Grzybiarze są załamani. Sytuacja w lasach jest niemal tragiczna

Sezon grzybowy trwa od końca lata, ale niedługo już się kończy. Za kilka tygodni pozostaną nam jedynie wspomnienia. Okazuje się, że nie będą one pozytywne. Grzybiarze skarżą się, że w tym roku w lasach było wręcz tragicznie.

W tym roku było ciężko o grzybyW tym roku było ciężko o grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Niektórzy są zdania, że w lesie można było znaleźć wiele najróżniejszych grzybów. Faktycznie, w części regionów tak się zdarzyło. Ludzie wychodzili z lasów z pełnymi koszami, nawet słyszeliśmy o nowych rodzajach grzybów. Niestety, tego nie można powiedzieć o całym kraju. W wielu miejscach o grzyby było trudno. Grzybiarze przyznają, że ten sezon był najsłabszy od wielu lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron idealny na Halloween. Przerażająco smaczny

W tym roku było ciężko o grzyby

Tak naprawdę ocena tegorocznego sezonu nie jest prosta. Z jednej strony mamy grzybiarzy, którzy go wychwalają, a z drugiej są osoby, które negatywnie wypowiadają się na ten temat. W wielu rejonach było ciężko o grzyby, trzeba było godzinami chodzić po lesie, by cokolwiek znaleźć. Pani Bożena, rozmówczyni Fakt.pl żaliła się na kiepski sezon.

– Od dziesięciu lat chodzę na grzyby i takiego słabego grzybowego roku dawno nie było – mówi.

Jej zdaniem tak tragiczny sezon na grzyby jest wynikiem niesprzyjającej pogody. Latem praktycznie nie padało, a teraz może i jest mokro, ale za to zimno, a owoce lasu niezbyt lubią taką aurę. Dlatego też tak ciężko znaleźć je w lesie.

Grzyby
Grzyby © Rawpixel

Ceny powinny być wysokie...

... ale tak wcale nie jest. Pani Bożena, która handluje grzybami przy drodze Szyczno-Warszawa wyjaśnia, o co tutaj chodzi:

– Za pojemniczek podgrzybków trzeba u mnie zapłacić tylko 10 zł, droższe są prawdziwki i zielonki.

U Pani Bożeny grzyby mają konkurencyjną cenę, a na przykład na słynnych portalach aukcyjnych podgrzybki kosztują 12 złotych. Trzeba przyznać, że to dość tanio. Wszystko jednak przebił jeden grzybiarz z Dworzakowa. Zbieracz zażądał od kupujących zapłaty w wysokości 40 zł za kilogramowy koszyk tychże grzybów.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują