Jak zrobić kartacze? Przepis jest naprawdę prosty!

Potrawy z ziemniaków w polskiej kuchni to prawdziwa klasyka. To nie tylko placki ziemniaczane, ale również wszelkiego rodzaju kluski. Czy wiesz, jak zrobić kartacze? Jeśli nie, to poznaj najlepszy przepis na te ziemniaczane kluski z pysznym farszem. Rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.

ObrazekJak zrobić kartacze? - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
Karol Wiak

Dlaczego warto i jak zrobić kartacze?

Czym są kartacze? Nazwa może mówić niewiele. Jest to jedna z popularnych potraw kuchni polskiej, w której główną rolę odgrywa odpowiednia proporcja ziemniaków. Muszą one być ugotowane i surowe. Inna nazwa, której używa się w ich przypadku, to również cepeliny. Kluski są podłużne i najczęściej z mięsnym nadzieniem. Pomimo tego, że ich przygotowanie jest bardzo proste, to na pewno czasochłonne. Jednak smak tego dania i efekt wynagrodzą każdą minutę, którą spędzisz w swojej kuchni. Zobacz, jak zrobić kartacze.

Obrazek
Ciasto na kartacze - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki

Poznaj przepis na najlepsze kartacze

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, podstawą są odpowiednie proporcje surowych i ugotowanych ziemniaków. Od tego momentu ich przygotowanie jest miłe, łatwe i przyjemne. Twoi domownicy będą zachwyceni, jeśli spróbują kartaczy w takim wydaniu.

Składniki:

  • kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • kilogram startych ziemniaków na drobnych oczkach tarki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cebula
  • pół kilograma ugotowanego mięsa z rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić kartacze? To bardzo proste! Rozpocznij od ugotowania ziemniaków i zmielenia ich w maszynce lub przeciśnięcia przez praskę. Następnie dodaj starte surowe ziemniaki, obie mąki, sól i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Teraz przygotuj farsz - mięso zmiel w maszynce, cebulę podsmaż na oleju i dodaj do mięsa wraz z czosnkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z ciasta odrywaj kulki, spłaszcz je i nadziej farszem. Następnie szczelnie zalep, tworząc podłużne kluski.

Obrazek
Lepienie kartaczy - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki

W dość dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzuć cepeliny do gotującej się wody i gotuj przez 4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Kartacze podawaj okraszone z podsmażonym boczkiem i cebulką. Smacznego!

A co powiesz na kotlety mielone ze słoika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat