Na Wszystkich Świętych zawsze przygotowuję schab z grzybami. Wszyscy się nim zachwycają

Schab z grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które pojawia się u mnie na stole podczas różnych okazji. Często robię je na Wszystkich Świętych, bo jest aromatyczne i sycące. Idealne, by zaspokoić głód bliskich wracających z cmentarza.

Soczysty schab duszony z grzybamiSoczysty schab duszony z grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Na początku listopada, kiedy bliscy zjeżdża się na groby zmarłych krewnych, a później przychodzą do mnie na obiad, często przygotowuję soczysty schab duszony z grzybami. To eleganckie i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Soczysty schab duszony z grzybami - przepis

Składniki:

  • 1200-1400 g schabu środkowego,
  • 3 cebule,
  • 350 g pieczarek brunatnych lub grzybów leśnych (prawdziwków, koźlaków, podgrzybków),
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpocznij od pokrojenia schabu na plastry, a następnie lekko rozbij je tłuczkiem. Posól schab i obsmaż go na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Gdy kotlety będą rumiane, zdejmij je z patelni. W razie potrzeby dodaj oleju, ponownie rozgrzej go i podsmaż na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone na plasterki pieczarki.
  4. Następnie przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je olejem, a potem wyłóż cebulę i grzyby. Dodaj tymianek, posól i wlej śmietanę.
  5. Na wierzchu ułóż uprzednio obsmażone kotlety.
  6. Całość wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 40 minut.
  7. Przed podaniem posyp danie tłuczonym różowym pieprzem.

To prosty i elegancki przepis na schab z grzybami, który doskonale wpisuje się w uroczystą atmosferę dnia Wszystkich Świętych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez