Schabowe po amerykańsku - pyszna wersja kotletów z dwoma uwielbianymi składnikami

Masz ochotę na schabowe, w trochę innej odsłonie niż zwykle? Co powiesz na schabowego po amerykańsku? Potrawa ta skrywa w sobie dwa popularne składniki - majonez i ketchup. Dzięki temu mięso jest wyjątkowo kruche i smaczne.

ObrazekSchabowe po amerykańsku - pyszna wersja kotletów z 2 uwielbianymi składnikami - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Nowa odsłona schabowego

Obrazek
Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności

Kotlet schabowy to kultowe danie. Obecnie istnieje wiele wariacji na jego temat. Jedną z nich jest właśnie schabowy po amerykańsku. Warto wypróbować przepis na to wyjątkowe danie. Okazuje się, że wykonasz je tak samo jak schabowego. Jedyne, o czym musisz pamiętać to marynata. Ona jest właśnie kluczem do pysznego mięsa!

Przepis na schabowe po amerykańsku

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności

Schabowy po amerykańsku nie tylko zachwyca smakiem, ale również swoją konsystencją. Mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Jest to związane z długim marynowaniem schabu. Marynata składa się między innymi z ketchupu i majonezu. To właśnie dzięki temu nasza potrawa jest taka wyjątkowa. Jeśli znudził wam się już zwykłe schabowe, koniecznie wypróbujcie tych po amerykańsku!

Składniki:

            
  • 5 kotletów schabowych
  • 2 jajka
  • łyżka ketchupu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka majonezu
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki

Sposób wykonania:

     
  1. Mięso rozbij tłuczkiem oraz natrzyj z obu stron solą i pieprzem. W misce połącz jajka, ketchup, majonez, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmieszaj na jednolitą masę.
  2. Wkładaj po kolei kotlety do marynaty, tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie nią obklejony. Następnie odłóż mięso na około 1 - 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Obtaczaj kotlety z dwóch stron w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety wyróżniają się pięknym, złotym kolorem. Danie świetnie smakuje w towarzystwie frytek i sałatki ze świeżych warzyw.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować dziesięć pomysłów na pyszny obiad z kurczakiem krok po kroku. Dowiesz się m.in. jak wykonać kotleta a'la de volaille z mozzarellą, czy kurczaka na ryżu z sosem cytrynowym.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez