Schabowe sakiewki skrywają przepyszną niespodziankę. Każdy jest nią zachwycony
Z dzisiejszym przepisem odkryjesz pyszny schab zupełnie na nowo. Kiedy go robię, moi bliscy zawsze proszą o dokładkę. U ciebie będzie tak samo.
02.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że schab to genialne mięso, z którym warto pracować w kuchni. Ale jeśli myślisz, że można zrobić z niego tylko kotlety w chrupiącej panierce lub upiec go w jednym kawałku z dodatkiem sosu, koniecznie zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w prosty i szybki sposób przygotować kultowy schab w zupełnie innym wydaniu. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!
Co też takiego mam dla ciebie? Otóż już za moment poznasz niezawodny patent na zrobienie mięsnych sakiewek, w którym ukryjesz pyszny farsz. Takiej kombinacji nie odmówi nawet największy niejadek!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sakiewki schabowe z pysznym farszem zapadną w pamięci na bardzo długo
Składniki:
Podstawowe składniki:
- 6 plastrów schabu wieprzowego,
- 6 łyżeczek musztardy,
- 1 łyżka kolorowego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 60 g boczku wędzonego.
Farsz:
- 200 g boczku wędzonego,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 cebula,
- 1/2 kapusty stożkowej,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml wody z ogórków.
Zasmażka:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do schabowych sakiewek. W tym celu dzielę boczek na mniejsze kawałki i podsmażam go przez kilka minut na rozgrzanej patelni. Po chwili dodaję posiekaną drobno cebulę.
Krok 2. Kiedy produkty na patelni nabierają złocistych rumieńców, dodaję kolejne składniki. A mianowicie: obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony drobno ogórek kiszony, suszony majeranek, posiekaną drobno kapustę stożkową oraz wodę z ogórków kiszonych. Całość duszę ok. 10 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję domowej roboty zasmażkę, łącząc ze sobą masło w roztopionej wersji z mąką. Następnie dodaję ją na patelnię.
Zawartość patelni dokładnie mieszam i podgrzewam jeszcze przez 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmuję patelnię z palnika i przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu.
Krok 4. Schab dzielę na mniejsze plastry, po czym każdy taki element dodatkowo rozbijam na cienki placek przy pomocy tłuczka do mięsa. Na rozbitym mięsie rozprowadzam przy pomocy kuchennego pędzelka musztardę. Dopiero teraz na środek każdego kawałka mięsa mogę przenieść wcześniej przygotowany farsz.
Krok 5. Na koniec składam wystające kawałki do góry, aby uzyskać efekt sakiewki. Całą konstrukcję zabezpieczam przy pomocy wykałaczki.
Krok 6. Tak przygotowane sakiewki wkładam do formy do pieczenia. Na wierzchu każdej sakiewki dodatkowo układam po kawałku wędzonego boczku. Danie doprawiam przy pomocy soli, pieprzu oraz kolorowego czosnku. Na koniec wkładam sakiewki do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotowe sakiewki możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu ziemniaki, ryż, kasza, jak i zielona sałata. Smacznego!