PrzepisPrzekąskiDo kapusty dodaję 2 składniki i zasmażkę. Idealnie pasuje do dań mięsnych

Do kapusty dodaję 2 składniki i zasmażkę. Idealnie pasuje do dań mięsnych

Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana
Źródło zdjęć: © Getty Images

30.10.2023 19:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rosół i schabowe to najczęściej spotykany zestaw na niedzielnych obiadach. Tak naprawdę nie wyobrażamy sobie innych dań w ten dzień. Raz w tygodniu musimy podać kotlety z dodatkami. Często mięso to łączy się z ziemniakami lub mizerią. W wielu domach króluje kapusta zasmażana.

Kapusta zasmażana pojawia się na stołach w wielu domach. Jest bardzo lubiana i stanowi świetny dodatek do schabowego i ziemniaczków. Normalnie przygotowuje się ją z kapusty kiszonej, zasmażki i kilku dodatków. Ja wybieram dwa składniki, dzięki którym smakuje ona obłędnie i świetnie pasuje do mięsnych dań.

Kapusta zasmażana - sposób wykonania

Każdy przepis zaczynamy od zaopatrzenia się w niezbędne produkty i narzędzia. Potrzebujesz tych składników:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 300 g cebuli,
  • 150 g marchwi,
  • 750 ml wody,
  • 70 g oleju roślinnego,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta mielonego pieprzu,
  • szczypta kminku,
  • cukier do smaku.
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku, a następnie pokrój na drobno. Dzięki temu łatwiej będzie ją nakładać na talerz.
  2. Kiszonkę umieść w dużym garnku i zalej wodą. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, cukier, pieprz oraz kminek. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, przykryj garnek i zagotuj. Po chwili zmniejsz moc palnika do minimalnej. Gotuj kapustę do miękkości około 30-40 minut.
  3. Marchewki obierz i pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj warzywo do kapusty i wymieszaj.
  4. Cebulę obierz i poszatkuj. Podsmażaj ją na dobrze rozgrzanym oleju przez 20 minut. Po tym czasie dosyp mąkę i wymieszaj. Po chwili mąka zacznie się pienić. To czas, by dodać sok z kapusty. Jeśli zasmażka będzie zbyt gęsta, dolej go więcej.
  5. Kapusta zasmażana bez zasmażki smakuje nijak, dlatego w tym momencie musisz dolać ten składnik do warzywa. Wymieszaj wszystko dokładnie i w razie potrzeby dopraw pieprzem, solą lub cukrem.
kapusta zasmażanakiszona kapustaobiad