Schabowe po amerykańsku - pyszna wersja kotletów z dwoma uwielbianymi składnikami

Masz ochotę na schabowe, w trochę innej odsłonie niż zwykle? Co powiesz na schabowego po amerykańsku? Potrawa ta skrywa w sobie dwa popularne składniki - majonez i ketchup. Dzięki temu mięso jest wyjątkowo kruche i smaczne.

ObrazekSchabowe po amerykańsku - pyszna wersja kotletów z 2 uwielbianymi składnikami - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Nowa odsłona schabowego

Obrazek
Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności

Kotlet schabowy to kultowe danie. Obecnie istnieje wiele wariacji na jego temat. Jedną z nich jest właśnie schabowy po amerykańsku. Warto wypróbować przepis na to wyjątkowe danie. Okazuje się, że wykonasz je tak samo jak schabowego. Jedyne, o czym musisz pamiętać to marynata. Ona jest właśnie kluczem do pysznego mięsa!

Przepis na schabowe po amerykańsku

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności

Schabowy po amerykańsku nie tylko zachwyca smakiem, ale również swoją konsystencją. Mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Jest to związane z długim marynowaniem schabu. Marynata składa się między innymi z ketchupu i majonezu. To właśnie dzięki temu nasza potrawa jest taka wyjątkowa. Jeśli znudził wam się już zwykłe schabowe, koniecznie wypróbujcie tych po amerykańsku!

Składniki:

            
  • 5 kotletów schabowych
  • 2 jajka
  • łyżka ketchupu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka majonezu
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki

Sposób wykonania:

     
  1. Mięso rozbij tłuczkiem oraz natrzyj z obu stron solą i pieprzem. W misce połącz jajka, ketchup, majonez, mąkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmieszaj na jednolitą masę.
  2. Wkładaj po kolei kotlety do marynaty, tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie nią obklejony. Następnie odłóż mięso na około 1 - 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Obtaczaj kotlety z dwóch stron w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety wyróżniają się pięknym, złotym kolorem. Danie świetnie smakuje w towarzystwie frytek i sałatki ze świeżych warzyw.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować dziesięć pomysłów na pyszny obiad z kurczakiem krok po kroku. Dowiesz się m.in. jak wykonać kotleta a'la de volaille z mozzarellą, czy kurczaka na ryżu z sosem cytrynowym.

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟