PrzepisDania mięsneNa Wszystkich Świętych zawsze przygotowuję schab z grzybami. Wszyscy się nim zachwycają

Na Wszystkich Świętych zawsze przygotowuję schab z grzybami. Wszyscy się nim zachwycają

Soczysty schab duszony z grzybami
Soczysty schab duszony z grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.10.2023 15:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Schab z grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które pojawia się u mnie na stole podczas różnych okazji. Często robię je na Wszystkich Świętych, bo jest aromatyczne i sycące. Idealne, by zaspokoić głód bliskich wracających z cmentarza.

Na początku listopada, kiedy bliscy zjeżdża się na groby zmarłych krewnych, a później przychodzą do mnie na obiad, często przygotowuję soczysty schab duszony z grzybami. To eleganckie i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty schab duszony z grzybami - przepis

Składniki:

  • 1200-1400 g schabu środkowego,
  • 3 cebule,
  • 350 g pieczarek brunatnych lub grzybów leśnych (prawdziwków, koźlaków, podgrzybków),
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpocznij od pokrojenia schabu na plastry, a następnie lekko rozbij je tłuczkiem. Posól schab i obsmaż go na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Gdy kotlety będą rumiane, zdejmij je z patelni. W razie potrzeby dodaj oleju, ponownie rozgrzej go i podsmaż na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone na plasterki pieczarki.
  4. Następnie przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je olejem, a potem wyłóż cebulę i grzyby. Dodaj tymianek, posól i wlej śmietanę.
  5. Na wierzchu ułóż uprzednio obsmażone kotlety.
  6. Całość wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 40 minut.
  7. Przed podaniem posyp danie tłuczonym różowym pieprzem.

To prosty i elegancki przepis na schab z grzybami, który doskonale wpisuje się w uroczystą atmosferę dnia Wszystkich Świętych. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także