PrzepisDania mięsneNa Wszystkich Świętych zawsze przygotowuję schab z grzybami. Wszyscy się nim zachwycają
Na Wszystkich Świętych zawsze przygotowuję schab z grzybami. Wszyscy się nim zachwycają
Schab z grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które pojawia się u mnie na stole podczas różnych okazji. Często robię je na Wszystkich Świętych, bo jest aromatyczne i sycące. Idealne, by zaspokoić głód bliskich wracających z cmentarza.
Soczysty schab duszony z grzybami
30.10.2023 15:29
Na początku listopada, kiedy bliscy zjeżdża się na groby zmarłych krewnych, a później przychodzą do mnie na obiad, często przygotowuję soczysty schab duszony z grzybami. To eleganckie i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Soczysty schab duszony z grzybami - przepis
Składniki:
- 1200-1400 g schabu środkowego,
- 3 cebule,
- 350 g pieczarek brunatnych lub grzybów leśnych (prawdziwków, koźlaków, podgrzybków),
- 200 ml śmietany 30 proc.,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka różowego pieprzu,
- sól do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie krok po kroku:
- Rozpocznij od pokrojenia schabu na plastry, a następnie lekko rozbij je tłuczkiem. Posól schab i obsmaż go na rozgrzanym tłuszczu.
- Gdy kotlety będą rumiane, zdejmij je z patelni. W razie potrzeby dodaj oleju, ponownie rozgrzej go i podsmaż na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone na plasterki pieczarki.
- Następnie przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je olejem, a potem wyłóż cebulę i grzyby. Dodaj tymianek, posól i wlej śmietanę.
- Na wierzchu ułóż uprzednio obsmażone kotlety.
- Całość wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 40 minut.
- Przed podaniem posyp danie tłuczonym różowym pieprzem.
To prosty i elegancki przepis na schab z grzybami, który doskonale wpisuje się w uroczystą atmosferę dnia Wszystkich Świętych. Smacznego!