Polacy jedzą na kilogramy. Skok cukru jest bardziej niż pewny

Ogórki konserwowe to ulubiony dodatek do kanapek i składnik wielu potraw. Są smaczne, ale warto pamiętać, że mają wysoką kaloryczność i indeks glikemiczny. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Ogórki konserwoweOgórki konserwowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | y-studio
Marcin Michałowski

Ogórki konserwowe, choć znane przede wszystkim jako smaczny dodatek do kanapek, to warzywo pełne niespodzianek. Warto poznać ich właściwości i różnice między ogórkami konserwowymi a kiszonymi. Nie tylko doskonale komponują się z wieloma potrawami, ale także oferują wartości odżywcze. Czy warto częściej sięgać po te ogórki? Sprawdźmy to razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący kurczak z woreczka strunowego. Lepszy niż w KFC

Ogórki konserwowe, pomimo młodszej historii w porównaniu z ogórkami kiszonymi, zyskują coraz większą popularność. Są marynowane w mieszance wody, octu, cukru, soli i przypraw, co nadaje im unikalny smak. Oprócz walorów kulinarnych ogórki konserwowe posiadają również cenne wartości odżywcze. Dowiedzmy się, jakich substancji dostarczają i do jakich potraw je dodać.

Ogórki konserwowe i ich składniki odżywcze

Ogórki konserwowe, podobnie jak kiszone, zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym błonnik pokarmowy, witaminy A, C, D, E, witamin z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk i fluor. Wykazują również działanie alkalizujące, czyli pomagają przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową.

Nie dla każdego

Niestety, w przeciwieństwie do ogórków kiszonych, nie posiadają właściwości probiotycznych. Jednak warto dodać, że ogórki konserwowe są bogatszym źródłem cukru, który jest używany do przygotowania marynaty, często w znacznych ilościach. To niestety sprawia, że są bardziej kaloryczne i mają wyższy indeks glikemiczny. Oznacza to, że po zjedzeniu ogórków konserwowych poziom glukozy we krwi szybciej wzrasta. Dlatego warto być ostrożnym w przypadku osób z cukrzycą lub tych, które dbają o linię.

Wartość ogórków konserwowych nie kończy się na ich smaku. Mogą być używane w wielu potrawach jako dodatek lub składnik główny. Nawet zalewa z ogórków konserwowych może być wykorzystywana kulinarnie, z powodzeniem zastępując ocet lub sok z cytryny. Ogórki konserwowe są nie tylko pyszne, ale także wszechstronne. Wypróbuj je w różnych potrawach i eksperymentuj w kuchni, aby odkryć ich pełny potencjał.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej