Na Wszystkich Świętych zawsze przygotowuję schab z grzybami. Wszyscy się nim zachwycają

Schab z grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które pojawia się u mnie na stole podczas różnych okazji. Często robię je na Wszystkich Świętych, bo jest aromatyczne i sycące. Idealne, by zaspokoić głód bliskich wracających z cmentarza.

Soczysty schab duszony z grzybamiSoczysty schab duszony z grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Na początku listopada, kiedy bliscy zjeżdża się na groby zmarłych krewnych, a później przychodzą do mnie na obiad, często przygotowuję soczysty schab duszony z grzybami. To eleganckie i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Soczysty schab duszony z grzybami - przepis

Składniki:

  • 1200-1400 g schabu środkowego,
  • 3 cebule,
  • 350 g pieczarek brunatnych lub grzybów leśnych (prawdziwków, koźlaków, podgrzybków),
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpocznij od pokrojenia schabu na plastry, a następnie lekko rozbij je tłuczkiem. Posól schab i obsmaż go na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Gdy kotlety będą rumiane, zdejmij je z patelni. W razie potrzeby dodaj oleju, ponownie rozgrzej go i podsmaż na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone na plasterki pieczarki.
  4. Następnie przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je olejem, a potem wyłóż cebulę i grzyby. Dodaj tymianek, posól i wlej śmietanę.
  5. Na wierzchu ułóż uprzednio obsmażone kotlety.
  6. Całość wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 40 minut.
  7. Przed podaniem posyp danie tłuczonym różowym pieprzem.

To prosty i elegancki przepis na schab z grzybami, który doskonale wpisuje się w uroczystą atmosferę dnia Wszystkich Świętych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇