Na Wszystkich Świętych zawsze przygotowuję schab z grzybami. Wszyscy się nim zachwycają

Schab z grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które pojawia się u mnie na stole podczas różnych okazji. Często robię je na Wszystkich Świętych, bo jest aromatyczne i sycące. Idealne, by zaspokoić głód bliskich wracających z cmentarza.

Soczysty schab duszony z grzybamiSoczysty schab duszony z grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Na początku listopada, kiedy bliscy zjeżdża się na groby zmarłych krewnych, a później przychodzą do mnie na obiad, często przygotowuję soczysty schab duszony z grzybami. To eleganckie i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Soczysty schab duszony z grzybami - przepis

Składniki:

  • 1200-1400 g schabu środkowego,
  • 3 cebule,
  • 350 g pieczarek brunatnych lub grzybów leśnych (prawdziwków, koźlaków, podgrzybków),
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpocznij od pokrojenia schabu na plastry, a następnie lekko rozbij je tłuczkiem. Posól schab i obsmaż go na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Gdy kotlety będą rumiane, zdejmij je z patelni. W razie potrzeby dodaj oleju, ponownie rozgrzej go i podsmaż na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone na plasterki pieczarki.
  4. Następnie przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je olejem, a potem wyłóż cebulę i grzyby. Dodaj tymianek, posól i wlej śmietanę.
  5. Na wierzchu ułóż uprzednio obsmażone kotlety.
  6. Całość wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 40 minut.
  7. Przed podaniem posyp danie tłuczonym różowym pieprzem.

To prosty i elegancki przepis na schab z grzybami, który doskonale wpisuje się w uroczystą atmosferę dnia Wszystkich Świętych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości