Faszerowany schab z ziemniakami prosto z piekarnika
Ten fenomenalny schab z pieczonymi ziemniakami to prawdziwy strzał w 10! Już za moment dowiesz się, jak go przygotować, faszerować i piec, aby wyszedł idealny pod każdym kątem.
14.02.2022 | aktual.: 16.10.2023 13:09
Schab na obiad - sprawdzony przepis
Jeśli do Twojej kuchni wkradła się nuda i brakuje Ci pomysłów na kreatywne i smaczne posiłki dla całej rodziny, przychodzimy z pomocą. Już za moment przygotujesz prawdziwy hit, który skradnie serce największego niejadka.
W roli genialnego obiadu świetnie sprawdzi się niezawodny schab w towarzystwie pysznych ziemniaków. Z naszym przepisem wyczarujesz z tych składników kieszonki schabowe z genialnym farszem na bazie boczku i szpinaku. Towarzyszyć im będzie ziemniaczany makaron prosto z piekarnika.
Warzywny makaron w błyskawicznym tempie przygotujesz w Zoodlerze marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Schab i marynata
- 800 g schabu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka bazylii
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
Farsz do schabu
- 1/3 posiekanej cebuli
- 80 g boczku
- 150 g posiekanego szpinaku
- 1/4 szklanki żółtego sera
Ziemniaczany makaron
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
Przygotowanie marynaty i schabu
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania marynaty do schabu.
W tym celu połącz w misce: oliwę z oliwek, suszoną bazylię, pieprz, słodką paprykę oraz sól. Dokładnie wymieszaj składniki.
Następnie odstaw na bok domowej roboty marynatę, po czym zajmij się schabem. Umyte i osuszone mięso ułóż na desce do krojenia. Następnie podziel je na kilka plastrów o grubości 4-5 cm. Powstałe kawałki mają pełnić funkcję kieszonek, dlatego powinny być odrobinę grubsze niż standardowe plastry wykorzystywane w naszych wcześniejszych przepisach.
Jeśli nie chcesz, aby deska podczas krojenia przesuwała się po blacie kuchennym, pomiędzy deską i blatem kuchennym umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik kuchenny. Dzięki temu zabiegowi deska do krojenia będzie skutecznie unieruchomiona.
W każdym kawałku zrób dodatkowe nacięcie w poziomie, aby powstała kieszonka. Następnie przenieś mięso do miski, dodaj marynatę, po czym dokładnie wymieszaj składniki.
Miskę przykryj folią spożywczą lub większym talerzem, po czym wstaw do lodówki.
Farsz do schabu
W międzyczasie przygotuj farsz do schabowych kieszonek.
Na początek potnij w drobną kostkę cebulę. Następnie na mniejsze kawałki podziel świeży szpinak i plastry boczku. Nie zapomnij również zetrzeć na tarce o grubych oczkach mozzarelli.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć drobno pokrojoną cebulę, po czym smaż ją przez kilka minut. Następnie dodaj na patelnię wcześniej przygotowany boczek i świeży szpinak.
Kiedy boczek zacznie się rumienić, a szpinak zwiędnie, zdejmij patelnię z palnika i odstaw ją bok. Przed nafaszerowaniem dodaj do mieszanki z patelni żółty ser, po czym dokładnie wymieszaj.
Ziemniaczany makaron
Teraz brakuje nam jeszcze jednego składnika, a mianowicie ziemniaczanego makaronu.
Umyj i obierz ziemniaki. Następnie potnij je w cienki makaron w zoodlerze i przełóż do dużej miski. Do naczynia dodaj oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz, sól, czosnek granulowany oraz suszoną cebulę.
Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowane ziemniaki rozprowadź w formie do pieczenia.
Faszerowanie, pieczenie i podanie
Jesteśmy już prawie na mecie. Wystarczy, że połączymy składniki i je upieczemy!
Farsz na bazie szpinaku i boczku umieść w schabowych kieszonkach. Możesz nafaszerować je przy pomocy kuchennej łopatki lub zwykłej łyżki stołowej. Następnie podsmaż nafaszerowane kieszonki na rozgrzanej patelni, po 3-4 minuty na każdej stronie.
Wstępnie przygotowane mięso ułóż bezpośrednio na warzywnym makaronie, po czym wstaw całą formę do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik ma pracować przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego obiady wybierz program "góra-dół". I to wszystko!
Kieszonki schabowe z pieczonymi ziemniakami podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Oczywiście każdy talerz możesz dodatkowo udekorować natką świeżej pietruszki. Smacznego!