Do kapusty dodaję 2 składniki i zasmażkę. Idealnie pasuje do dań mięsnych

Rosół i schabowe to najczęściej spotykany zestaw na niedzielnych obiadach. Tak naprawdę nie wyobrażamy sobie innych dań w ten dzień. Raz w tygodniu musimy podać kotlety z dodatkami. Często mięso to łączy się z ziemniakami lub mizerią. W wielu domach króluje kapusta zasmażana.

Kapusta zasmażanaKapusta zasmażana
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Kapusta zasmażana pojawia się na stołach w wielu domach. Jest bardzo lubiana i stanowi świetny dodatek do schabowego i ziemniaczków. Normalnie przygotowuje się ją z kapusty kiszonej, zasmażki i kilku dodatków. Ja wybieram dwa składniki, dzięki którym smakuje ona obłędnie i świetnie pasuje do mięsnych dań.

Kapusta zasmażana - sposób wykonania

Każdy przepis zaczynamy od zaopatrzenia się w niezbędne produkty i narzędzia. Potrzebujesz tych składników:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 300 g cebuli,
  • 150 g marchwi,
  • 750 ml wody,
  • 70 g oleju roślinnego,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta mielonego pieprzu,
  • szczypta kminku,
  • cukier do smaku.
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku, a następnie pokrój na drobno. Dzięki temu łatwiej będzie ją nakładać na talerz.
  2. Kiszonkę umieść w dużym garnku i zalej wodą. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, cukier, pieprz oraz kminek. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, przykryj garnek i zagotuj. Po chwili zmniejsz moc palnika do minimalnej. Gotuj kapustę do miękkości około 30-40 minut.
  3. Marchewki obierz i pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj warzywo do kapusty i wymieszaj.
  4. Cebulę obierz i poszatkuj. Podsmażaj ją na dobrze rozgrzanym oleju przez 20 minut. Po tym czasie dosyp mąkę i wymieszaj. Po chwili mąka zacznie się pienić. To czas, by dodać sok z kapusty. Jeśli zasmażka będzie zbyt gęsta, dolej go więcej.
  5. Kapusta zasmażana bez zasmażki smakuje nijak, dlatego w tym momencie musisz dolać ten składnik do warzywa. Wymieszaj wszystko dokładnie i w razie potrzeby dopraw pieprzem, solą lub cukrem.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce