Schabowe po amerykańsku - pyszna wersja kotletów z dwoma uwielbianymi składnikami

Masz ochotę na schabowe, w trochę innej odsłonie niż zwykle? Co powiesz na schabowego po amerykańsku? Potrawa ta skrywa w sobie dwa popularne składniki - majonez i ketchup. Dzięki temu mięso jest wyjątkowo kruche i smaczne.

ObrazekSchabowe po amerykańsku - pyszna wersja kotletów z 2 uwielbianymi składnikami - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Nowa odsłona schabowego

Obrazek
Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności

Kotlet schabowy to kultowe danie. Obecnie istnieje wiele wariacji na jego temat. Jedną z nich jest właśnie schabowy po amerykańsku. Warto wypróbować przepis na to wyjątkowe danie. Okazuje się, że wykonasz je tak samo jak schabowego. Jedyne, o czym musisz pamiętać to marynata. Ona jest właśnie kluczem do pysznego mięsa!

Przepis na schabowe po amerykańsku

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności

Schabowy po amerykańsku nie tylko zachwyca smakiem, ale również swoją konsystencją. Mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Jest to związane z długim marynowaniem schabu. Marynata składa się między innymi z ketchupu i majonezu. To właśnie dzięki temu nasza potrawa jest taka wyjątkowa. Jeśli znudził wam się już zwykłe schabowe, koniecznie wypróbujcie tych po amerykańsku!

Składniki:

            
  • 5 kotletów schabowych
  • 2 jajka
  • łyżka ketchupu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka majonezu
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki

Sposób wykonania:

     
  1. Mięso rozbij tłuczkiem oraz natrzyj z obu stron solą i pieprzem. W misce połącz jajka, ketchup, majonez, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmieszaj na jednolitą masę.
  2. Wkładaj po kolei kotlety do marynaty, tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie nią obklejony. Następnie odłóż mięso na około 1 - 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Obtaczaj kotlety z dwóch stron w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety wyróżniają się pięknym, złotym kolorem. Danie świetnie smakuje w towarzystwie frytek i sałatki ze świeżych warzyw.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować dziesięć pomysłów na pyszny obiad z kurczakiem krok po kroku. Dowiesz się m.in. jak wykonać kotleta a'la de volaille z mozzarellą, czy kurczaka na ryżu z sosem cytrynowym.

Wybrane dla Ciebie

To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję