Schabowe po amerykańsku - pyszna wersja kotletów z dwoma uwielbianymi składnikami
Masz ochotę na schabowe, w trochę innej odsłonie niż zwykle? Co powiesz na schabowego po amerykańsku? Potrawa ta skrywa w sobie dwa popularne składniki - majonez i ketchup. Dzięki temu mięso jest wyjątkowo kruche i smaczne.
12.07.2022 | aktual.: 20.03.2024 10:34
Nowa odsłona schabowego
Kotlet schabowy to kultowe danie. Obecnie istnieje wiele wariacji na jego temat. Jedną z nich jest właśnie schabowy po amerykańsku. Warto wypróbować przepis na to wyjątkowe danie. Okazuje się, że wykonasz je tak samo jak schabowego. Jedyne, o czym musisz pamiętać to marynata. Ona jest właśnie kluczem do pysznego mięsa!
Przepis na schabowe po amerykańsku
Schabowy po amerykańsku nie tylko zachwyca smakiem, ale również swoją konsystencją. Mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Jest to związane z długim marynowaniem schabu. Marynata składa się między innymi z ketchupu i majonezu. To właśnie dzięki temu nasza potrawa jest taka wyjątkowa. Jeśli znudził wam się już zwykłe schabowe, koniecznie wypróbujcie tych po amerykańsku!
Składniki:
- 5 kotletów schabowych
- 2 jajka
- łyżka ketchupu
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka majonezu
- pół łyżeczki oregano
- łyżeczka granulowanego czosnku
- bułka tarta
- sól i pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
Sposób wykonania:
- Mięso rozbij tłuczkiem oraz natrzyj z obu stron solą i pieprzem. W misce połącz jajka, ketchup, majonez, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmieszaj na jednolitą masę.
- Wkładaj po kolei kotlety do marynaty, tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie nią obklejony. Następnie odłóż mięso na około 1 - 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
- Obtaczaj kotlety z dwóch stron w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety wyróżniają się pięknym, złotym kolorem. Danie świetnie smakuje w towarzystwie frytek i sałatki ze świeżych warzyw.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować dziesięć pomysłów na pyszny obiad z kurczakiem krok po kroku. Dowiesz się m.in. jak wykonać kotleta a'la de volaille z mozzarellą, czy kurczaka na ryżu z sosem cytrynowym.