Jak zrobić kartacze? Przepis jest naprawdę prosty!

Potrawy z ziemniaków w polskiej kuchni to prawdziwa klasyka. To nie tylko placki ziemniaczane, ale również wszelkiego rodzaju kluski. Czy wiesz, jak zrobić kartacze? Jeśli nie, to poznaj najlepszy przepis na te ziemniaczane kluski z pysznym farszem. Rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.

ObrazekJak zrobić kartacze? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
Karol Wiak

Dlaczego warto i jak zrobić kartacze?

Czym są kartacze? Nazwa może mówić niewiele. Jest to jedna z popularnych potraw kuchni polskiej, w której główną rolę odgrywa odpowiednia proporcja ziemniaków. Muszą one być ugotowane i surowe. Inna nazwa, której używa się w ich przypadku, to również cepeliny. Kluski są podłużne i najczęściej z mięsnym nadzieniem. Pomimo tego, że ich przygotowanie jest bardzo proste, to na pewno czasochłonne. Jednak smak tego dania i efekt wynagrodzą każdą minutę, którą spędzisz w swojej kuchni. Zobacz, jak zrobić kartacze.

Obrazek
Ciasto na kartacze - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki

Poznaj przepis na najlepsze kartacze

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, podstawą są odpowiednie proporcje surowych i ugotowanych ziemniaków. Od tego momentu ich przygotowanie jest miłe, łatwe i przyjemne. Twoi domownicy będą zachwyceni, jeśli spróbują kartaczy w takim wydaniu.

Składniki:

  • kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • kilogram startych ziemniaków na drobnych oczkach tarki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cebula
  • pół kilograma ugotowanego mięsa z rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić kartacze? To bardzo proste! Rozpocznij od ugotowania ziemniaków i zmielenia ich w maszynce lub przeciśnięcia przez praskę. Następnie dodaj starte surowe ziemniaki, obie mąki, sól i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Teraz przygotuj farsz - mięso zmiel w maszynce, cebulę podsmaż na oleju i dodaj do mięsa wraz z czosnkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z ciasta odrywaj kulki, spłaszcz je i nadziej farszem. Następnie szczelnie zalep, tworząc podłużne kluski.

Obrazek
Lepienie kartaczy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki

W dość dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzuć cepeliny do gotującej się wody i gotuj przez 4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Kartacze podawaj okraszone z podsmażonym boczkiem i cebulką. Smacznego!

A co powiesz na kotlety mielone ze słoika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀