Faszerowany schab z ziemniakami prosto z piekarnika

Ten fenomenalny schab z pieczonymi ziemniakami to prawdziwy strzał w 10! Już za moment dowiesz się, jak go przygotować, faszerować i piec, aby wyszedł idealny pod każdym kątem.

Obrazek
Pyszności

Schab na obiad - sprawdzony przepis

Jeśli do Twojej kuchni wkradła się nuda i brakuje Ci pomysłów na kreatywne i smaczne posiłki dla całej rodziny, przychodzimy z pomocą. Już za moment przygotujesz prawdziwy hit, który skradnie serce największego niejadka.

W roli genialnego obiadu świetnie sprawdzi się niezawodny schab w towarzystwie pysznych ziemniaków. Z naszym przepisem wyczarujesz z tych składników kieszonki schabowe z genialnym farszem na bazie boczku i szpinaku. Towarzyszyć im będzie ziemniaczany makaron prosto z piekarnika.

Warzywny makaron w błyskawicznym tempie przygotujesz w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

Schab i marynata

  1. 800 g schabu
  2. 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  3. 1 łyżka bazylii
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  6. 1 łyżeczka soli

Farsz do schabu

  1. 1/3 posiekanej cebuli
  2. 80 g boczku
  3. 150 g posiekanego szpinaku
  4. 1/4 szklanki żółtego sera

Ziemniaczany makaron

  1. 3 ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1,5 łyżki ziół prowansalskich
  4. 1/3 łyżeczki pieprzu
  5. 1/2 łyżeczki soli
  6. 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  7. 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej

Przygotowanie marynaty i schabu

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania marynaty do schabu.

W tym celu połącz w misce: oliwę z oliwek, suszoną bazylię, pieprz, słodką paprykę oraz sól. Dokładnie wymieszaj składniki.

faszerowany schab z ziemniakami

Następnie odstaw na bok domowej roboty marynatę, po czym zajmij się schabem. Umyte i osuszone mięso ułóż na desce do krojenia. Następnie podziel je na kilka plastrów o grubości 4-5 cm. Powstałe kawałki mają pełnić funkcję kieszonek, dlatego powinny być odrobinę grubsze niż standardowe plastry wykorzystywane w naszych wcześniejszych przepisach.

faszerowany schab z ziemniakami

Jeśli nie chcesz, aby deska podczas krojenia przesuwała się po blacie kuchennym, pomiędzy deską i blatem kuchennym umieść nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik kuchenny. Dzięki temu zabiegowi deska do krojenia będzie skutecznie unieruchomiona.

W każdym kawałku zrób dodatkowe nacięcie w poziomie, aby powstała kieszonka. Następnie przenieś mięso do miski, dodaj marynatę, po czym dokładnie wymieszaj składniki.

faszerowany schab z ziemniakami

Miskę przykryj folią spożywczą lub większym talerzem, po czym wstaw do lodówki.

Farsz do schabu

W międzyczasie przygotuj farsz do schabowych kieszonek.

Na początek potnij w drobną kostkę cebulę. Następnie na mniejsze kawałki podziel świeży szpinak i plastry boczku. Nie zapomnij również zetrzeć na tarce o grubych oczkach mozzarelli.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć drobno pokrojoną cebulę, po czym smaż ją przez kilka minut. Następnie dodaj na patelnię wcześniej przygotowany boczek i świeży szpinak.

faszerowany schab z ziemniakami

Kiedy boczek zacznie się rumienić, a szpinak zwiędnie, zdejmij patelnię z palnika i odstaw ją bok. Przed nafaszerowaniem dodaj do mieszanki z patelni żółty ser, po czym dokładnie wymieszaj.

Ziemniaczany makaron

Teraz brakuje nam jeszcze jednego składnika, a mianowicie ziemniaczanego makaronu.

Umyj i obierz ziemniaki. Następnie potnij je w cienki makaron w zoodlerze i przełóż do dużej miski. Do naczynia dodaj oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz, sól, czosnek granulowany oraz suszoną cebulę.

faszerowany schab z ziemniakami

Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowane ziemniaki rozprowadź w formie do pieczenia.

Faszerowanie, pieczenie i podanie

Jesteśmy już prawie na mecie. Wystarczy, że połączymy składniki i je upieczemy!

Farsz na bazie szpinaku i boczku umieść w schabowych kieszonkach. Możesz nafaszerować je przy pomocy kuchennej łopatki lub zwykłej łyżki stołowej. Następnie podsmaż nafaszerowane kieszonki na rozgrzanej patelni, po 3-4 minuty na każdej stronie.

faszerowany schab z ziemniakami

Wstępnie przygotowane mięso ułóż bezpośrednio na warzywnym makaronie, po czym wstaw całą formę do nagrzanego piekarnika.

faszerowany schab z ziemniakami

Piekarnik ma pracować przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego obiady wybierz program "góra-dół". I to wszystko!

faszerowany schab z ziemniakami

Kieszonki schabowe z pieczonymi ziemniakami podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Oczywiście każdy talerz możesz dodatkowo udekorować natką świeżej pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej