Jak zrobić kartacze? Przepis jest naprawdę prosty!
Potrawy z ziemniaków w polskiej kuchni to prawdziwa klasyka. To nie tylko placki ziemniaczane, ale również wszelkiego rodzaju kluski. Czy wiesz, jak zrobić kartacze? Jeśli nie, to poznaj najlepszy przepis na te ziemniaczane kluski z pysznym farszem. Rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.
09.02.2023 09:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dlaczego warto i jak zrobić kartacze?
Czym są kartacze? Nazwa może mówić niewiele. Jest to jedna z popularnych potraw kuchni polskiej, w której główną rolę odgrywa odpowiednia proporcja ziemniaków. Muszą one być ugotowane i surowe. Inna nazwa, której używa się w ich przypadku, to również cepeliny. Kluski są podłużne i najczęściej z mięsnym nadzieniem. Pomimo tego, że ich przygotowanie jest bardzo proste, to na pewno czasochłonne. Jednak smak tego dania i efekt wynagrodzą każdą minutę, którą spędzisz w swojej kuchni. Zobacz, jak zrobić kartacze.
Poznaj przepis na najlepsze kartacze
Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, podstawą są odpowiednie proporcje surowych i ugotowanych ziemniaków. Od tego momentu ich przygotowanie jest miłe, łatwe i przyjemne. Twoi domownicy będą zachwyceni, jeśli spróbują kartaczy w takim wydaniu.
Składniki:
- kilogram ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- kilogram startych ziemniaków na drobnych oczkach tarki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cebula
- pół kilograma ugotowanego mięsa z rosołu
- 3 ząbki czosnku
- olej
- sól i pieprz do smaku
- majeranek.
Sposób przygotowania:
Jak zrobić kartacze? To bardzo proste! Rozpocznij od ugotowania ziemniaków i zmielenia ich w maszynce lub przeciśnięcia przez praskę. Następnie dodaj starte surowe ziemniaki, obie mąki, sól i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Teraz przygotuj farsz - mięso zmiel w maszynce, cebulę podsmaż na oleju i dodaj do mięsa wraz z czosnkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z ciasta odrywaj kulki, spłaszcz je i nadziej farszem. Następnie szczelnie zalep, tworząc podłużne kluski.
W dość dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzuć cepeliny do gotującej się wody i gotuj przez 4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Kartacze podawaj okraszone z podsmażonym boczkiem i cebulką. Smacznego!
A co powiesz na kotlety mielone ze słoika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: