, wypełniając schab na bogato.

Faszerowanie schabu to prawdziwa bułka z masłem
Faszerowanie schabu to prawdziwa bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec zostaje jeszcze przygotowanie szybkiej marynaty. W tym celu łączę w małej misce: olej, musztardę oraz ocet jabłkowy. Dokładnie mieszam składniki do uzyskania efektu jednolitej mieszanki.

Domowa marynata jeszcze bardziej podkręci smaki
Domowa marynata jeszcze bardziej podkręci smaki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Tym razem na blacie kuchennym układam papier do pieczenia. Bezpośrednio na nim tworzę dwa rzędy z plastrów boczku (po 5 kawałków), na których w centralnej części umieszczam wcześniej przygotowany schab

Składanie elementów
Składanie elementów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Zawijam wystające końcówki boczku do środka. Tak powstałą konstrukcję marynuję przy pomocy kuchennego pędzelka. Następnie owijam szczelnie papierem i folią aluminiową. 

Zabezpieczony schab trafi do rozgrzanego piekarnika
Zabezpieczony schab trafi do rozgrzanego piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Przygotowany w ten sposób schab piekę przez 60 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po czym rozcinam delikatnie osłonę schabu i piekę go jeszcze przez 20 minut. Smacznego!

Od samego patrzenia można zgłodnieć
Od samego patrzenia można zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości