Do kapusty dodaję 2 składniki i zasmażkę. Idealnie pasuje do dań mięsnych

Rosół i schabowe to najczęściej spotykany zestaw na niedzielnych obiadach. Tak naprawdę nie wyobrażamy sobie innych dań w ten dzień. Raz w tygodniu musimy podać kotlety z dodatkami. Często mięso to łączy się z ziemniakami lub mizerią. W wielu domach króluje kapusta zasmażana.

Kapusta zasmażanaKapusta zasmażana
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Kapusta zasmażana pojawia się na stołach w wielu domach. Jest bardzo lubiana i stanowi świetny dodatek do schabowego i ziemniaczków. Normalnie przygotowuje się ją z kapusty kiszonej, zasmażki i kilku dodatków. Ja wybieram dwa składniki, dzięki którym smakuje ona obłędnie i świetnie pasuje do mięsnych dań.

Kapusta zasmażana - sposób wykonania

Każdy przepis zaczynamy od zaopatrzenia się w niezbędne produkty i narzędzia. Potrzebujesz tych składników:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 300 g cebuli,
  • 150 g marchwi,
  • 750 ml wody,
  • 70 g oleju roślinnego,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta mielonego pieprzu,
  • szczypta kminku,
  • cukier do smaku.
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku, a następnie pokrój na drobno. Dzięki temu łatwiej będzie ją nakładać na talerz.
  2. Kiszonkę umieść w dużym garnku i zalej wodą. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, cukier, pieprz oraz kminek. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, przykryj garnek i zagotuj. Po chwili zmniejsz moc palnika do minimalnej. Gotuj kapustę do miękkości około 30-40 minut.
  3. Marchewki obierz i pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj warzywo do kapusty i wymieszaj.
  4. Cebulę obierz i poszatkuj. Podsmażaj ją na dobrze rozgrzanym oleju przez 20 minut. Po tym czasie dosyp mąkę i wymieszaj. Po chwili mąka zacznie się pienić. To czas, by dodać sok z kapusty. Jeśli zasmażka będzie zbyt gęsta, dolej go więcej.
  5. Kapusta zasmażana bez zasmażki smakuje nijak, dlatego w tym momencie musisz dolać ten składnik do warzywa. Wymieszaj wszystko dokładnie i w razie potrzeby dopraw pieprzem, solą lub cukrem.
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀