Konfitura ze skórki arbuza - przepis. Zachwyca smakiem i przygotowaniem

Sezon na arbuzy oznacza nie tylko możliwość zachwycania się niepowtarzalnym smakiem tych owoców. Okazuje się, że możesz wykorzystać je w pełni i to dosłownie. Skórka arbuza to składnik, z którego możesz zrobić przetwory. Konfitura ze skórki arbuza to świetny pomysł na zimę. Warto już dziś poznać najlepszą recepturę. Zobacz, jakie to proste.

ObrazekKonfitura ze skórki arbuza - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Wybierając arbuzy, najczęściej kierujesz się ich smakiem. Z pewnością zależy ci na tym, by był słodki, soczysty i miał jak najmniej pestek. Okazuje się, że kluczowa może być tu również skórka arbuza. Zamiast wyrzucać ją do kosza, przygotuj z niej smaczną konfiturę, która będzie idealna na kanapki na zimową porę. Do jej przygotowania będziesz potrzebował tylko dwóch składników i pewnych dodatków. Zobacz, jakie to proste i przede wszystkim smaczne.

Konfitura ze skórki arbuza

Szukasz unikalnego przepisu na konfiturę, która zachwyci smakiem i przygotowaniem? Skórka arbuza może być idealnym składnikiem do przygotowania wyjątkowej konfitury, która zaskoczy twoje podniebienie. Ta konfitura ze skórki arbuza nie tylko doskonale smakuje, ale również wykorzystuje część arbuza, która często jest marnowana. Przygotuj się na prawdziwą eksplozję smaków i odkryj prosty sposób na wykorzystanie skórki arbuza.

Obrazek
Zamiast wyrzucać, zrób z nich konfiturę - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na konfiturę ze skórki arbuza

Ta słodka i aromatyczna konfitura doskonale pasuje do tostów, naleśników, lodów, a nawet do przygotowania deserów. Wykorzystaj skórkę arbuza w niezwykły sposób i delektuj się smakiem tej wyjątkowej konfitury.

Składniki:

  • skórka z jednego arbuza,
  • 2 szklanki cukru,
  • cytryna (sok i skórka starta),
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
  • opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Obrazek
Taka konfitura może śmiało konkurować z innymi popularnymi - Pyszności; Foto Canva.com

Konfitura ze skórki arbuza — przygotowanie krok po kroku

Sezon na arbuzy daje wiele możliwości. A jedną z nich jest skórka arbuza. Zamiast wyrzucać ją do kosza, przygotuj z niej coś, co zachwyci cię smakiem, jak i sposobem przygotowania. To naprawdę proste.

  1. Dokładnie umyj skórkę arbuza, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Następnie obierz zewnętrzną zieloną warstwę skórki, usuwając białą część miąższu.
  2. Pokrój skórkę arbuza na drobne kawałki. Możesz to zrobić na różne sposoby: w kostki, w paski lub drobno posiekać.
  3. W dużej misce wymieszaj skórkę arbuza z cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową. Jeśli lubisz, możesz również dodać cynamon i ekstrakt waniliowy, aby nadać konfiturze dodatkowego aromatu.
  4. Przenieś mieszankę skórki arbuza do garnka i gotuj na średnim ogniu. Gdy zawartość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny. Czas gotowania zależy od preferowanej konsystencji konfitury — im dłużej gotujesz, tym gęstsza będzie konfitura.
  5. W międzyczasie regularnie mieszaj konfiturę, aby zapobiec jej przywieraniu do garnka i równomiernie rozprowadzić ciepło.
  6. Po upływie czasu sprawdź konsystencję konfitury. Jeśli konfitura zgęstnieje i nie rozlewa się, jest gotowa.
  7. Gdy konfitura jest gotowa, zdejmij ją z ognia i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  8. Przelej konfiturę ze skórki arbuza do czystych słoików i dokładnie zakręć.
  9. Pozostaw słoiki do całkowitego wystygnięcia. Następnie przechowuj je w lodówce lub w chłodnym miejscu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło