Schab będzie aromatyczny i soczysty. Patent Roberta Makłowicza jest niezawodny
Jak przygotować schab w perfekcyjnym wydaniu? Swoim patentem podzielił się sam Robert Makłowicz. Warto o tym wiedzieć.
23.10.2023 06:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że schab bardzo często gości na naszych stołach. Niestety nie zawsze wychodzi taki, jakbyśmy tego chcieli. Co zrobić, aby schab był jednocześnie soczysty i aromatyczny? Czy istnieje jakieś skuteczne rozwiązanie dzięki, któremu praca ze schabem nie będzie już wielką niewiadomą? Efekty w końcu za każdym razem mogą być zupełnie inne.
Okazuje się, że jak najbardziej istnieje takie rozwiązanie. Trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić. I o tym będziesz dzisiejszy artykuł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Robert Makłowicz radzi
Myślę, że jeśli zapytano by Polaków o to, kto jest ekspertem kulinarnym w naszym kraju, nazwisko Makłowicz pojawiałoby się bardzo często. I nie ma w tym nic dziwnego, bo faktycznie pan Robert Makłowicz to już prawdziwa ikona kulinarna w Polsce.
Od wielu lat edukuje on miliony Polaków na temat gotowania. Co warto dodać, oprócz sprawdzonych przepisów i trików kuchennych, dzieli się również rozległą wiedzą historyczną oraz zabawnymi anegdotkami. Nic więc dziwnego, że potrafi trafić do każdej grupy odbiorców — zarówno tych przed ekranami telewizorów, jak i użytkowników platformy YouTube.
Zobacz także
Jaki patent na schab ma Makłowicz?
Wśród zrealizowanych materiałów filmowych, można znaleźć wiele odcinków, w których pan Robert pracował ze schabem. W jednym z takich wystąpień podzielił się również sprawdzoną metodą obróbki schabu, dzięki czemu mięso zawsze wychodzi soczyste i aromatyczne. W czym tkwi cały sekret?
Otóż schab należy wcześniej obsmażyć na patelni z każdej strony. W ten sposób, jak wyjaśnia pan Robert, szybciej zetnie się jego powierzchnia. A dzięki temu patentowi cenne soki schabu, zostaną w środku. Tym samym na pewno nie wyjdzie on mocno przesuszony.
Jak sam więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby zapewnić sobie kulinarny sukces. Po nafaszerowaniu (jeśli akurat taką formę schabu wybrałeś) i doprawieniu go przyprawami z każdej strony, dobrze mięso obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Dopiero po krótkiej wizycie na patelni schab powinien trafić do piekarnika.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy znałeś wcześniej patent na przygotowanie soczystego schabu. A może znasz inne przydatne triki, które sprawdziłyby się tutaj idealnie? Jeśli tak, napisz mi o tym jeszcze dziś!