Schabowe po amerykańsku - pyszna wersja kotletów z dwoma uwielbianymi składnikami

Masz ochotę na schabowe, w trochę innej odsłonie niż zwykle? Co powiesz na schabowego po amerykańsku? Potrawa ta skrywa w sobie dwa popularne składniki - majonez i ketchup. Dzięki temu mięso jest wyjątkowo kruche i smaczne.

ObrazekSchabowe po amerykańsku - pyszna wersja kotletów z 2 uwielbianymi składnikami - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Nowa odsłona schabowego

Obrazek
Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności

Kotlet schabowy to kultowe danie. Obecnie istnieje wiele wariacji na jego temat. Jedną z nich jest właśnie schabowy po amerykańsku. Warto wypróbować przepis na to wyjątkowe danie. Okazuje się, że wykonasz je tak samo jak schabowego. Jedyne, o czym musisz pamiętać to marynata. Ona jest właśnie kluczem do pysznego mięsa!

Przepis na schabowe po amerykańsku

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności

Schabowy po amerykańsku nie tylko zachwyca smakiem, ale również swoją konsystencją. Mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Jest to związane z długim marynowaniem schabu. Marynata składa się między innymi z ketchupu i majonezu. To właśnie dzięki temu nasza potrawa jest taka wyjątkowa. Jeśli znudził wam się już zwykłe schabowe, koniecznie wypróbujcie tych po amerykańsku!

Składniki:

            
  • 5 kotletów schabowych
  • 2 jajka
  • łyżka ketchupu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka majonezu
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki

Sposób wykonania:

     
  1. Mięso rozbij tłuczkiem oraz natrzyj z obu stron solą i pieprzem. W misce połącz jajka, ketchup, majonez, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmieszaj na jednolitą masę.
  2. Wkładaj po kolei kotlety do marynaty, tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie nią obklejony. Następnie odłóż mięso na około 1 - 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Obtaczaj kotlety z dwóch stron w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety wyróżniają się pięknym, złotym kolorem. Danie świetnie smakuje w towarzystwie frytek i sałatki ze świeżych warzyw.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować dziesięć pomysłów na pyszny obiad z kurczakiem krok po kroku. Dowiesz się m.in. jak wykonać kotleta a'la de volaille z mozzarellą, czy kurczaka na ryżu z sosem cytrynowym.

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają