Konfitura cebulowa na cztery różne sposoby. Jeden z nich szczególnie zaskakuje

Wszyscy doskonale wiemy, że cebula jest bardzo zdrowym warzywem, które dodajemy z upodobaniem do różnego rodzaju potraw – od rosołu i wszystkich zup po mięsa, kanapki i sałatki. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że z cebuli można zrobić również niesamowitą konfiturę, której słodko-kwaśny smak idealnie współgra np. z serami czy pasztetami. W jaki sposób przygotować konfiturę cebulową? Mamy nawet kilka pomysłów.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Sandra Biedrzańska

Konfitura cebulowa – przepis podstawowy

Aby przygotować konfiturę z cebuli, wystarczą 3 składniki:

  • 400 g czerwonej cebuli
  • 400 g cukru
  • 4 łyżki octu winnego

Cebulę obieramy i kroimy w plastry lub w piórka. Zasypujemy ją cukrem i zagotowujemy, podlewając odrobiną wody, by nie przywarła. Następnie dodajemy ocet winny. Całość gotujemy kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy konfitura zgęstnieje, zmniejszamy ogień i jeszcze przez kilka minut gotujemy. Po tym czasie garnek zestawiamy z ognia, a jego zawartość przekładamy do wyparzonych słoików. Dla wydłużenia przydatności do spożycia, słoiki pasteryzujemy.

Obrazek
Pyszności - Foto: Pexels

Konfitura cebulowa z winem i miodem – przepis

Składniki:

  • 400 g czerwonej cebuli
  • 40 g cukru
  • 80 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 80 ml octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do garnka wsypujemy cukier. Wstawiamy go na ogień i nie mieszamy. Prażymy aż cukier rozpuści się i zamieni w karmel. Wtedy dodajemy cebulę i dopiero całość mieszamy. Wszystko razem podsmażamy przez kilka minut. Następnie dolewamy wino. Dusimy przez 10 minut. Dodajemy ocet, miód, sól i pieprz. Ponownie dusimy przez 5-10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy przełożyć w słoiki i zawekować.

Obrazek
Pyszności - Foto: Pexels

Cebula z tymiankiem – przepis

Składniki:

  • 4 czerwone cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Dosypujemy cukier, przyprawy i wlewamy wino oraz ocet balsamiczny. Zmniejszamy moc palnika i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula zmięknie, a sos zredukuje się i zagęści, konfitura będzie gotowa.

Obrazek
Pyszności - Foto: Pexels

Konfitura cebulowa z rodzynkami – przepis

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 100 ml oleju
  • 500 ml czerwonego wina
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 100 g cukru

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy do niego cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości (przez ok. 30 minut). Następnie wsypujemy do niej cukier. Gotujemy bez przykrycia, często mieszając. Cebula powinna nabrać złoto-brązowego koloru od karmelizującego się cukru. Dodajemy rodzynki, gorczycę, ocet oraz połowę wina. Gotujemy bez przykrycia do momentu zagęszczenia się konfitury. Dolewamy pozostałą część wina i ponownie gotujemy bez przykrycia, często mieszając. Wino powinno odparować. Przyprawiamy do smaku octem balsamicznym i cukrem. Konfiturę przekładamy do słoików i pasteryzujemy albo przechowujemy w lodówce.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Do czego podawać konfiturę cebulową?

Konfiturę cebulową możemy wykorzystać do smakowitej sałatki z grillowanym serem halloumi. Potrzebne będą:

  • 4-5 plasterków sera halloumi (ewentualnie oscypka)
  • garść świeżej sałaty, liści szpinaku lub mieszanki sałat
  • 4 niewielkie kromki pieczywa
  • 2 kopiaste łyżki konfitury cebulowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny albo 2 łyżeczki octu winnego
  • świeży rozmaryn albo tymianek

W miseczce przygotowujemy dressing z konfitury cebulowej, oliwy z oliwek i przypraw. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ser po ok. 3 minuty z każdej strony. Powinien być złoty i chrupiący z zewnątrz. Na talerzach układamy sałatkę, opieczone w tosterze pieczywo, plasterki sera oraz dressing. Można całość skropić oliwą z oliwek lub doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Konfitura z cebuli jest doskonała zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Idealnie komponuje się z pasztetami i serami – szczególnie grillowanymi serami kozimi lub pleśniowymi. Współgra również z różnego rodzaju mięsem. Można smarować nią kanapki lub grzanki. Podkreśla smak domowych burgerów, a także pieczonych buraków, ryb i jajek. Można ją dodawać również do pizzy albo do tarty.

Autor: Halina Basek

Jeśli lubisz przepisy z wykorzystaniem cebuli, na pewno spodoba Ci się ten przepis z naszego kanału w serwisie YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe